Lübnan ordusu devriyeler başlattı

Lübnan ordusunun, hayat pahalılığı ve yerel para biriminin değer kaybını protesto eden kişilerin yolları trafiğe kapattığı ve havaya ateş açtığı Trablusşam kentinde devriyeler başlattığı bildirildi.

Haberler 01.07.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyrut

Ülkenin resmi haber ajans NNAda yer alan habere göre, ülkenin kuzeyindeki Trablusamda Lübnan lirasnn karaborsada dolar karsndaki deer kaybna bal olarak tüketim ürünlerinin ar yükselmesi ve artan elektrik kesintileri silahl gençlerce protesto edildi.

Kentin farkl bölgelerinde yollar trafie kapatan ve esnafa dükkanlar kapatmalarn isteyen gençler, bir süreliine havaya ate açt.

Protestocu gençlerin havaya ate açma eylemlerinden sonra ordu birliklerinin kentte zrhl araçlarla devriye gezdii görüldü.

Farkl din ve mezheplere dayal siyasi bölünmeler açsndan oldukça krlgan bir yapya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yllarndaki iç savatan bu yana en büyük krizi yayor.

Lübnanda 26 Haziran Cumartesi günü dolarn karaborsada 16 bin liradan saatler içinde 18 bin liraya çkmasn protesto eden vatandalar, Lübnan lirasnn dolar karsndaki deer kaybnn yakt ve ilaç krizi ile gda ürünlerinde yaanan fiyat artna tepki olarak günlerdir yollar trafie kapatma eylemlerine bavuruyor.

Yerel para birimi Lübnan liras ise Merkez Bankas kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deer kaybyla farkl fiyatlardan ileme alnyor. Merkez Bankasnn belirledii resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar geçen bugün itibariyle 17 bin liradan ilem görüyor.

Lübnan Maliye Bakan Gazi Vezni: IMFnin özel çekme haklarndan 900 milyon dolar alabiliriz

Öte yandan Lübnan Maliye Bakan Gazi Vezni, özel çekme haklar (SDR) olarak bilinen Uluslararas Para Fonunun (IMF) rezervlerinden 900 milyon dolar alabileceklerini bildirdi.

Vezni, yapt açklamada, IMF cra Kurulunun, üye ülkelere 650 milyar dolar tutarnda özel çekme hakk tahsis etme önerisini görütüünü belirtti.

Vezni, ülkesinin SDR olarak bilinen Uluslararas Para Fonunun (IMF) rezervlerinden 900 milyon dolar alabileceini bildirdi.

IMFden bir yetkili, nisan aynda yapt açklamada, reformlar getirecek yeni bir hükümet olmakszn Lübnann içinde bulunduu krizden çkmasnn mümkün olmadn belirtmiti.

SDR, uluslararas likiditeyi arttrmak için IMF tarafndan yaratlan özel bir uluslararas rezerv arac olarak biliniyor.

Ana Sayfaya Git