Lukaşenko'dan "Çin ve Belarus aynı dünya düzeni vizyonunu paylaşıyor" mesajı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Çin ile dünyanın mevcut ve gelecekteki düzenine ilişkin aynı fikirleri paylaştıklarını bildirdi.

Haberler 18.08.2023 - 06:12 Son Güncelleme : 18.08.2023 - 08:37

Belarus haber ajansı BelTAnın haberine göre, Lukaşenko, Minski ziyaret eden çin Savunma Bakanı Li Şangfu ile bir araya geldi.

Lukaşenko, görüşmede, Belarus ve çin, çok kutuplu bir dünyayı, toprak bütünlüğünü ve 2. Dünya Savaşının ardından belirlenen sınırların birliğini savunuyor. Ülkelerin iç işlerine karışmama ilkesine bağlılığını sürdürüyor. Kısacası, çin dış politikasının paletinin bütünü bizimkine benzer. değerlendirmesinde bulundu.

Belarusun 31 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana çinin tüm girişimlerinde destek olduğunu vurgulayan Lukaşenko, çünkü çin Halk Cumhuriyetinin iç ve dış politikasının bütünüyle adil olduğunu, anlaşmazlıkların ve çatışmaların barış çözümünü hedeflediğini görüyoruz. ifadesini kullandı.

Lukaşenko, dünyanın istikrarsız bir dönemden geçtiğini, bunun Belarusun da çinin de hatası olmadığını, bu koşullarda Rusya Federasyonunun ve çinin dostluğuna dayandıklarını belirterek, Belarus ve çin arasındaki askeri işbirliğinin üçüncü ülkeleri hedef almadığını vurguladı.

çinli Bakan Li de, Belaruslu liderin, mart ayında Pekini ziyaretinde çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile iki ülke arasında savunma sanayi dahil askeri işbirliğinin geliştirilmesine dair mutabakata vardığını hatırlatarak, ziyaretinin bu üst düzey mutabakatın uygulamaya geçirilmesini amaçladığını kaydetti.

Li, Belarus ziyareti kapsamında önceki gün mevkidaşı Viktor Hrenin ile görüşmüştü.

çinli Bakan, Belarusu ziyareti öncesinde Rusyada temaslarda bulunmuş, burada 11. Uluslararası Moskova Güvenlik Konferansında yaptığı konuşmada, Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) yeni üyeleri İran ve Belarus ile savunma işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını vurgulamıştı.

Belarus ve çin, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uluslararası toplumun kınama ve yaptırımlara yöneldiği bir dönemde Moskovaya diplomatik destek sağladıkları ve askeri işbirliğini sürdürdükleri gerekçesiyle ABD ve Avrupa ülkelerinin eleştirilerine hedef oluyor.

Ana Sayfaya Git