Macron-İbadi ortak basın toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referandumla ilgili, "Referandumdan önce ve sonra söylediğim gibi Irak'ın toprak bütünlüğünü ve güçlü bir Irak devleti istiyoruz" dedi.

Haberler 06.10.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Macron ve Irak Babakan Haydar el-badi, görümelerinin ardndan Elysee Saraynda ortak basn toplants düzenledi.

Toplantdan önce Fransa ile Irak arasnda yüksek örenim ve bilim aratrmalar alanlarnda i birliini güçlendirecek protokol imzaland. mzalar Fransa Dileri Bakan Jean-Yves Le Drian ile Irak Yükseköretim Bakan Abdulrezzak Abdulcelil el sa tarafndan atld.

Macron, konumasnda badiyi arlamaktan memnuniyet duyduunu, ülkesinin zor bir dönem geçirmesine ramen buraya geldii için badiye teekkür ettiini belirtti.

ki ülke arasnda daha önce birçok alanda i birlii yapldn ifade eden Macron, ilikilerin yeni bir boyut kazandna dikkati çekerek, Bundan sonra artk ortaz ve bugün ikili ilikiler açsndan yeni bir sayfa açmamz lazm. dedi.

Macron, badi ile deindikleri önemli konulardan birinin terörle mücadele olduuna iaret ederek, Fransa, terörle mücadele etmek için sonuna kadar ve gerektii kadar Irakta bulunacaktr. ifadelerini kulland.

Irakn bütün sorunlarn çözebilmesi için Fransann desteinin devam edeceini vurgulayan Macron, Irakn istikrar için Suriyenin istikrar gereklidir. eklinde konutu.

Macron, Fransa ile Irak arasnda ayn zamanda ekonomik, kültürel ve eitim alanlarndaki i birliini artracaklarn ve bu konuda bir takvim belirlediklerini söyledi.

Cumhurbakan Macron, (Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki gayrimeru referandum) Referandumdan önce ve sonra söylediim gibi Irakn toprak bütünlüünü ve güçlü bir Irak devleti istiyoruz. Gelecek hafta ve aylarda Irakn bütünlüü adna bir diyaloun olumas gerekiyor ve Kürtlerin hukuki haklar anayasal çerçevede verilmelidir. dedi.

Fransann Kuzey Iraktaki referandumla ilgili sorunlar çözmek için katkda bulunmaya hazr olduunu anlatan Macron, hedefin Irakta bar salamak olduunu belirtti.

Macron, Fransann Iraka 430 milyon avro borç verdiini hatrlatarak, bunun için öleden sonra gerekli imzalarn atlacan duyurdu.

- Kimse federal yetkiyi ihlal edemez

Irak Babakan badi ise konumasnda, terörle ve DEAla mücadeleye devam edeceklerine dikkati çekerek, Fransann bu konuda önemli bir rol oynadn ifade etti.

badi, IKBY gayrimeru referandumun neden olduu gerginlie ramen, Irakn DEAla mücadelesinin zayflamamas için pemergelerin Irak güvenlik güçleriyle birlikte çalmaya devam etmesi gerektiini belirtti.

DEAn son kalelerinin ele geçirildiine iaret eden badi, Irak güvenlik güçleri arasnda silahl çatma istemiyoruz. Federal yap üstünlüünü korumaldr. Kimse federal yetkiyi ihlal edemez. dedi.

badi, ülkede yeni gerginliklerin olumamas için uluslararas topluma çarda bulundu.

Ana Sayfaya Git