ABDnin geçtiğimiz cumartesi günü Venezuelaya düzenlediği askeri operasyonla New Yorka kaçırdığı Venezuelanın devrik lideri Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, haklarında uyuşturucu kaçakçılığı ve silah bulundurma suçlamalarıyla başlatılan dava kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktı.
ABD Bölge Yargıcı Alvin Hellerstein tarafından yürütülen davanın duruşmasına Maduro, ayakları kelepçeli olarak getirildi. Yargıç Hellerstein, duruşmaya, görevinin adaleti sağlamak olduğunu söyleyerek başladı.
Yargıç Maduronun sözünü kesti
Yargıç Hellerstein, daha sonra Madurodan ayağa kalkıp kimliğini doğrulamasını istedi. Maduro, tercüman aracılığıyla, Venezuela Devlet Başkanı olduğunu ve evinde esir alındığını söyledi. Yargıç Hellerstein ise şu anda hukuki meseleleri ele almanın zamanı olmadığını söyleyerek Maduronun sözünü kesti ve savunma için vakti olacağını belirtti.
Suçlamaları reddetti
Maduro, hakkında uyuşturucu kaçakçılığı ve silah bulundurma suçlamalarını reddederek, Ben masumum, suçlu değilim, dürüst biriyim, hala ülkemin başkanıyım ifadelerini kullandı. Maduro, iddianameyi gördüğünü ancak okumadığını söyledi.
Maduronun suçsuz olduğunu beyan etmesinin ardından Yargıç Hellerstein, bunun kayıtlara geçeceğini söyledi ve Maduronun eşi Cilia Floresten kimliğini ve avukat tarafından temsil edildiğini teyit etmesini istedi.
Maduronun eşi Flores de tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, hakkındaki suçlamaları reddederek, Tamamen suçsuzum ve masumum ifadelerini kullandı. Flores, ayrıca Venezuela First Ladysi olduğunu dile getirdi.
Yargıç Hellerstein, duruşma boyunca aldığı notların Maduroda kalmasına izin verirken, Maduro ve eşinin tutuklandıklarını Venezuela konsolosluğuna bildirme hakları olduğunu aktardı. Maduro ve eşi, konsolosluğun kendilerini ziyaret etmesini istediklerini belirtti.
Yargıç Hellerstein, davanın bir sonraki duruşmasının 17 Martta görüleceğini duyurdu.
Maduro ve eşi, kefaletle serbest bırakılma talebinde bulunmadı
Maduro ve eşi, duruşmada kefaletle serbest bırakılma talebinde bulunmazken, duruşmanın ardından çiftin avukatları açıklamalarda bulundu. Maduronun avukatı Barry Pollack, Maduronun egemen bir devletin başı olduğunu ve bu statünün sağladığı ayrıcalıklara hakkı olduğunu dile getirerek, Maduronun kaçırılması nedeniyle karmaşık bir dava süreci beklediğini söyledi. Pollack, müvekkilinin şu anda serbest bırakılmasını talep etmediğini, ancak daha sonrası için bu hakkı saklı tuttuğunu belirtti.
Maduronun eşinin avukatı Mark Donnelly, ise Cilia Floresin kaburgalarında ciddi morluklar dahil olmak üzere önemli yaralanmalar yaşadığını, röntgen çekilmesi ve fiziksel muayene yapılmasını talep ettiğini söyledi.
Maduro mahkeme salonunda izleyiciyle tartıştı: Ben bir savaş esiriyim
Maduro, duruşmanın sona ermesinin ardından mahkeme salonunda çıkarılacağı sırada izleyiciler arasında olan 33 yaşındaki Pedro Rojas ile tartışmaya girdi. Ayağa kalkan Rojas, İspanyolca Maduroya seslenerek, onu gayrimeşru başkan olarak nitelendirdi. Maduro ise Rojasa doğru bakıp İspanyolca konuşarak, Ben kaçırılmış bir başkanım. Ben bir savaş esiriyim dedi.
Rojas, daha sonra yaptığı açıklamada, Maduro hükümeti tarafından daha önce hapse atıldığını belirtti.
Maduro ve eşi yakalanarak ABDye kaçırılmıştı
ABD, geçtiğimiz cumartesi günü Venezuelanın başkenti Karakastaki sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemiş, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, ABD ordusu tarafından yakalanarak yargılanmak üzere ABDye kaçırılmıştı. ABD saldırısında asker ve sivil olmak üzere en az 40 kişi hayatını kaybetmişti. İki ABDli yetkili ise Maduroyu yakalamaya yönelik genel operasyonda yaklaşık 6 askerin yaralandığını belirtmişti.
Maduro, ABD tarafından 2020 yılında bu yana uyuşturucu terörizmi komplosu da dahil olmak üzere birçok suçla itham ediliyordu.
Maduro ve eşi hakim karşısında
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, hakkında uyuşturucu kaçakçılığı ve silah bulundurma suçlamalarıyla ABD'de başlatılan davanın ilk duruşmasında, "Ben masumum, suçlu değilim, dürüst biriyim, hala ülkemin başkanıyım" dedi.
Haberler 06.01.2026 - 10:30 Son Güncelleme : 06.01.2026 - 10:30