Maldivler, İsrail hakkında soykırım davası açılmasından memnun

Maldivler, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) "soykırım" davası açmasını memnuniyetle karşıladı.

Haberler 09.01.2024 - 21:45 Son Güncelleme : 09.01.2024 - 22:27

Maldivler Dışişleri Bakanlığından, Güney Afrikanın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, söz konusu dava başvurusunun memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

İsrailin devam eden saldırılarının, başta kadın ve çocuk olmak üzere binlerce masum Filistinli sivilin hayatına mal olduğu hatırlatılan açıklamada, Maldivlerin, Filistin halkına yönelik bu kasıtlı saldırıları, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi dahil insancıl hukukun açıkça ihlal edilmesi olarak değerlendirdiği vurgulandı.

Açıklamada, Gazzede derhal ateşkes sağlanması ve Filistin halkına yardım ulaştırılması için insani koridorların açılması çağrısı yapıldı.

Uluslararası insan hakları hukukunu ihlal eden eylemlere karşı acilen harekete geçilmesini kolaylaştırmak için UADa müdahalesini hızlandırma çağrısı da yapılan açıklamada, Maldivler, Orta Doğuda adil ve kalıcı bir çözüme ancak 1967 öncesi sınırlara sahip, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devletinin kurulması yoluyla iki devletli bir çözümle ulaşılabileceğine inanmaktadır. ifadesine yer verildi.

GÜNEY AFRİKA, İSRAİL HAKKINDA SOYKIRIM DAVASI AçMIŞTI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023te, İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazzede işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında dava açarak İsrail için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Başvuruda İsrailin eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir. ifadelerine yer verilirken, eylemlerin Gazzedeki Filistinlileri yok etmek amacı taşıdığı vurgulanmıştı.

Güney Afrikanın İsraile açtığı soykırım davasının duruşmasının 11-12 Ocakta yapılması bekleniyor.

AA

Ana Sayfaya Git