Menbic için de Trump bekleniyor

Rakka operasyonu için Trump’ın kararını bekleyen Ankara, El Bâb operasyonu sonrası Menbic’le ilgili bir adım atmak için de aynı kararı bekliyor. Bu sırada YPG, Menbic’de ÖSO ile cephe hattında hendekler kazıyor.

Haberler 02.03.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin de destek verecei olas bir Rakka operasyonu için ABD Bakan Donald Trumpn karar bekleniyor. Pentagon, IDle mücadele için hazrlanan plann ilk hlini Trumpa sundu. Trumpn Rakkada YPG ile mi devam edecei yoksa farkl bir pozisyon mu belirleyecei henüz kesinlemedi.

Ankara, PKKnn Suriye kolu olan PYD/YPGnin yine ABDnin desteiyle girdii Menbicden çekilmesini ve Rakka operasyonuna da dhil edilmemesini istiyor. Ancak Pentagon, YPG ile devam etmek istediinin sinyallerini veriyor.

Menbicde ÖSO-YPG çatmas

TSKnn desteiyle Frat Kalkan Harektn balatarak Menbicde de YPG ile cephe hatt oluturan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), asl hedef olan El Bbn IDden temizlenmesinin ardndan douya döndü. Menbicin en batsnda, ÖSO ile snrda bulunan Arima kasabasnn çevresindeki köylerde son birkaç gündür çatmalar sürüyor. ÖSO, daha önce YPGnin elinde bulunan birkaç köyü ele geçirdi.

YPG, bir yandan da Menbicde hendekler kazyor. Al Jazeeraye bilgi veren bölgedeki kaynaklara göre hendeklerin kazld bölge civarnda Amerikan askerleri de görev yapyor.

Pentagon YPG diyor

Pentagon, Menbicdeki hendeklerin kazlmasna sessiz kalmakla birlikte, IDle mücadele plann Beyaz Saraya sunduu günlerde hem Menbic hem Rakka için YPG propagandasn artrd.

24 ubatta ABDnin en çok okunan gazeteleri olan New York Times, Washington Times ve siyaset dergisi Foreign Policy muhabirlerini Menbicdeki eitim kampna götürdü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlnn (CENTCOM) banda bulunan General Joseph Votel, Rakka operasyonunda daha deneyimli ve etkili olduklar için YPGnin de bulunmas gerektiini muhabirlere söyledi. Menbicde bulunan YPGnin önde gelen isimlerinin Bizim için artk asl tehdit ID deil, Türkiye ifadeleri de New York Times ve Washington Post gazetelerindeki haberde yer ald.

Ardndan CENTCOM twitter hesabndan, YPGli çocuklarn fotoraflarn savamaya hazr notuyla paylat.

Menbic için Trumpn karar bekleniyor

Pentagonun propagandasndan Ankara rahatsz. Ancak bununla ilgili somut bir adm atmak için Trumpn nihai kararn bekliyor.

Al Jazeeraye konuan Türk diplomatik kaynaklar Menbic sadece Türkiyenin sorunu deil, öncelikle Suriyenin sorunu ifadesini kullanyor. YPGnin Menbicden çekilmesi Ankara için önemli ancak bir yandan ÖSO da tutum belirlemek için ABDnin ataca adm bekliyor.

Nüfusun çounluu Araplardan oluan Menbicden YPGnin çekilmemesi halinde, muhalifler ABDnin Rakka planna dhil edilse de destek vermeyecek.

Ayn diplomatik kaynaklar El Bbn güneyinden ilerleyen rejimin Menbicle birlemesini ise taktik bir hamle olarak deerlendiriyor. Ancak bizim stratejik hedefimiz El Bbn ve Menbici batdaki yerleim yerlerine balayan karayolunun ele geçirilmesiydi. Buralarn ele geçirilmesi büyük bir baar diyen kaynaklara göre, Rakka operasyonu öncesi Menbicde adm atlmas için Trumpn karar bekleniyor.

Erdoandan ABD ve Rusya vurgusu

Cumhurbakan Erdoan da Sal günü Pakistana gitmeden önce Atatürk Havalimannda düzenledii basn toplantsnda El Bbdan sonra srada Menbic ve Rakka olduunu, ancak bunlar için ABD ve Rusya ile ibirliinin öncelikli hedef olduunu söyledi:

Malum El Bb operasyonu tamamland. Ama bu tabii oradaki sürecin bitmesi anlamna deil çünkü bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dabk, El Bb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle Rusyayla, Amerikayla mutabk kalmamz halinde gerek Menbic gerekse Rakkaya yönelik de atlacak olan admlar var.

Bunlar tabii biz yakn bir ülke olarak Rusyayla görümemiz, öbür tarafta stratejik bir müttefik olarak Amerikayla koalisyon güçleriyle yapacamz dayanma, bunlarn hepsi bu süreç içerisinde önem arz ediyor. Bunlar da tabii birliktelik içerisinde yürütmek de bizim önemli bir hedefimiz.

Ana Sayfaya Git