“Merkez siyaset geriledi, AP dönüşüme uğrayacak”

Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun (AP) üyelerini belirleyecek olan ve beş yılda bir yapılan seçim için 21 ülkede oylar kullanıldı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Siyaset Bilimci Fatih Fuat Tuncer, merkez siyasetin gerilediğini ifade ederek, AP’nin bundan sonraki süreçte dönüşüme uğrayacağını söyledi.

Haberler 28.05.2019 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 427 milyon seçmenin kaytl olduu Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde 23 Maysta ngiltere ve Hollanda, 24 Maysta rlanda ve çekya (24 ve 25 Mays),25 Maysta Slovakya, Malta ve Letonyada seçmenler oylarn kulland.

APnin 751 yeni üyesini belirlemek amacyla AB üyesi 28 ülkede yaplan seçimleri deerlendiren Siyaset Bilimci Fatih Fuat Tuncer, Avrupa Parlamentosu seçimleri, 1994 ylndan bu yana en büyük katlm seviyesine ulat. Seçime katlm yaklak yüzde 51 olurken, seçim bir anlamda Avrupa siyasetindeki dönüümü yanstyor. Tüm Avrupa ülkeleri parlamentolarndaki merkez siyasetin yaad gerileme Avrupa Parlamentosuna da yansm durumda. Merkez sa partileri temsil eden Avrupa Halk Partisi (EPP) grubu bir önceki seçime kyasla kesin olmayan sonuçlara göre yaklak 43 sandalyesini kaybederken, merkez solu temsil eden Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar grubu da 40 sandalyesini kaybetmi durumda. Bu da daha önce 751 sandalyeli APde çounluu salayan merkezin artk APde eski gücünü kaybettiini gösteriyor diye konutu.

APNN KARAR SÜREC ETKLENECEK

Merkezdeki düüe ramen AB yanls partilerin hala parlamentonun yaklak 4te 3üne hakim olduunu ifade eden stanbul Geliim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararas likiler Bölümü Dr. Ör. Üy. Fatih Fuat Tuncer, Ancak bu çounlua ramen APde, Popülist/Ar Sa ve Yeillerin sesi daha gür çkacak gibi görünüyor. Ar san etkisinden bahsedecek olursak; muhafazakarlar temsil eden ECR (Avrupa Muhafazakrlar ve Reformcular ttifak), Milliyetçileri temsil eden ENF (Uluslar ve Özgürlükler Avrupas) ve ar san ittifak olarak deerlendirilen Özgürlükler Avrupas ve Dorudan Demokrasinin (EFDD) bundan sonraki süreçte birlikte hareket ederek APnin karar sürecini etkilemesi bekleniyor dedi.

YELLER, POPÜLST SA LE MÜCADELE EDECEK

Solda merkezin kaybettii sandalyelerin bir ksmn Yeilleri temsil eden Avrupa Yeiller Partisinin (EFA) kazandnn görüldüünü belirten Tuncer, Yeiller, bir önceki seçime göre sandalye saysn 20 artrrken, APde bundan sonra iklim deiiklii konusu ana gündemlerden biri olacak gibi görünüyor. Ayrca, Yeillerin APde popülist saa kar etkin bir mücadele içerisinde olmas bekleniyor. Bu da aslnda Avrupadaki merkez sol siyasetin Yeiller grubu içerisinde yeniden yorumlanmasnn etkisini gösterecektir yorumunda bulundu.

LBERALLER VE DEMOKRATLAR TTFAKI GÖZDEN KAçIYOR

Tuncer konumasna öyle devam etti:

Seçim yorumlarnda herkes ar sa ve Yeillere odaklanrken gözden kaçan en önemli detay ise bir önceki AP seçimine göre 40 sandalye daha fazla kazanan Liberaller yani Avrupa için Liberaller ve Demokratlar ittifakdr. (ALDE) APnin üçüncü en büyük temsilcisi olan liberal ittifak eer merkez sol ve merkez sa dönütürebilirse bundan sonraki süreçte Avrupann belirleyici gücü olabilir. ALDEnin en büyük destei aylarca Sar Yelekliler eylemi ile Avrupa gündeminden dümeyen Fransadan ald görünmekte. ALDEnin bu yükseliinde ngilterede Muhafazakr Partinin eline yüzüne bulatrd BREXIT ve Babakan Mayi istifaya götüren sürecin de ALDEye ngiltereden gelen oylarda büyük etkisi olmutur.

APde Liberallerin ve Yeillerin daha belirleyici olacan ifade eden Dr. Ör. Üyesi Fatih Fuat Tuncer, Popülist sa söylemler ise APde merkez siyaseti temsil eden gruplar ile ALDE ve Yeiller tarafndan bastrlacaktr. AP için bundan sonraki hedefin Yeni Avrupann Geleceini Belirlemek olmas beklenmektedir. Bunun için de en önemli balklar çevre ve ekonomi olacak gibi görünüyor. Yine, Trump tarafndan dünya ticaretine getirilmeye çallan kstlamalara kar ABnin daha etkin bir konum alabilmesi için APdeki gruplarn ibirliine gitmesi bekleniyor. rana ambargo, çin ile yaanan ticaret sava ve Ortadou politikas ile Avrupa ile ters düen ABDye kar birlikte hareket edebilmek APnin en önemli gündemlerinden biri olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git