Merzuki: BAE, İsrail-ABD mandası haline geldi

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, "BAE, İsrail-ABD mandası haline gelmiştir. Suriye de benzer bir şekilde İran-Rus mandası altındadır. Suudi Arabistan, ABD mandasıdır." dedi.

Haberler 02.09.2020 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Tunus Cumhurbakan Munsif el-Merzuki, srail ile normalleme anlamasna varan Birleik Arap Emirliklerinin (BAE) srail-ABD mandas haline geldiini savundu.

Merzuki, Facebook sayfasndan srail ile BAE arasndaki normallemeye ilikin açklamada bulundu.

Normallemenin iki savaan ülke arasnda olacan belirten Merzuki, kinci Dünya Sava sonras Fransa ve Almanya arasnda ilikilerin normallemesi örneini verdi.

Merzuki, srail-BAE ilikilerine ilikin, Ne zaman BAEnin srail ile normal ilikileri vard? Ne zaman savatlar? diye sordu.

srail-BAE anlamasnn normalleme olarak tanmlanamayacan vurgulayan Merzuki, Öyleyse, bugün olanlar yanl tanmlanyor. Bunun adna normalleme deil, manda demeniz gerek. ifadelerini kulland.

Merzuki, BAE, srail-ABD mandas haline gelmitir. Suriye de benzer bir ekilde ran-Rus mandas altndadr. Suudi Arabistan, ABD mandasdr. deerlendirmesinde bulundu.

BAEnin manday kabul etmesinin nedeni hakknda Merzuki, Ambargo nedeniyle bölgede sava çkarmak isteyen rann giderek artan tehlikesinin ilk kurban BAE oldu. yorumunda bulundu.

srail-BAE normalleme anlamas

ABD Bakan Donald Trump, 13 Austosta srail ile BAEnin ilikilerini tamamen normalletirmek için anlamaya vardklarn duyurmutu.

ABD, srail ve BAE adna yaplan ortak açklamada, srailli ve BAEli yetkililerin gelecek haftalarda bir araya gelerek yatrm, turizm, kültür, dorudan uçular, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, salk, kültür, çevre, karlkl elçiliklerin açlmas konularnda ikili anlamalar imzalayaca kaydedilmiti.

Anlamann duyurulmasnn ardndan srail istihbarat servisi Mossadn Bakan Yossi Cohen de geçen hafta ilk kez resmi bir ekilde Abu Dabiye giderek, BAE Ulusal Güvenlik Müstear eyh Tahnun Bin Zayid Al Nahyan ile bir araya gelmiti.

BAE, 1979da Msrn, 1994te de Ürdünün ardndan srail ile normalleme anlamasna varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Ana Sayfaya Git