Mescid-i Aksa baskınları 5. günde devam ediyor

Işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskınlarını dördüncü gününde de sürdüren İsrail polisi, sabah namazının ardından Harem-i Şerif’e girdi.

Haberler 22.04.2022 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Igal altndaki Dou Kudüste bulunan Mescid-i Aksaya basknlarn dördüncü gününde de sürdüren srail polisi, sabah namaznn ardndan Harem-i erife girdi.

Buradaki Filistinlileri zorla dar çkaran srail güçleri, ardndan fanatik Yahudi yerleimcileri Maaribe Kapsndan Aksaya ald. srail polisi Yahudi yerleimci gruplara Aksann avlularnda da elik etti.

Yaklak 3 buçuk saat süren basknn ardndan yerleimciler ile srail polisi Mescid-i Aksadan çekildi.

Kudüs slami Vakflar daresinden yaplan yazl açklamada, Aksaya giren yerleimci saysnn 1180 olduu belirtildi.

srail polisi Kble Mescidine snan Filistinlilere kar kauçuk kapl mermi kulland

Görgü tanklarndan alnan bilgiye göre, srail polisi, basknn ardndan Kble Mescidine snan Filistinlilere kar kauçuk kapl mermi kulland. Cami içindeki Filistinliler ise srail polisine tala karlk verdi.

Yaanan olayda en az 1 kii yaraland.

Kble Mescidinde bulunan Filistinliler, Aksaya düzenlenen baskn kaplara vurarak protesto etti.

Bu arada sosyal medyada paylalan görüntülerde bir grup Filistinli kadnn, Aksa içinde Kubbetüs Sahrann önünde srail polisine kar oturma eylemi gerçekletirdii görüldü.

Hamursuz Bayramnda fanatik Yahudilerin Aksaya basknlar artt

Fanatik Yahudiler, 15 Nisan Cuma günü balayan ve bir hafta sürecek Hamursuz Bayramnda srail polisi korumasnda Aksaya yönelik basknlarn artrrken, srail hükümetinin cuma gününden itibaren buna müsaade etmeyecei bildirildi.

srail basnndaki haberlere göre, geçen yllarda olduu gibi bu yl da srail polisi, Yahudi yerleimcilerin ramazann son günlerinde Mescid-i Aksaya girmesine izin vermeyecek. Cuma günü balayacak uygulama Ramazan Bayramnn son gününe kadar sürecek.

srail yönetimi önceki yllarda da ramazann son günlerinde fanatik Yahudi yerleimcilerin Mescid-i Aksaya basknlarna izin vermiyor, itikafa giren Müslümanlarn ise mescitte kalmasna müsaade ediyordu.

Kudüs slami Vakflar daresinin egemenlii ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, srail ile Ürdün arasnda 26 Ekim 1994te imzalanan bar antlamasna göre Ürdün Vakflar, slami ler ve Mukaddesat Bakanlna bal Kudüs slami Vakflar daresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003ten bu yana darenin izni olmadan srailin tek tarafl kararyla polis eliinde kutsal mabede giriyor.

Bu girileri baskn olarak nitelendiren Kudüs slami Vakflar daresi, Müslümanlarn egemenliinin ihlal edildiini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git