Mescid-i Aksa'da 250 bin kişilik cuma namazı

İsrail'in engellemelerine rağmen yaklaşık 250 bin Filistinli, ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldı.

Haberler 03.06.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KUDÜS - Filistinliler, srailin engellemelerine ramen ramazan aynn ilk cuma namazn klmak için Mescid-i Aksaya akn etti.

On binlerce Filistinli sabahn erken saatlerinden itibaren Bat eria ve Kudüs arasndaki askeri kontrol noktalarn geçerek Aksann yolunu tuttu. Kudüsün Eski ehir bölgesi yaknlarndaki yollar trafie kapatan srail askerleri, otobüsler dnda hiçbir aracn geçiine izin vermedi. Saatler süren yolculuun ardndan yürüyerek Mescid-i Aksaya ulaabilen Filistinliler, ramazan aynn ilk cuma namaz için Aksann avlusunu hncahnç doldurdu.

slami Vakflar Dairesi Bakan Azzam el-Hatib, AA muhabirine yapt açklamada, yaklak 250 bin Filistinlinin cuma namazn Aksada kldn söyledi.

Namazn ardndan izdiham yaand

Bat eria ve Gazzede yaadklar için srailin olaan günlerde Kudüse geçilerine izin vermedii Filistinliler, Aksa ve Kubbetus Sahra önünde hatra fotoraflar çektirdi. Filistin Kzlaynn görevlendirdii baz gönüllü Filistinliler, kalabaln üzerine seyyar fskiyelerle su serperek scan etkisini azaltmaya çalt.

Namazn ardndan Aksann kaplarnda bir saatten uzun süre izdiham yaanrken, ehrin dar sokaklarnda kalabalk ve scaktan dolay baz Filistinliler fenalk geçirdi.

Bu srada Mescid-i Aksann kaplarnda ve Eski ehir olarak bilinen Kudüsün sur içi bölgesinde yüzlerce srail polisi hazr bekledi. Polis helikopterleri ve balonlara yerletirilen kameralarla da ehrin üzerinden sürekli görüntü alnd.

Abluka ve Ayrm Duvar engel oldu

srail, Ayrm Duvaryla (Utanç Duvar) çevrili Bat eriadan 40 ya alt erkeklerin Kudüse giriini engellerken abluka altndaki yaklak 2 milyon nüfuslu Gazzeden ise sadece 93 kiiye izin verdi.

srail askeri kontrol noktalarndan geri çevrilen on binlerce Filistinli erkek, ramazan aynda da Bat eriann dna çkamam oldu. srailin geçiine izin verdii Filistinliler ise afakla birlikte Kudüse geçebilmek için askeri kontrol noktalarnn önünde uzun kuyruklar oluturdu.

gal altndaki Bat eria ile Kudüs arasnda 2003te ina edilen 5 metre yüksekliindeki beton duvar boyunca çok sayda srail askeri kontrol noktas bulunuyor. srail olaan günlerde özel izinliler dnda Bat eriadaki Filistinlilerin Kudüse geçiine izin vermiyor. srail ablukas altndaki Gazzede yaayanlarn ise ne Kudüse ne de baka bir yere seyahat etme hürriyeti bulunuyor.

Bat eria ve Mescid-i Aksann da içerisinde bulunduu Dou Kudüs 1967den beri srail igali altnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git