Mescid-i Aksa'da Cuma engeli

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya girişlere yaş sınırlaması getirmesi, iki haftanın ardından Harem-i Şerif'te cuma namazı kılmak isteyen Filistinli Müslümanlar için büyük bir engele dönüştü.

Haberler 29.07.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mescid-i Aksann da içinde bulunduu Eski ehir bölgesinin çevresine kontrol noktalar kuran srail polisi, 50 yan altndaki Müslüman erkeklerin mescide giriine izin vermedi. Filistinli Müslümanlar Eski ehrin Sahire Kapsna çkan Selahaddin Caddesi ile am Kapsna çkan Nablus Caddesinde namaz için saf tutmaya balad.

Sabah saatlerinde El-Halil kentindeki evinden çkarak Mescid-i Aksann yolunu tutan Eref Manasra, srail polisinin güvenlik noktasna taklarak mescide ulaamaynca gözyalarn tutmakta zorland.

Yaadklarn AA muhabirine anlatan Manasra, ki hafta boyunca buras ile irtibattaydk. Bugün cuma namazn klmak için direndik. Ben El-Halilden buraya geliyorum. Srf Bat eria kimliim olduu için Aksaya sokulmuyorum. 42 yandaym, iznim var, ancak benden küçük çocuk yataki bir srail polisi benim buraya girmeme izin vermiyor. dedi.

Bir Filistinli olarak srailin bu uygulamalarndan bktn ifade eden Manasra, Patlamak üzereyiz. Siz görüyorsunuz halimizi, bize hep bunu yapyorlar. Bu mescit bizim, onlarn deil ki. Dürzi Arap polis beni buraya sokmuyor, dieri de gelip ona baka bir dille onu buradan kovun gitsin diyor. Biz Aksamzda namaz klmaya geldik. diye konutu.

Kudüs bizimdir, Aksa bizimdir

Kontrol noktasndan geçmeyi baaran Filistinli Zarife Ebu Sbitan ise, Engellere, zorluklara ve kontrol noktalarna ramen Mescid-i Aksaya gitmeye çalyoruz. Her türlü yasaklara maruz kalyoruz. Buraya gelene kadar üç ayr kontrol noktasndan geçtim. dedi.

Ebu Sbitan Mescid-i Aksann Müslümanlara ait olduunu vurgulayarak, Aksa bizimdir, namaz klmaya, ibadet etmeye geldik, onlarn deil buras. Kudüs bizimdir, Aksa bizimdir. ifadelerini kulland.

srail polisinin kontrol noktasndan geçmeyi baaran bir dier Filistinli Said Misk de Daha önce yaanmam uygulamalara maruz kalyoruz. Beytül Makdis (Kudüs) halk çok büyük zorluklar yayor. Kudüslüler, yardma muhtaç durumdalar. diye konutu.

slam dünyasna yardm çarsnda bulunan Misk, Mescid-i Aksa terk edilemez, buras tüm Müslümanlar temsil ediyor. Biz ümmetin buradaki kurbanlaryz. Bizim maddi destee deil, fiili manevi destee ihtiyacmz var. Durumumuz çok kötü. dedi.

srail polisi yapt yazl açklamada, bugün için 50 yan altndaki Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksaya giriine izin verilmeyecei, kadnlarn giriine ise kstlama getirilmediini belirtmiti.

Açklamada, Kudüsün surlarla çevrili Eski ehir bölgesinin içinde ve dnda ek polis güçlerinin konulandrld, bu bölgenin etrafndaki baz yollarn da kapatlaca kaydedilmiti.

srail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksada silahl saldrda bulunduunu iddia ettii 3 Filistinliyi öldürmütü. Olayda yaralanan 2 srail polisinin ise kaldrldklar hastanede öldüü açklanmt.

Olayn ardndan Mescid-i Aksay ibadete kapatan srail güçleri, Harem-i erifin iki kapsn 16 Temmuz Pazar günü açm, ancak kaplara elektronik metal arama dedektörleri yerletirmiti.

Filistinliler, dedektörlerin yerletirildii günden beri Aksann kaplarnda toplanarak namazlarn burada eda ederken, sk sk srail polisinin sert müdahalelerine maruz kalyordu.

srail Güvenlik Kabinesinin ald karar üzerine Mescid-i Aksann kaplarndaki dedektörler 25 Temmuzda kaldrlmt.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çars üzerine dün ikindi namaz için Harem-i erife geldi. srail polisi önce Aksann baz kaplarn açmad. Filistinlilerin youn tepkisi üzerine dün Mescid-i Aksann tüm kaplar açld ve on binlerce kii Harem-i erife girmeye balad.

srail polisi daha sonra Aksann içinde ve dndaki Filistinlilere ses bombalar ve plastik mermilerle müdahale etmeye balad ve Aslanl (Esbat) Kaps dndaki tüm kaplar kapatt. Polisin müdahalesinde yüzden fazla Filistinli yaraland.

Bu durum Filistinliler ile srail polisi arasnda Aksann avlusunda ve kaplarnda arbedeye yol açt. Yats namazndan sonra srail polisi, Mescid-i Aksaya girerek Kble Mescidindeki Müslüman cemaati zorla dar çkarmaya çalt.

Ana Sayfaya Git