Mescid-i Aksa'da ramazanda düzeni gönüllü kadınlar sağlıyor

Ramazanda binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Mescid-i Aksa'da düzenden sorumlu gönüllüler, haremin kadınlara ayrılan bölümlerinde sükuneti ve güvenliği tesis ediyor.

Haberler 27.05.2019 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müslümanlarn ilk kblesi Mescid-i Aksada ramazanda haremdeki düzeni Mescid-i Aksay Düzenleme Komitesine bal gönüllü kadnlar salyor.

Komite, ramazanda binlerce ziyaretçiye ev sahiplii yapan Mescid-i Aksada tertip ve düzeni oluturmak için yaklak 10 yl önce yalnzca 10 gönüllü kadnn katlmyla kuruldu.

Yllar içinde saylar yaklak 400e ulaan ve cemaat arasnda sar renkli üniforma yelekleriyle seçilen gönüllüler, haremin kadnlara ayrlan bölümlerinde saflar düzenlemek, geçiler için koridorlar açmak, sükuneti korumak, gürültüye engel olmak ve güvenlii salamakla görevlendiriliyor.

Hiçbir fon ve maddi destek olmakszn Aksann muhafzlaryla i birlii içinde çalan komite, i bölümü yaplan alanlarda kadn cemaatin huzurlu bir ekilde ibadet etmesine katkda bulunuyor. Komite, yl boyunca görevli Aksa muhafzlarndan farkl olarak cemaat says artt için yalnzca ramazanda faaliyet gösteriyor.

Komite ilk çalmalarna 10 kiiyle balad

Komite kurucusu ve Mescid-i Aksann El Yazmas Restorasyon Merkezi Müdürü Rdvan Amr, AA muhabirine yapt açklamada, ramazanda binlerce kiinin ibadet için geldii haremde kadn cemaat arasnda düzeni salayan bir komitenin eksikliinin hissedildiini, erkek görevlilerin kadn cemaat arasnda görev yapmalarnn mümkün olmamas nedeniyle kadnlardan oluan bir komite kurmaya karar verildiini belirtti.

Amr, 2009 yl ramazan ay öncesinde Kudüste tüm cami ve okullarda böyle bir komite kurulmas fikrini duyurduk. lk bata bu öneri insanlara garip geldi. lk toplantya yalnzca 10 kadn geldi ve komite bu ekilde kuruldu. dedi.

Komitenin tamamen gönüllü kadnlardan olutuunu, herhangi bir maddi destek almadn aktaran Amr, üniforma olarak kullandklar renkli yelekleri dahi kendi imkanlaryla temin ettiklerini ve üzerine Mescid-i Aksay Düzenleme Komitesi yazdrdklarn anlatt.

Amr, dönemin Mescid-i Aksa Müdürü Hasan Beragisinin çalmalarn desteklediini ve toplantlar için kendilerine bir oda tahsis ettiini belirtti.

Güvenlik olaylarnda düü yaand

Özellikle ramazanda alanda düzeni salamann zorlatn, kaybolan çocuklar olduunu, hrszlk vakalar yaandn, sükunetin bozulduunu kaydeden Amr, komitenin bunlarn önüne geçmek için çaba sarf ettiini aktard.

Komite kurucusu Amr, gönüllülerin, kalabalk ve izdihamn had safhaya ulat baz günlerde kaybolan yaklak 60 çocuu ailelerine teslim ettiini söyledi.

Amr, Komite faaliyete geçtikten sonra çocuk kayp vakalar ile güvenlik olaylarnda düü yaandn gözlemledik. Gönüllüler bazen uzun saatler aralksz çalmalar ve çok yorulmalarna ramen görevlerini tamamlamadan Aksadan ayrlmak istemiyor. dedi.

Komitede görevli üniversite mezunu Huda Ebu Senine, komite 2009 ylnda kurulduunda bulunan 10 kiiden biri olduunu, kadn cemaat arasnda düzenin salamaya çaltklarn söyledi.

Ebu Senine, Komitede doktor, öretmen, örenci her meslek ve gruptan kadnlar yer alyor. ifadesini kulland.

Müslümanlarn ilk kblesi Mescid-i Aksa özellikle ramazanda Filistin içinden ve dndan çok sayda ziyaretçiye ev sahiplii yapyor. srailin ramazanda Bat eriada yaayan 40 ya üstü erkekler ile ya snrlamas olmakszn Filistinli kadnlarn cuma günü Kudüse giriine izin vermesi nedeniyle özellikle cuma günleri binlerce Müslüman Aksaya akn ediyor.

Yln dier aylarnda özel izinler dnda Kudüse girilerine izin verilmeyen Bat eriadaki Filistinliler, Mescid-i Aksaya gidebilmek için Bat eria ile Kudüs arasnda bulunan Ayrm Duvarndaki srail kontrol noktalarnda kuyruklar oluturuyor.

Ana Sayfaya Git