Meydan okudu

Referanduma iki gün kala Barzani Türkiye'nin net tavrı ve 'Gayrımeşru' ilan etmesine rağmen geri adım atmıyor. Son olarak dün Amerika'nın Sesi'ne açıklama yaparak 'sonunda ölüm olsa da hazırız' diyerek meydan okudu.

Haberler 24.09.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Mesud Barzani, Badatla uluslararas toplumlarn garantörlüünde uzlamak istediklerini söyledi. Amerikann Sesi (VOA) Kürtçe Servisine konuan Bakan Barzani, Beyaz Sarayn referandumu erteleyin talebine ilikin öyle konutu: ABDnin düüncesinin deimesi için çok çaba sarfettik. Bamszlk istemekle nasl bir günah iliyoruz? Onlara, Gelin amacmza nasl ulaabileceimizi konualm dedik. Ancak onlar Referandum yapmayn ve gelin konualm diyorlar. yi de neyi konuacaz? Verilen herhangi bir garanti yok. Bunu yapma, ertele deniyor. ABD 14 yldr ayn dille bizimle konuuyor. 1960 ve 1970 yllarnda deiliz. Artk kendi kaderimizi tayin etme zaman geldi. Hiç kimsenin bize yol çizmesini istemiyoruz. Bunun sonunda ölüm de olsa hazrz.

BARZAN, BZ NE YAPTIK?

Bata Türkiye olmak üzere komu ülkelerle iyi ilikiler içerisinde olmak istediinin söyleyen Bakan Mesud Barzani, öyle devam etti: Umarm referandum Türkiye ile olan ilikilerimizi etkilemez. Ancak hiç kimsenin tehdidini de kabul etmiyoruz. Tehdit dilini kullanan Türk yetkililere bu mesajmn açk bir ekilde ulamasn istiyorum. Biz ne yaptk? Bir halk bamsz olmak istediini söylüyor! Buyrun bunu neden istediklerinin sorun.

BASIN TOPLANTISI ERTELEND

Barzaninin dün düzenleyi planlad basn toplants, son dakika gelimesiyle ertelendi.

Barzaninin bakanlk ofisinden yaplan açklamada, Basn toplants pazar günü (24 Eylül) yaplacak denildi. Açklamada toplantnn yer ve saatinin daha sonra duyurulaca belirtildi. Barzani cuma günü Erbilde yapt açklamada, bamszlk referandumunun gerçeklememesi için yaplan çarlara yant verirken, Artk çok geç ifadesini kullanmt. Referandumu anayasaya aykr olarak kabul eden Badatn yan sra Türkiye, ABD, Rusya, ran, ve Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinden yaplan uyarlara ramen Barzani, hitap ettii Kürt seçmenleri kastederek, Referandum artk benim ya da siyasi partilerin elinde deil. Sizin elinizde ifadesini kullanmt.

Baz kaynaklar, Barzaninin cumartesi günü düzenlenmesi planlanan basn toplantsnda, referandumun yaplp yaplmayacana dair nihai kararn açklayacan bildirmiti. Ajansn haberine göre, Barzaniyi referandum kararndan vazgeçirmek için yaplan görümeler devam ediyor.

KERKÜK MECLS

Bu arada, rak parlamentosunun, Kerkük vilayet meclisini lavetmeyi görüecei bildirildi. AA muhabirine konuan Türkmen Milletvekili Casm Muhammed Cafer, Anayasaya bal kalmad için Kerkük vilayet meclisinin lavedilmesi için 124 imza topladk. dedi. Cafer, parlamentonun pazartesi günkü oturumunda konunun ele alnacan ifade etti. Irak meclisi, 14 Eylülde Kerkük Valisi Necmeddin Kerimi görevden almt.

LK OY KULLANILDI

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin düzenledii, ancak bölge devletlerinin yan sra ABD ve Rusyann da kar çkt bamszlk referandumu için ilk oy kullanld. Bamszlk referandumu, çinde atlan ilk oyla birlikte balad. IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi, referandumda ilk elektronik Oyun çinden kullanldn söyledi. Konsey, yurtdndaki elektronik oy kullanma tarihini 23 Eylül olarak açklamt.

Ana Sayfaya Git