Mısırda 75 idam!

Mısır'da mahkeme aralarında Şehit Esma'nın babası Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerinden Muhammed el-Biltaci'nin de bulunduğu 75 kişi hakkında idam kararı verdi.

Haberler 09.09.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarg kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi bugün görülen durumada, Rabia Meydannn boaltlmas olaylar davasnda yarglanan 44ü tutuklu 75 sann idamna hükmetti.

Yerel ve yabanc medya temsilcilerinin de durumaya youn katlm gösterdii belirtildi. Avrupa Birliini temsilen diplomatik bir heyetin yer ald durumaya sanklarn baz avukatlar ile yaknlarnn girmesine izin verilmedi.

Söz konusu kararn temyiz yolunun açk olduu belirtildi. Msr yasalarna göre, 60 gün içerisinde mahkeme kararna itiraz edilebiliyor. tirazn kabul edilmesi durumunda dava dosyas temyize gönderiliyor.

Hakknda idam cezas verilen kiiler arasnda hvan liderlerinden Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Bakan Yardmcs sam el-Uryan, Müslüman Kardeler Tekilat ura Meclisi Üyesi Abdurrahman el-Ber, hvan yöneticisi Muhammed Biltaci, El-Cemaatul slamiyye yöneticilerinden Asm Abdulmacid ve Tark ez-Zumer de yer alyor.

Hakknda gyaben hüküm verilenlerin ise gözaltna alnmas veya gönüllü olarak polise teslim olmas durumunda ön karar veren mahkemede yeniden yarglanacaklar belirtildi.

Mahkeme kararnn, söz konusu davada müftünün görüüne istiare amaçl bavurulduktan sonra verildii kaydedildi. Bahsi geçen davann 28 Temmuzdaki durumasnda idam karar verilmi, evraklar görüü alnmak üzere ülke müftüsüne gönderilmiti.

Msr yasalarna göre, idam dosyalar karara balanmadan önce ülke müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüüne istiare amaçl bavurulduktan sonra mahkeme son kararn veriyor. Müftü mahkemenin verdii karar onaylamasa bile hüküm infaz edilebiliyor.

- hvan lideri Bediiye 25 yl, Mursinin oluna 10 yl hapis

Öte yandan 300ü tutuklu 439u firari 739 kiinin yargland davada dier sanklar hakknda da hükümler verildi.

hvan Rehberlik Konseyi Bakan Muhammed Bedii, Eski Tedarik Bakan Basim Avde ve Vasat Partisi Bakan Yardmcs sam Sultann da aralarnda bulunduu 47 sank hakknda müebbet hapis (25 yl) cezas verildi.

374 sank hakknda 15er yl arlatrlm hapis cezas verilirken, Muhammed Mursinin olu avukat Usame de 10 yl arlatrlm hapis cezasna çarptrld.

Durumada, 22 sana onar yl, aralarnda fotorafç Mahmud Abduekurun bulunduu 215 sana 5er yl arlatrlm hapis cezas verildi. Sanklardan 5i ise vefat nedeniyle beraat etmiti.

- Ne olmutu?

Msrda demokratik yöntemlerle seçilmi ilk Cumhurbakan Muhammed Mursinin 3 Temmuz 2013te darbeyle görevden alnmasnn ardndan Rabia Meydannda eylemler balam ve 14 Austos 2013 tarihine kadar sürmütü.

Güvenlik güçleri, 14 Austos günü sabahn erken saatlerinde meydana kanl bir ekilde müdahale etmi, olaylarda resmi verilere göre 8i polis 632 kii hayatn kaybetmiti.

Olaylarla ilgili hvan yöneticileri bata olmak üzere ülkedeki önemli isimlerin de aralarnda yer ald 300ü tutuklu 739 sank yarglanyor.

Ana Sayfaya Git