Mısırlılar "boykot" çağrılarına rağmen Türk dizilerinden vazgeçmiyor

Arap dünyasında büyük üne kavuşan dizilerin oyuncuları, Mısırlı izleyicilerin de en sevdiği oyuncular arasındaki yerlerini aldı.

Haberler 09.11.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Msrda boykot çarlarna ramen Türk dizileri, en çok seyredilen diziler arasnda öne çkyor.

Arap dünyasnda büyük üne kavuan dizilerin oyuncular, Msrl izleyicilerin de en sevdii oyuncular arasndaki yerlerini alrken Türk dizilerinin, Türkçeye olan ilgiyi de beraberinde getirdii belirtiliyor.

Baz Msrllar diziler sayesinde Türkçeyi sevdiklerini ve Kahire Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe kurslarna baladklarn ifade ediyor.

Genelde Arap dünyas özelde Msrda Türk dizileri tutkusu barollerini Kvanç Tatltu ile Songül Ödenin paylat Gümü dizisinin 2008 ylnda Orta Douda tannmasyla balad.

Suriye lehçesinde seslendirilen dizide Kvanç Tatltua Muhenned Songül Ödene ise Nur ad verildi. Bu iki sanatç Arap dünyasnda hala Muhenned ve Nur olarak tannyor.

Toplumsal konular romantik bir ekilde ileyen Türk dizilerinin çounda Msrllar kendilerini buldu. Ülkede özellikle Ak- Memnu ve Sultann Haremi olarak bilinen Muhteem Yüzyl en çok seyredilen diziler arasnda yer ald.

Kvanç Tatltu, Ak- Memnu ile Msr ve Arap dünyasnda büyük bir üne kavuurken, Bihter rolündeki Beren Saat de ülkede en sevilen kadn oyunculardan biri. Muhteem Yüzylda Hürrem Sultan rolünü oynayan Meryem Uzerli de Arap toplumunda en tannan isimler arasnda yer alyor.

Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinin Cemilesi Ayça Bingöl, fedakar bir anne olarak özellikle Msrl annelerin gönlünü fethetmeyi baard. Cefakar babaanne rolündeki Meral çetinkaya (Hasefe) da dizinin Arap dünyasnda öne çkan dier oyuncusu.

- Burak Özçivit, Tatltuu tahtndan etti

2015 ylndan itibaren Kvanç Tatltuun tahtn Kara Sevda dizisiyle Burak Özçivit almaya balad. Son dönemde ise Erkenci Ku Msrda en çok seyredilen Türk dizisi olarak dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuan ev hanm Zeyneb Menufi, her yl ramazan aynn banda gösterime giren Msr dizilerinin yerini son 10 yldr Türk dizilerinin aldn anlatt.

Bu süreçte çok sayda Türk dizisi seyrettiklerini ve oyuncu tanma frsat bulduklarn ifade eden Menufi, Can Yamann en sevdii erkek oyuncu olduunu söyledi.

- Parlayan yldz: Dirili Erturul

Daha çok Msrl erkekler tarafndan seyredilen Dirili Erturul son yllarn en popüler Türk dizisi olarak deerlendiriliyor.

Erturul, Bams ve Turgut Alp, Msr sokanda en çok bilinen isimler olarak öne çkyor. Dier dizilerde seslendirme esnasnda, kahramanlarn ad deitirilirken bu dizide deitirilmemesi insanlarn bu isimleri dizideki orijinal haliyle tanmasn salad.

Erturul ismini söylemekte zorlanan Msrllar, haliyle Osman konusunda telaffuz sorunu yaamyor.

Msrda bir restoranda çalan Ahmed Beyyumi de Erturulu severek takip ettiklerini, Kurulu Osmann balamasn dört gözle beklediklerini söyledi.

Osman rolünü Burak Özçivitin oynayacan bildiklerini ifade eden Beyyumi, lk frsatta Türkiyeye gitmek istiyorum. stanbulda Bams ve Turgut Alpi görebilir miyim? ifadesini kulland.

Irak, Filistin, Suriye ve Libya gibi birçok Arap ülkesinde özellikle erkek seyirci tarafndan beeniyle izlenen Kurtlar Vadisi ise Msrda dier diziler gibi ilgi çekmedi.

- Türk dizilerine boykot

Türkiye ile Msr arasndaki siyasi ilikilerin 2013 ylndan itibaren gerginlemesi nedeniyle Türk dizilerine defalarca boykot çars yapld.

Anayasa Mahkemesi Bakan Adli Mansurun geçici cumhurbakanl yapt Temmuz 2013te, devlet kanallarnda engellenen Türk dizilerini özel televizyon kanallar yaynlamaya devam etti.

Haziran 2014te yaplan Cumhurbakanl seçimlerinden sonraki süreçte Msrdaki televizyon kanallarnn tümünde Türk dizilerinin gösterimi bir ekilde engellendi.

Ancak Msrn uydu sistemi Nilesatta yaynlarn sürdüren TRT Arapça ve dier Arap ülkelerine ait televizyon kanallar dizileri yaynlamay sürdürdü.

Bu kanallarn yaynlamakta geç kaldklar dizileri, Ak Hikayesi Kssatu Ak adl internet sitesi yaynlyor. Msrllar son dönemdeki popüler dizileri internet üzerinden Arapça alt yazl olarak takip ediyor.

Ana Sayfaya Git