Muhalifler, Afrin operasyonu için hazır bekliyor

SON zamanlarda gözlerin çevrili olduğu PYD denetimindeki Suriye'nin Afrin kentine Türkiye'nin olası operasyonuna muhalifler de destek verecek. Azez ile Afrin arasındaki bölgede kontrol noktası oluşturarak olası operasyon için hazır kıta bekleyen muhalifler, PYD'nin zaman zaman yaptığı taciz atışlarına da anında ağır silahlarla karşılık veriyor.

Haberler 14.12.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye iç savann ardndan Kilisin karsnda bulunan Halep kentine bal Azez ilçesinin kontrolü rejim güçlerinin elinden Özgür Suriye Ordusu güçleri kontrolüne girdi. Ancak, zaman içerisinde Türkiyeye açlan Bab Es Selame Snr Kapsn elinde tutmak isteyenler için kritik önem tayan Azez; kontrolü salamak için ÖSO içerisinde balayan gruplamalar ile terör örgütü DEA ve PYDnin hayallerini süsledi. Bab Es Selame Snr Kapsnn kontrolünü ÖSOya bal hareket eden gruplar elinde tuttu ve burada kontrolü geçen Ekim aynda geçici hükümete devretti. Snr kapsnda yaananlarn aksine Azez ilçe merkezi ise bir süre terör örgütü DEA denetimine girse de genellikle ÖSOnun elinde kald.

FIRAT KALKANI LE DEA PÜSKÜRTÜLDÜ

PKKnn Suriye uzants olan PYDnin Frat Nehrinin dousunda kalan Türkiye snrnda kontrolü salayarak, ülkenin kuzeyindeki Cerablus ve Azezi de ele geçirerek Afrine kadar uzanan koridoru ele geçirmek istediini duyurdu. Bu srada Azez ile Cerablus arasndaki bölgede kontrolü elinde bulunduran terör örgütü DEAn snr hattndaki Gaziantep ve Kilise yönelik saldrlar üzerine Türkiye geçen yl Austosta Frat Kalkan Harekatn balatt. TSK tarafndan desteklenen ÖSO güçleri, Cerablus ile Azez arasndaki hatta bulunan DEAl teröristleri temizleyerek, bölgeyi güvenli hale getirdi. Türkiyenin bu hamlesinin ardndan hem bölge güvenli hale geldi, hem de PYDnin snr hattnda kantonlar birletirerek ülkenin kuzeyindeki hatt elinde bulundurma hayali sona erdi.

TSKnn bölgeyi güvenli hale getirmesinin ardndan Azeze komu olan PYD denetimindeki Afrindeki teröristler hem Türkiyeye hem de Azez bölgesindeki ÖSO güçleri ile sivillere yönelik taciz atlar yapmaya balad. PYDnin bölgedeki varlnn tehdit oluturmas üzerine Türkiye, Afrine yönelik operasyon yaplaca sinyalini verdi. Snr hattnda güvenlik önlemlerini alan TSK ayn zamanda Frat Kalkan Harekat ile güvenli hale getirilen Suriye içerisinde de önlem ald.

AZEZDE MUHALFLER OPERASYONA HAZIR

Olas operasyonun gündeme gelmesinin ardndan gözlerin çevrildii Afrine en yakn noktadaki Azezde ÖSO bünyesinde hareket eden muhalif gruplar da harekete geçti. Doan Haber Ajans (DHA) ekibi snr geçerek Azezde muhaliflerin olas operasyona yönelik hazrlklarn görüntüledi. Azez ile Afrin ve Halep arasndaki ulamn saland karayolunun ulama kapatld bölgede ÖSO bünyesinde bulunan Ceyel amel, Cephet El amiye bata olmak üzere çeitli silahl gruplar önlem ald.

SÜREKL NÖBET TUTUYORLAR

Azez kentinde kontrolü elinde bulunduran muhalifler, Afrin snrnda setler ve kontrol noktalar oluturdu. Azez ile Afrin arasndaki bölgede üzerine ar silahlarn monte edildii araçlar ve havanlarn kurulu olduu kontrol noktalar oluturan muhalifler, olas saldrlara kar eli tetikte nöbet tutuyor. ÖSO bünyesindeki muhalifler, baz noktalarda birkaç yüz metre uzaklkta bulunan PYDli teröristleri de sürekli olarak dürbünlerle gözetleyerek her hareketini adm adm takip ediyor.

PYD BÖLGESNDE RUSYA BAYRAI

Türkiyenin olas operasyonunun konuulduu Afrinin güneyindeki Maranaz bölgesinde bulunan baz binalarn çatsnda ise Rusya bayra olduu görüldü. Rusya Devlet Bakan Putinin askerlerini Suriyeden çekme karar aldn açklamasna karn Maranaz bölgesindeki baz binalarn çatsnda bulunan Rusya bayra ise Azez tarafndan çplak gözle görülebiliyor. PYDli teröristlerin Afrin çevresinde olas bir operasyona kar hendekler kazd ve zaman zaman ÖSO güçlerinin bulunduu bölgeye yönelik taciz atei açt bildirildi.

TACZ ATENE ANINDA KARILIK VERLYOR

DHA ekibinin görüntüledii muhalif güçlerin oluturduu kontrol noktasna Afrin bölgesindeki PYDli teröristler tarafndan taciz atei açld. Açlan taciz ateine kontrol noktasnda bulunan Ceyel amel grubu üyesi muhalifler, ar silahlarla annda karlk verdi. Taciz ateinin yapld bölgede bulunan PYDliler, muhalifler tarafndan doçka, makinal tüfek ve kalanikoflarla ate altna alnd.

TSKNIN YAPACAI OPERASYONA GEREKEN DESTE VERECEZ

Scak anlarn yaand kontrol noktalarnda bulunan muhalifler, TSKnn Afrine yönelik olas operasyonuna destek vererek bölgeyi teröristlerden temizlemeye hazr olduklarn söyledi. Frat Kalkan Harekatna da katlan gruplar arasnda yer alan Ceyel amel grubu sorumlularndan Esad Dennun, PYDli teröristlerin Türkiye gibi kendileri için de tehdit oluturduunu söyledi. Azez ve çevresinin güvenli hale gelmesini arzuladklarn anlatan Dennun, bunun için Türkiyenin kararna uyarak olas operasyona her türlü destei vereceklerini ifade etti. u an Afrin snrna yakn noktada dier ÖSO gruplar gibi kendilerinin de kontrol noktalar kurarak, PYDli teröristlerin saldrlarn engellediklerini anlatan Dennun, Bizim isteimiz bir an önce kentimizin ve çevresinin teröristlerden temizlenerek tam anlamyla güvenli olmas. Bunun için de ne gerekiyorsa yapmaya hazrz. Frat Kalkan Harekat ile Cerablus ile Azez arasndaki bölge güvenli hale geldi. Biz bu güvenli bölgenin daha da genilemesi için Türkiyenin alaca her türlü karara uyarak destek olacaz dedi.

Ana Sayfaya Git