Münbiç'te Fırat Kalkanı paniği

Fırat Kalkanı Harekatı'nın Münbiç'teki terörist unsurlara yönelme ihtimalinden ötürü, ilçeye yuvalanan PYD/PKK, Beşşar Esed rejimiyle işbirliği yaparak Türkiye'ye karşı yeni bir plan sahneliyor.

Haberler 04.03.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PYD/PKKnn paravan kuruluu Münbiç Askeri Konseyi dün, Esed güçlerinin Münbiçe gireceini duyurmutu.

Ancak açklamada, rejim güçlerinin ilçenin bat uçlarna yerleerek, PYD/PKK ile Frat Kalkan Harekatna katlan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasnda set oluturaca iddia edilmiti.

Rusya Savunma Bakanl ise öleden sonra yapt açklamayla rejim ordusunun Münbiç ve çevresini örgütten devralacan bildirmiti.

Gelimeler, önceki gün ÖSOnun Münbiçe yakn iki köyü PYD/PKKdan kurtarmas ve Türkiyenin teröristlerin ayrlmamas halinde Münbiçi hedef alaca uyarsnn ardndan yaand.

Dier taraftan, AAya bilgi veren yerel kaynaklar, rejim güçlerinin yerleecei duyurulan hatta henüz askeri hareketlilik olmadn bildirdi.

Esed rejiminin de PYD/PKK ile anlamaya dair açklama yapmamas dikkati çekiyor.

Rejim güçleri, geçen ay sonunda Rusyann hava desteiyle DEAn elindeki Babn dou ve güney kesimlerine ilerlemeye balam, geçen pazartesi Münbiçe ulamt.

Böylece, Frat Kalkan Harekatnda Türk Silahl Kuvvetleri destekli ÖSOnun önüne set çekilerek, DEAla temas kesilmiti.

Rusya ve PYD/PKKnn yapt açklamalarn gerçeklemesi durumunda, Münbiçteki terör örgütüyle Frat Kalkan unsurlar arasna set çekilmi olacak.

- ABD güçlerinde hareketlilik

Rejim ve PKK/PYD arasndaki anlamann açklanmasyla Münbiç içindeki ABD askerlerinin bir ksm zrhl araçlarla ilçenin kuzey uçlarnda konuland.

Münbiç içerisinden AAya bilgi veren görgü tanklar, PYD/PKK militanlaryla Hilvanci köyünde konulanan ABD unsurlarnn, Frat Kalkannn kontrol ettii Cerablusa sfr konumunda bulunduunu bildirdi.

Yerel kaynaklar, ABD güçlerindeki hareketlenmeyi, rejim ordusunun gelme ya da ÖSOnun ilçeye kuzeyden yönelme ihtimaline kar tedbir almak eklinde deerlendiriyor.

- PYD/PKK - rejim ibirlii

Suriye iç savanda Esed rejimi ile PYD/PKK arasndaki ibirlii uzun süredir biliniyor.

PYD/PKK ve rejim, iç savan bandan itibaren nadiren ve sadece küçük çapl çatmalara girdi. Aralarndaki güçlü ibirlii en fazla Hasekede dikkati çekiyor. Örgüt, 2012nin banda rejimden devrald Hasekede rejime vergi vermeye devam ediyor. Rejim, kamu kurumlarn çaltrrken, güvenlii rejim güçleri ve örgüt birlikte salyor. Hasekenin kuzeydousunda bulunan PYD/PKK kontrolündeki Rümeylan petrol sahas birlikte korunuyor. çkarlan petrolün bir ksm rejime veriliyor.

Aralk 2015te de rejim ve örgütün ibirlii Halepe tanmt. Hasekede imzalanan ortak askeri eitim ve strateji anlamas yeni ibirliini belirlemiti. Anlama, rejimin eyh Maksud ve Afrinde örgüt militanlarna mühimmat ve eitim vermesini içeriyor. Karlnda da PYD/PKK, güçlerini Halepte ÖSOya yönelik operasyonlarda rejimin hizmetine sunmutu.

Rejim, örgütün, Afrin ilçesinden sonra Halepin eyh Maksut ve Hüllük bölgelerinde terör akademisi kurmasn desteklerken, yaral militanlar da kendi uçaklaryla amdaki devlet hastanesine tayor.

Ana Sayfaya Git