'Mursi, 6 yıl boyunca yavaşça öldürüldü'

Mursi döneminin Enformasyon Bakanı Abdulmaksud, "Mursi'nin öldürüldüğüne dair birçok işaret var. Öncelikle ilaçlardan, sağlıklı beslenmeden ve uygun bir yerde barındırılmaktan mahrum bırakılarak 6 yıl boyunca yavaşça öldürüldü." dedi.

Haberler 22.06.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Msrda askeri darbeyle görevinden uzaklatrlan seçilmi ilk Cumhurbakan Muhammed Mursi döneminin Enformasyon Bakan Salah Abdulmaksud, Elbette Bakan Mursinin öldürüldüüne dair birçok iaret var. Öncelikle ilaçlardan, salkl beslenmeden ve uygun bir yerde barndrlmaktan mahrum braklarak 6 yl boyunca yavaça öldürüldü. dedi.

Abdulmaksud, Msrn demokratik yollarla seçilmi ilk Cumhurbakan Muhammed Mursinin yargland davann durumas esnasnda vefat etmesine ilikin deerlendirmede bulundu.

Muhammed Mursinin, çocuklarn, eini, torunlarn ve avukatn görmekten mahrum braklarak tek bana hücrede tutulduunu aktaran Abdulmaksud, psikolojik ve fiziki basklarn Mursiyi etkilediini ancak kendisinin kararl ve sabit bir ekilde ehit olduu güne kadar dik durduunu söyledi.

Abdulmaksud, Mursinin mahkeme salonunda baygn ekilde yere dütüünü dile getirerek, 20 dakikadan fazla kimsenin yardm etmediini, ardndan göz doktoru olduu örenilen birinin getirildiini, Mursinin doktor arkadalarnn kendisine müdahale etmesine izin verilmediini ve öldükten bir saat sonra mahkemeden çkarldn ifade etti.

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Muhammed Mursi için Fatih Camisinde düzenlenen gyabi cenaze namazna katldn hatrlatan Abdulmaksud, Kendisine teekkür ediyor, dünyadaki mazlumlarn adalet ve özgürlüü için duruunu takdir ediyoruz. Türk halkna ehit bakan Muhammed Mursi için 81 ilde gyabi cenaze namaz klmalarndan dolay teekkür ederiz. diye konutu.

Msr basnn da eletiren Abdulmaksud, öyle devam etti:

Msr basn ehit Mursi için utanç verici açklamalarda bulundu. Ayrca Mursinin ölümünü, soyadn ve unvann belirtmeden bildirdi. Uluslararas basndan ngiliz Independent, Bakan Mursinin ölümünde bir kast vard diye bildirdi. Washington Post da ayn düüncede. Batda sivil toplum kurulularndan Mursiye destek olanlar var. Baz Bat hükümetleri ve Amerikan hükümetinin darbecilerle Mursiyi öldürmeye, Msrn özgürlüünü ve her Msrlnn demokratik özgür hayat almasn engellemek için i birlii içinde olduunu hissediyoruz.

Mursinin geçmi yllarda birçok kez salk durumunun iyi olmadn belirttiini ve mahkemeyi uyardn anlatan Abdulmaksud, Ona hapishanede salksz yemek verilerek, ilaçtan mahrum braklarak, doktorun muayene etmesi engellenerek öldürme teebbüsünde bulunuldu. Elbette Mursinin öldürüldüüne dair birçok iaret var. Öncelikle ilaçlardan, salkl beslenmeden ve uygun bir yerde barndrlmaktan mahrum braklarak 6 yl boyunca yavaça öldürüldü. Bu büyük insan, büyük zulüm gördü ancak sonu Allahn takdir ettii gibi oldu ve adn dünyaya duyurdu. deerlendirmesinde bulundu.

Batnn Mursinin sank sandalyesinde ölümüne kar sessiz kalmasn Batnn çifte standardn gösterdiini söyleyen Abdulmaksud, Batdan bahsettiim zaman genelleme yapmam çünkü Batda özgürlüü ve demokrasiyi seven, mazlumlarn davalarn savunan halklar var. Ancak Bat hükümetleri çounlukla çifte standartl ve darbeye destek veriyor. Mazlum halklarn ve adil davalarn yannda durmuyor. dedi.

Yakn arkadam olduu için çok üzgünüm

Msrdaki Devrimin Yarn Partisi Lideri Dr. Eymen Nur da Mursinin yasal ve salk haklarndan mahrum braklarak farkl yollarla öldürüldüünü söyledi.

Mahkeme salonunda Mursinin tutulduu yerde yannda ayn davadan tutuklanan uzman doktorlar olmasna ramen müdahale etmelerine müsaade edilmediini aktaran Nur, Hepimizin ba sa olsun. Arkadamd. Parlamentoda, hapiste, tutuklamalarda beraberdik. Aramzda siyasi bir ba vard. Aramzdaki güven büyüktü ve yakn arkadam olduu için çok üzgünüm. diye konutu.

Mahkeme salonunda vefat etti

Msrn demokratik yollarla seçilmi ilk Cumhurbakan Muhammed Mursi, yargland Vadi en-Natrun hapishanesinden kaç ve Hamas adna casusluk davasnn durumas esnasnda, 17 Haziranda hayatn kaybetti.

Msr devlet televizyonu 67 yandaki Mursinin mahkeme salonunda geçirdii baygnln ardndan hayatn kaybettiini duyurdu.

Mursinin naa, ölümünden bir gün sonra yerel saatle 05.00te ailesi ve avukatnn katlmyla bakent Kahirenin dousunda, Medinet Nasr semtindeki Müslüman Kardeler Tekilatnn (hvan) müritlerinin defnedildii kabristanda topraa verildi.

BMden effaf soruturma çars

Birlemi Milletler (BM) nsan Haklar Yüksek Komiserlii, Mursinin ani ölümünün sebebinin ortaya çkarlmas için bamsz bir kurulu tarafndan hzl, tarafsz, eksiksiz ve effaf bir soruturma yaplmas çarsnda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git