Musul, DEAŞ'tan temizlendi ama 1 milyon kişi evlerine dönemedi

IRAK'ın en büyük ikinci kenti Musul'un, 2014 yılında DEAŞ terör örgütü tarafından işgal edilmesinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki bölgelere göç eden yaklaşık 1 milyon sivilin, savaş sırasında evleri yıkıldığı için şehre dönmediği belirtildi. IKBY bölgesindeki 35 kampta halen 1 milyon 800 bin mülteci bulunurken, Türk Kızılayı, Irak Kızılayı ve Barzani Yardım Vakfı, mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.

Haberler 04.08.2018 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEA terör örgütünün 10 Haziran 2014 tarihinde Musulu igal ederek, Irakn ortalarna doru ilerlemesi sonucunda 3 milyon sivil, kendi ülkelerindeki baka bölgelere göç etmek zorunda kald. DEAn ülkedeki yerleim yerlerini bir bir ele geçirmesinin ardndan evlerini terk eden Irakllar, daha güvenli gördükleri IKBY kontrolündeki bölgelere geçti. Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düen yaklak 3 milyon Irakldan 1 milyon 200 bini, DEA terör örgütünden temizlenen bölgelere dönerken, mültecilerin çou ise hl evlerinden uzakta yayor. Erbil, Duhok ve Süleymaniyedeki 35 kampta, yaklak 1 milyon 800 bin mülteci bulunduu örenildi. Mültecilere Türk ve Irak Kzlaylar ile Barzani Yardm Vakf ve baz sivil toplum örgütleri yardm ediyor.

1 MLYON MUSULLU GER DÖNEMED

Irakta, DEA igalinin balad ilk kentler arasnda en fazla göçü, nüfusu 3 milyon 600 bin olan Musul verdi. Musulda yaayan yaklak 2 milyon kii, DEA igalinin ardndan Erbil ve Duhoka göç ederek, buralarda kurulan mülteci kamplarna yerleti. Kamplarda kalan mültecilerden yars, Musulun DEAtan kurtarld 9 Temmuz 2017 tarihinden sonra evlerine döndü. çatmalarn en youn yaand ve neredeyse tamam yklan bölgelerde yaayan 1 milyon Musullu ise ehirlerinin DEAtan kurtarlmasna ramen dönemedi. Evlerinin tamamnn ykldn, elektrik ve su gibi hizmetlerin bulunmadn ve ve ehirdeki güvenliin henüz tam düzelmediini belirten Musullular, halen mülteci kamplarnda yaamaya devam ediyor. Kn soukta, yazn ise 50 dereceyi bulan scakta, kamplarndaki çadrlarda kalan mülteciler, Musula dönseler bile, evleri ykld için yaayabilecek bir yerleri olmadn söyledi.

EN BÜYÜK YARDIM TÜRK KIZILAYINDAN

Mülteci kamplarnda zor artlarda yaayan Musullulara en büyük yardmi ise Türkiye yapyor. Türk Kzlay araclyla kamplarda yaayan mültecilere battaniye, yatak, gda, giyim, salk malzemesi, çocuk bezi, mama gibi birçok yardm ulatrld. DEAn Musulu igal ettii 2014 ylnda bölgeye ulaan ilk yardm ekibi olan Kzlay, bugüne kadar 35 kampta, toplam 570 TIR dolusu yardm datt. 2014 ylndan bugüne kadar sadece Iraktaki mültecilere 40 milyon liralk yardm ulatran Kzlay, bölgedeki faaliyetlerini devam ettiriyor. Kamplardaki mültecilere düzenli yardm malzemelerini ulatran Türk Kzlay ekipleri, Irak Kzlay ile koordine içinde insani yardm sürdürüyor.

IRAK KIZILAYI UBE BAKANI: LK YARDIM, TÜRKYEDEN GELD

Irak Kzlay Erbil ube Bakan Hawri Sadik, Musuldan mültecilerin geldii dönemde kendileriyle ilk i birlii yapan kuruluun Türk Kzlay olduunu belirterek, öyle dedi:

DEA, Musul ve çevresini igal ettiinde ilk olarak Türk Kzlay, engal Da, Telafer ve dier bölgelerde hazr oldu. Bizim de gönüllülerimiz kamplarda görev yapyor. Mültecilerin salk ve dier sorunlarnn tamamyla ilgileniyoruz. Bizim Türk Kzlay, TKA ve AFAD ile ortak yürüttüümüz projeler oldu. Türk Kzlay ile i birlii içinde Erbilde bir frn açtk. Mülteciler için günde 6-7 bin ekmek üretiyoruz. Giyim ve gda yardmlarnn çounu Türk Kzlay ile birlikte yaptk. 2003 ylndan beri bölgede mülteciler var. Irak içindeki iç savatan beri geldiler. Badattan insanlar mülteci oldu ve Erbile geldi. Daha sonra Anbar ve Fellucedeki savata da çok sayda mülteci geldi. Özellikle Erbil halk o mültecileri barna bast. Evlerine aldlar ve sahip çktlar.

Musulun igalinden sonra 3 milyon mültecinin geldiini kaydeden Sadik, Musul, Anbar ve Selahaddinin kurtarlmas operasyonundan sonra 1 milyon insan geri döndü. u ana kadar Kürt bölgesinde 1 milyon 800 bin mülteci var. Musullularn geri dönmemeleri için baz sebepler var. Musulda hiç elektrik, su ve imar gibi hizmetler yok. Ayrca insanlarn evleri bombardmanda ve savata yklm. Baz çocuklar annesiz, babasz kalmlar. Gidebilecekleri yer yok. Baz insanlar ise emniyet açsndan Musula dönmeye korkuyor. Biz istiyoruz ki mülteciler hepsi evlerine dönsün. Öte yandan Derbendihan ve Halepçedeki depremde yardmlarndan dolay Türkiye devletine ve insani yardm kurulularna teekkür ediyoruz. Buraya ulaan ilk yardm kuruluu ve ilk devlet, Türkiye oldu ve deprem maduru insanlara el uzattt diye konutu.

ÖZGÜVEN: YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Türk Kzlay Irak nsani Yardm Operasyonu Delegasyon Bakan Murat Özgüven ise yardm faaliyetlerine 2014 ylnda baladklarn, öncelikle Türkmen nufüsun youn olduu Sincar bölgesinde hizmet verdiklerini söyledi. Özgüven, Yardmlarmz 19 farkl bölgede, yaklak 275 bin aileye ulamtr. Bugüne kadar Türkiyeden gelen 75 sevkiyatta, 40 milyon lira deerinde, 560 TIR insani yardm malzemesi, Irakta ihtiyaç sahiplerine ulamtr. Erbil civarnda kurulan 8 kampta düzenli olarak temel ihtiyaçlar karlayacak yardmlar yapyoruz. Günlük 5 bin ekmek çkartlarak buradaki kamplara datlmaktadr. Erbil merkezinde bulunan ihtiyaç sahibi ailelere yardmlarmz devam etmektedir. çalmalarmz devam edecek. Önümüzdeki Kurban Bayram döneminde 100 büyükba hayvan keserek, buradaki mülteci kardelerimizle paylaacaz. Yardmlarmz devam edcek. Bu mazlum insanlara yardm elini ulatrmaya devam edeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git