Musul operasyonu ilaç sıkıntısını artırdı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanlığı, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonuyla birlikte Erbil ve Duhok kentlerindeki hastanelerde ciddi ilaç sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Haberler 07.01.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Sözcüsü Halis Kadir, Musulu DEAtan kurtarma operasyonunun balamasndan sonra, çatmalarda yaral saysnn artmas ve snmac aknndan dolay hastanelerdeki ilaç stoklarmz tükenme noktasna geldi. ifadelerini kulland.

IKBYdeki hastanelerde son iki yldr çeitli nedenlerle ilaç sknts çekildiini dile getiren Kadir, özellikle Musul operasyonundan sonra bu durumun ciddi boyuta ulatn söyledi.

Bölgedeki ilaç skntsnn ilk defa 2014 ylnda görüldüünü aktaran Kadir, Ülke genelinde meydana gelen terör olaylarndan dolay ani ekilde yaanan göç dalgas ilaç talebini artrd. Bu talebin karlanmas için ilaç almnn artrlmas gerekiyordu ancak ekonomik kriz nedeniyle yeterli alm yaplmad. Bu iki faktör, göç dalgas ve ekonomik kriz ilaç skntsnn zeminini oluturdu. dedi.

Bakanlk Sözcüsü Kadir, Musul kent merkezinin dou bölgesinde yaanan sokak çatmalarndan dolay her gün yüzlerce yaralnn Erbil ve Duhoktaki hastanelere sevk edildiine dikkati çekerek, acil servislerde ve ilk müdahalede kullanlan ilaçlarn temininde zorluk yaadklarn ifade etti.

- Merkezi hükümetin ilaç yardm yetersiz

Badat hükümetinin Erbile yeterli miktarda ilaç göndermediine de deinen Kadir, unlar kaydetti:

Irak merkezi hükümeti, ilaç yardmnda bulunuyor ancak ihtiyac karlayacak seviyede deil. laçlar buradaki yerel veya uluslararas irketlerden temin ediyoruz. Salk Bakanl olarak aylk yaklak 2 buçuk milyon dolarlk kayna ilaç almna harcyoruz. Geçen yl 30 milyon dolarlk harcama yapld.

Irak ordusu ile Pemerge güçleri tarafndan geçen yl 17 Ekimde balatlan, ABD öncülüündeki uluslararas koalisyon güçlerinin de havadan destek verdii Musulu DEAtan kurtarma operasyonu, arlkl olarak kentin dou bölgesinde sokak çatmalar eklinde devam ediyor.

Irak hükümeti yetkilileri sokak çatmalarnda hayatn kaybeden ya da yaralananlar hakknda bilgi vermekten kaçnyor.

Ana Sayfaya Git