Musul operasyonunun gidişatı tam bir muamma

Irak'ta yaklaşık 2 aydır süren Musul'u DEAŞ'tan geri alma operasyonunda güvenlik güçlerinin kent merkezine doğru kayda değer bir ilerleme sağlayamadığı, DEAŞ'ın kullandığı taktiklerin operasyonun yavaşlamasına neden olduğu ifade ediliyor.

Haberler 09.12.2016 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Haydar el-badinin, operasyonun salam ekilde ilerledii, kentin tamamen kurtarlmasnn an meselesi olduu ve söz konusu operasyondan hzl sonuç beklemedikleri yönündeki ifadesi kendi içindeki tenakuzun yansmas olarak görülürken, baz yetkililer ise operasyonun ne zaman sona ereceine dair tarih vermekten kaçnmyor. Operasyonun seyrine ilikin askeri ve siyasi kanattan farkl deerlendirmeler yaplyor. DEAn kazd ve en güçlü savunma arac olarak kulland tüneller, intihar eylemleri, keskin nianclar, bombal tuzaklar, sokaklarn darl ve sivil halkn bölgede bulunmas ilerlemenin önündeki balca engeller olarak sralanyor.

ki yl akn süredir Musula yerleen ve güçlü savunma sistemi gelitiren DEA, kent merkezine ilerlemek isteyen güçleri, farkl taktikler kullanarak zaman zaman tuzaa düürebiliyor. Bu taktiklerin banda kentin mahallelerinin altna kazlan tüneller, bombal araçlar, keskin nianclar ve sivil kyafetli intihar eylemcileri yer alyor.

Irak güçleri, terör örgütü DEAn ülkedeki son kalesi Musulu kurtarma operasyonuna 17 Ekimde balasa da DEAn kazd ve en güçlü savunma arac olarak kulland tünellerden dolay ilerleme kaydedemiyor. DEAn bombal araç ve keskin nianclarla düzenledii saldrlarn da güvenlik güçlerinin ilerlemesini yavalatt belirtiliyor. Kentin her iki yakas dou ve bat bölgelerinde halen bir milyondan fazla sivilin evlerini terk etmemesi de operasyonun yava ilerlemesinin bir dier nedeni olarak gösteriliyor.

Operasyonun dier gecikme nedeni ise, Tikrit ve Enbar illerinde yaanan kötü tecrübelerin Musulda yaanmasnn önüne geçilmesi. Ordu güçleri hem büyük bir iç göç dalgasnn yaanmamas hem de kentin altyapsnn korunmas için tank ve sava uçaklaryla DEA hedeflerini vuramyor. Kent merkezinde sivillerle iç içe yaayan militanlarn etkisiz hale getirilmesi için sadece hafif tüfekler ve tanksavarlar kullanlyor. Orduya ait zrhl tanklar, helikopter ve sava uçaklarnn sokak çatmalarnda pek bir ilevinin olmad aktarlyor. Kentin sahip olduu dar sokaklar da zrhl araçlarn giremedii bölgelerde ii daha da zorlatrd gibi, iddetli çatmalarn yaanmasna da yol açyor.

-Operasyonun bitmesi DEAn taktiine bal

Musul operasyonunun sona ermesinin bir yandan da DEAn askeri taktiine bal olduuna iaret ediliyor. Örgütün Musul kent merkezinde daha önce baka yerlerde denedii çekilme mi yoksa güçlü direni gösterme taktii mi uygulayaca henüz bilinmiyor. Musul kent merkezine Irak Özel Kuvvetleri ve çevik Kuvvet ekiplerinin girmesi planlanrken, burada uzun sürecek sokak sava ihtimalinden de endie ediliyor.

-Eski binalar güçlerin ilerlemesini yavalatyor

Irakl askeri ve güvenlik uzman Rahim ammari, AA muhabirine yapt deerlendirmede, operasyon plannn 6 ay önce yapldn ancak birden fazla kez ertelendiini belirterek, bunun nedeninin kentin büyüklüü, bir milyona yaklak sivilin kent içerisinde bulunmasndan kaynaklandn ifade etti.

Musulun dou yakasnn yarsndan fazlas kontrol altna alnd ve burada bulunan militanlar Dicle Nehri kysna püskürtüldü. diyen ammari, Burada kent merkezine mücavir tüm köy ve kasabalar DEAtan geri alnd. Güney kesimine polis ve ordu güçleri takviyesi yapld. Musul tüm yönlerden abluka altna alnm ve DEAn Telafer, Baac ve Suriye snrna kadar olan imdat yollar kesilmi durumda. Operasyonda hava saldrs da var. Bu kapsamda 5 köprü vuruldu. Bu da militanlarn hareketini engellemek içindi. deerlendirmesini yapt.

Kent merkezinde eski binalarn bulunduuna iaret eden ammari, DEA bu binalardaki bodrum katlarnda saklanyor. Irak güçleri buralara henüz ulaamad çünkü bunlar Dicle Nehrinin ky bölgesinde bulunuyor. dedi.

ammari, DEA militanlarnn burada saklandn ve buray Irak güçlerine kar savunma merkezi olarak kullandn bunun da bu güçlerin ilerlemesini yavalattn dile getirdi.

-Operasyon ne zaman bitecek?

ammari, Musul operasyonu önümüzdeki üç hafta içerisinde iddetlenecek ve ocak ay ortasnda bitecek. DEA militanlar da Felluce ve Enbarda olduu gibi çöl bölgelere kaçma taktii izleyecek.ifadelerini kulland.

Babakan badi, operasyonun salam ekilde ilerlediini, kentin tamamen kurtarlmasnn an meselesi olduunu ve söz konusu operasyondan hzl sonuç beklemediklerini ifade etmiti.

Irak güçleri, son bir haftada ise Musulun batsnda Telafer yolunda stratejik öneme sahip Tel Abta köyünde kontrolü salad. Söz konusu köy, Telafere ilerleme noktasnda Irak ordusu için stratejik öneme sahip. ABD öncülüündeki uluslararas koalisyona ait sava uçaklar da Musulun güneydousunda DEA militanlarnn bulunduu Dumiz Mahallesine giden yardm hattn hedef ald. DEA, Cedide El-Mufti, El-ntisar ve Yunus Es-Sebavi Mahallelerinde konulanan Irak güçlerine saldr düzenlemeleri için Dumizdeki savaçlarna yardm ulatrmak amacyla bu yolu kullanyordu.

Irak güçleri ayrca son günlerde Musulun kuzeydousundaki Berid ve Selam semtini de DEAtan geri ald. Bu güçler, Musulun güneyindeki E-arkat ilçesinde, terör örgütü DEAn kontrolü altndaki 3 köyde de denetimi salarken, Musulun kuzeyindeki, Deravi, Ebu Cerbua, Kuri Agriban, Kura Tepe köylerinde DEA mevzilerine düzenledii operasyonun ardndan bu köylerin de alndn belirtti.

BM, Irakta Musulun terör örgütü DEAtan kurtarlmas operasyonu nedeniyle 84 bin kiinin yerlerinden edildiini bildirmiti.

Ana Sayfaya Git