Musul'da DEAŞ tehdidine karşı "peçe yasağı" tartışması

Irak'ın kuzeyindeki Musul'da terör örgütü DEAŞ militanlarının kadın kıyafetleriyle yakalanmasının ardından emniyet yetkililerinin güvenlik gerekçesiyle peçeyi yasaklaması tartışmalara neden oldu.

Haberler 03.06.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MUSUL - Musul Emniyet Müdürü Vask el-Hamdaninin geçen hafta, uyuyan DEA hücrelerinin olas saldrlarna kar tedbiren peçe yasa karar almas, bir kesim tarafndan güvenlik nedeniyle yerinde bulunurken, bazlar kararn insan haklarna aykr olduunu belirtiyor.

Musul polisine bal mobil devriyelerden sorumlu Yüzba Mezher el-Mehedani, AA muhabirine yapt açklamada, peçe yasa ile kesinlikle Musul halkna ve geleneklerine kar bir tavrn söz konusu olmadn, toplumun güvenliini salamak için böyle bir kararn alndn söyledi.

Bölgenin kurtarlmasnn DEAn tamamen yok edildii anlamna gelmeyeceini belirten Mehedani, Aça çkmayan militanlarn çou ortalkta serbestçe dolap kadn kyafeti giyerek terör eylemi yapma gücüne sahip durumda. çar ve pazarlarda yüzlerce peçeli kadnn bulunmas, DEA militanlarna, güvenlik güçlerinin sorgularna maruz kalmadan korkusuzca hareket etme imkan salyor. dedi.

Mehedani, çileri Bakanlna bal özel istihbarat birimine, uyuyan DEA hücrelerinin, kadnlarn peçe takmasn frsat bilerek özellikle ramazan aynda toplumsal alanlarda saldr düzenlemeyi planlad yönünde ciddi ihbarlar geldiini de aktard. Bununla birlikte vatandalarn özgürlüünün güvenlik güçlerinin çalma esaslarndan biri olduunu vurgulayan Yüzba Mehedani, DEA tehlikesinin sona erdiinden emin olunmas durumunda yönetimin genel maslahat için ald karar donduracan ifade etti.

Din adamlarnn yaklam

Emniyet birimlerinin kararna, DEAn, içinde mezar bulunduu için namaz klnamayaca iddiasyla ykt Yunus Peygamber Camisinin imam eyh Muhammed E-emma da destek verdi. emma, peçenin, suçlularn gizlenmesinde ve halkn kannn aktlmasnda bir araç olarak kullanldnda, kadnn yüzünün kapatlmas yerine halkn hayatnn güvenceye alnmasnn tercih edileceini dile getirdi.

eyh emma, kadnn yüzünün açlmasndan kaynaklanan günahn sorumluluunun ise dini hükümleri suçlarna alet eden DEAa ait olduunu vurgulad.

Kararn snrl süreyle uygulanmasnn zorunlu olduunu savunan emma, kadnn özgürlüünün muhafaza edilmesi ve slam dini ile eriatna muhalefet etmemek için daha sonra yasan kaldrlmas gerektiine iaret etti.

DEAn karargah olarak kullanmas nedeniyle sava uçaklarnn saldrs sonucu yklan Behauddin Camisinin imam hatibi Abdulhalil en-Neccar ise karardan rahatszln dile getirerek, acilen iptal edilmesini ya da halkn dini ve sosyal yapsna uygun ekilde deitirilmesini istedi.

Bu tür kararlarn gerilimi artraca uyarsnda bulunan Neccar, Peçe, DEAa ait deildir. Aksine militanlar, tüm suçlarn ilerken Kuran- Kerimi ve Sünneti araç olarak kullandklar gibi peçeyi de kendi emellerine ulamak için kulland. dedi.

Kadn veya erkek, kimseye toplumu koruma gerekçesiyle zorla bir ey yaptrlmamas gerektiini savunan Neccar, kararn, Musulda kontrolün saland bölgelerdeki güvenlik güçlerinin ileride yaanabilecek ihlallere kar yeterince hazrlkl olmadnn ve istihbarat zafiyetinin kesin bir delili olduunu savundu.

Peçe takmak DEA temsil etmiyor

Ferik el-Hayr adl bamsz insani yardm kuruluunun bakan aktivist Meryem Said el-Hazreci de peçe yasan, insan haklarna saldr ve kadnn özgürlüünün açkça ihlali olarak niteledi.

Hazreci, Herkesin özel durumu ve eilimine sayg gösterilmelidir. çünkü adalet ancak eitlikle gerçekleir. Eitlik ise güvenlik ve ilerlemenin anahtardr. diye konutu.

Musul sakinlerinden 23 yandaki üniversite örencisi Sema el-Bedrani ise peçe takmaya ortaokul yllarnda baladn ve bunu dini bir sorumluluk olarak yerine getirdiini söyledi.

DEAn 2014 ylnda kentin kontrolünü eline geçirmesiyle kz çocuklarna 12 yandan itibaren peçe takmay zorunlu klmasndan önce kendisinin bunu gönüllü olarak yaptn kaydeden Bedrani, imdi ise güvenlik güçleri tarafndan yasaklanmas nedeniyle peçeyle dar çkmaktan ve tutuklanmaktan korktuunu ifade etti.

Musulun ve özellikle kentte yaayan kadnlarn dütüü durumdan büyük üzüntü duyduunu belirten Bedrani, Peçe takmak ve insann dini öretilere bal kalmas DEA temsil etmiyor. dedi.

Bedrani ayrca, peçe takan kadnlarn, Musulda güvenliin salanmasna kar olmadn, kimseye zarar vermemesi veya kendilerini sosyal yönden zor durumda brakmamas artyla can ve mal güvenliini salayacak her karara destek olduklarn vurgulad.

Musul Emniyet Müdürü Hamdani, geçen cumartesi günü, DEA hücrelerinin kadn kyafeti giyerek ve peçe takarak saldr düzenleyebilecei yönündeki istihbaratlar nedeniyle güvenlik gerekçesiyle Musulda peçeyi yasaklamt.

Yasaa uymayanlara verilecek ceza konusunda açklama yapmayan Hamdani, halktan, güvenlik güçleriyle i birlii yapmalarn istemiti.

Ana Sayfaya Git