Musul'da geri sayım!

Yüzbinlerce sivilin terör örgütü DAEŞ tarafından rehin tutulduğu kentin batı yakasını hedef alacak harekata artık saatler kaldı. Musul'dan kaçmaya çalışan sivillere ateş açan DAEŞ'in kaybettiği mahallelerde gizlenen son teröristleri de öldürüldü.

Haberler 26.01.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DAEin elinde mahsur kalan siviller yiyecek bulmakta zorlanyor, Birlemi Milletler baz evlerde souktan korunmak için mobilyalarn yakldn duyurdu.

Terör örgütünden temizlenen mahallelerde ise hayat var. Okullar açld, kadnlar çarda dolayor, baz kadnlarn otomobil kulland görülüyor. Nargile ise eski günlerdeki popülerliine kavutu.

Dou yakas terör örgütü DAEden kurtarlan Irakn en büyük ikinci ehri Musulda, 750 bin sivilin kentte rehin tutulduu tahmin ediliyor.

Yardmlar için zamana kar yaran Birlemi Milletler, DAEin elinde tuttuu sivillerin günde yalnzca bir kez yemek yiyebildiklerini duyurdu. Reuters haber ajansna konuan BM koordinatörü Lise Grande, çok sayda ailenin daha önce görülmemi ekilde trmanan fiyatlar nedeniyle en temel ihtiyaçlarn bile alamadn söyledi. Birçok aile de snmak için evlerindeki mobilyalar yakmaya balad.

Yardm kurulular, halihazrda kent çevresine kurulan snmac kamplarna yerletirilen Musullulara paketleri datyor. 17 Ekimde balayan büyük operasyonda, bugüne kadar evlerini terk etmek zorunda kalanlarn says 170 bine yaklam durumda.

DAE esaretinden kurtulan ve kentten kaçan siviller, bir an önce evlerine geri dönmenin hayalini kuruyor. Kente 40 kilometre mesafede yer alan Hazr çadr kampnda kalan Haim Aziz isimli Musullu, evinin savata ykldn komularndan örenmi. Ancak yine de üç aydr kald kampta yaamak istemediini ve evine dönmek istediini söylüyor.

Hiam Ali ise, Evime ne olduunu bilmiyorum ancak nasl olursa olsun döneceim. Harabe de olsa bir evde oturmak kamp hayatndan daha güzeldir diyor.

OKULLAR AçILDI

DAEden temizlenen bölgelerde hayat normal akna dönüyor. imdiden 70 okul yeniden açld. Bir okuldaki örencileri fotoraflayan Reuters haber ajans, çocuklarn aileleri tarafndan okula getirildiini aktaryor.

Musullu kadnlar, artk kentin dousundaki çarlarda çocuklaryla dolaabiliyor. Caddelerde araç kullanan kadnlara rastlanyor.

NARGLE YENDEN POPÜLER

Hadba Mahallesindeki bir semt lokantasnda yemek yiyen gençler ise, DAE igali altndayken yalnzca teröristlerin gelip lokantada yemek yiyebildiini anlatyor. smini vermek istemeyen bir genç, DAEin polisi olarak bilinen El-Husbann korkusundan kimse çarya çkmak, lokantada yemek yemek istemiyordu ifadesini kullanyor.

IDin yasaklad nargile ise, bugünlerde yeniden eski popülerliine kavumu görünüyor. Sokak balarndaki çay ocaklar ve kafeteryalarda oturan insanlar, nargile içiyor.

BRKAç GÜN çNDE BALAYACAK

Irak Babakan Haydar el badi, dün akamüstü yapt açklamada, 100 binden fazla silahl unsur tarafndan kuatlan kentte Dicle Nehrinin dousundaki ksmn tamamen ID teröristlerinden temizlendiini bir kez daha ilan etti. badi, Ordu birliklerinden kentin batsn kurtarmak için hzlca harekete geçmelerini istedi. Kentin batsn kurtaracak operasyonun birkaç gün içinde balamas bekleniyor.

Kentin bat yakasnda operasyonlarn balamasyla 250 bin kadar sivilin evlerini terk etmesi bekleniyor. Haziran 2014ten bu yana Musulu elinde tutan terör örgütü, halihazrda ehirden kaçmaya çalan sivillere ate açyor.

Göç ve Göçmenler Bakan Casm el Caf, ülke genelinde bugüne kadar evinden olanlarn saysnn ise 1 milyon 600 bini atn açklad.

SON TERÖRSTLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

Ordu birlikleri, Raidiye mahallesindeki son teröristleri de sal günü öldürdü. Uluslararas haber ajanslar, cesetleri sokaklara atlan IDlilerin fotoraflarn dünyaya servis etti.

Musul içinde 5 ila 6 bin arasnda DAE teröristinin bulunduu tahmin ediliyor. Bomba yüklü araçlarla mevzilerini savunan terör örgütü, keskin nianc ateleriyle de sokak savanda direniyor.

HAZRET YUNUS TÜRBES ENKAZ HALNDE

ID tarafndan 2014 yaznda yklan Hazreti Yunusun türbesi ve camisi harabe durumda. Kentin dousunda yer alan türbe ve camii, gazetecilere gezdirildi. Anadolu Ajans, türbeden geriye sadece yklan talar ve enkaza dönmü duvarlarn kaldn bildiriyor. Terör örgütü, 700lü yllarda ina edilen tarihi eserlerin havaya uçurulma görüntülerini internette yaynlamt.

DAEin lideri Ebu Bekir El Badadi, 2014 ylnda kentin batsnda yer alan Ulu Camiinde halifelik ilan etmiti. Musul, Suriyenin dousundaki Rakkay fiili bakenti ilan eden terör örgütünün elindeki en büyük ehir.

BADAT: 1000 MLS YARGI ÖNÜNDE

2003 ylndaki ABD igalinden bu yana Irak topraklarndaki en büyük askeri operasyona, ordu birliklerinin yan sra Pemergeler, ii milisler Hadi abi ve Sünni airet gruplar katlyor. ran destekli Hadi abi üyeleri, DAEden temizlenen noktalarda sivillere yapt ikencelerle gündeme geliyor. BM raporlarna da giren insan haklar ihlalleriyle ilgili konuan Babakan badi, yaklak 1000 kiinin imdiye kadar ikence nedeniyle yargya teslim edildiini söyledi.

Son olarak, Sümer Mahallesinde üç gencin ID üyelii suçlamasyla öldürüldüünü gösteren video büyük tepki toplamt.

TRUMPTAN DAHA FAZLA DESTEK SÖZÜ

ABDnin ban çektii uluslararas koalisyon ise, DAE hedeflerini hava saldrlaryla vuruyor. Dicle Nehrinin üstünde yer alan be köprü, koalisyon uçaklar tarafndan DAEin geçilerini engellemek amacyla geçtiimiz aylarda bombaland.

badi ayrca, ABDnin yeni bakan Donald Trumptan daha fazla destek sözü aldn da aktard. Irak Babakan, ABDnin destei terörle mücadele alannda artacak dedi.

ABDL KOMUTAN: BATIDAK SAVA DAHA ZOR OLACAK

ABD Savunma Bakanl Pentagon da, yazl açklamayla operasyondaki son durumu paylat. Buna göre, 17 Ekim 2016 tarihinden bu yana 558 hava saldrs düzenlendi, IDe ait hedeflere 10 bin 115 adet bomba brakld. Saldrlarda 151 bomba yüklü araç, 361 bina/tesis, 140 tünel, 408 araç, 392 snak, 24 uçaksavar, 315 top sistemi imha edildi.

ABDli komutan Tümgeneral Stephen Townsend, Bu i dünyadaki her ordu için çok zor bir i olacakt ve tabii ki Irakllarn 2014 ylndan bu yana katettikleri mesafe, yllar süren sava ve istikrarszlktan sonra bar ve güvenliin elde edilmesi için bir umut veriyor. IDin temizlenmesi için daha gidilecek çok yol var ve Musulun batsndaki sava doudakinden daha zor olacak dedi.

RUSçA NOTLAR BULUNDU

Irak ordu birlikleri, Hadba Mahallesindeki IDin eitim merkezi olarak kulland sekiz evde aramalar yapt.

Aramalarda yabanc teröristlerin Rusça yazd notlar bulundu. Notlarda kurallara uymayan sivillerin nasl cezalandrlaca yazyor.

Ana Sayfaya Git