Musul'da kıtlık tehdidi

Irak'da yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı Musul kentinin sakinleri, devam eden operasyonlar nedeniyle halkın kıtlık yaşadığını, ilaç sıkıntısı çekildiğini ve gönderilen yardımların ihtiyacın ancak yüzde 20'sini karşıladığını belirtti.

Haberler 14.12.2016 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirine konuan Musullular, Haziran 2014ten beri terör örgütü DEAn kontrolü altnda olan, 17 Ekimden beri de kurtarma operasyonu düzenlenen kentte, durumun daha da kötülemesinden endie ettikleri, u anda dahi yemek bulmakta zorlandklar ve ticari faaliyetlerin neredeyse durduu ifade edildi.

Musulun merkezindeki Es-Saa bölgesinde 5 çocuuyla beraber yaayan Ümmü Abdullah, DEAn eini sigara kaçakçl yaparken yakaladn ve öldürdüünü anlatt.

- Sokaklardan kullanlmaz hale gelen sebzeleri alp çocuklarma veriyorum

çocuklarndan en büyüünün 9 yanda olduunu ifade eden Ümmü Abdullah, Musulda yaadklar duruma ilikin unlar söyledi:

Musulu kurtarma operasyonun balamasyla beraber, kadnlarn kyafet diktirmemesi nedeniyle mesleim olan terzilii yapamaz oldum. Bundan dolay çocuklarma yedirecek yemek bulamyorum. Sokaklardan kullanlmaz hale gelen sebzeleri ayklayarak çocuklarma veriyorum.

Ümmü Abdullah, bir aydan uzun süredir çocuklarna ancak hurma ve arpa ekmeinden oluan günde bir öün verebildiini kaydetti.

- Ticari hareket diye bir ey kalmad

DEA militanlarnn kendisini yakalamasndan endie ettii için Ahmed el-Attar takma adn kullanan Musulun Es-Saraçhane bölgesindeki kuru gda satcs ve tatl üreticisi, ilerin bu yln ikinci yarsndan itibaren neredeyse tamamen durduunu, halkn ihtiyaçlarn karlayacak parasnn kalmadn söyledi.

Attar, 17 Ekimde Musulu kurtarma operasyonunun balamasyla beraber ticari hareket diye bir ey kalmad. Paras olan da belki gelecek bugünden daha zor olacak düüncesiyle parasn gelecek günler için saklyor. dedi.

Tatl imalathanesindeki 15 içiyi çkararak kapya kilit vurduunu, kuru gda satt dükkandan da 2 içiyi çkarmak zorunda kaldn anlatan Attar, çou kiinin dükkana gelerek açln gidermek için az bir miktar yemeklik istediini, kendisinin de insani nedenlerden dolay kimsenin açlktan ölmemesi için istenilen malzemeyi verdiini belirtti.

Terör örgütü DEAn kontrolü altnda bulunan bölgede yaad için ismini açklamayan Musullu aktivist, kentte insani durumun, su, gda ve ilaca ulalamamas nedeniyle tarif edilemez bir boyuta ulatn, kentin sava alanna döndüünü ve sivillere kar kaytsz kalndn söyledi.

çou ailenin küçük çocuklarn sebze pazarnn artklarnn atld yere gönderdiini ve çocuklarn buradan getirdikleri sebzelerle evlerde yemek pitiini aktaran aktivist, iddetli yoksulluk, yerel, bölgesel ve uluslararas sivil toplum kurulularnn, federal hükümetin ve uluslararas toplumun, Yemen ve Suriyede olduu gibi insani yardm kafilelerinin kente girerek kurtarlabilecek insanlar kurtarmak için harekete geçmemeleri nedeniyle açlk çok hzl bir ekilde yayld. diye konutu.

Sosyoloji aratrmacs Abdullatif Musab, Fakirlik ve ktlk tehlikesinin bir snr yok. Bu durum bazlarnn tahmin ettii gibi kolaylkla kontrol altna alnamayabilir. ifadelerini kulland.

- Musul güçlülerin hayatta kald bir orman gibi olabilir

Açln adam öldürme ve hrszlk gibi suçlar ilemek için en büyük motivasyon olduunu dile getiren Musab, Musuldaki durum çok hassas. Bir milyondan fazla insann kuatma altnda olmas, gda ve suyun kesilmesi, sonu iyi olmayacak bir insani kriz çkacann sinyalini veriyor. Musul güçlülerin hayatta kald bir orman gibi olabilir. eklinde konutu.

Musab, krizi kontrol altna almak için taraflarn acilen yardm kafilelerinin kente girmesine izin vermesi, ABD öncülüündeki koalisyonun müdahale etmesi ve federal hükümetin 2 aylk veya 1 aylk maalar ödemesi gerektiini kaydetti.

Musulun dou, bat, kuzey ve güney cephelerinde kurtarlan insanlarn durumu, hala DEAn kontrolü altnda bulunan bölgelerde yaayanlardan daha iyi olmad belirtiliyor. Kurtarlan bölgelerde de su, gda ve ilaç yoksunluunun olduu, gönderilen yardmlarn ihtiyacn yüzde 20sini karlad, Ninovadaki yerel yönetimin sivillere ilikin plannda, hem göç etmek zorunda kalanlar için hem de yetkililer nezdinde baarszln kantlad ifade ediliyor.

Musullularn yaad sorunlarn 2 yldan uzun süredir devam ettii, Irak güçleri ve DEA arasndaki mücadele nedeniyle gelecek dönemde artabilecei, bunun nedenlerinden birinin de krizi sonlandracak siyasi uzla bulunmamas ile bölgesel ve uluslararas siyasi deikenler olduu kaydediliyor.

Irak Planlama Bakanl yaymlad son raporunda ülke genelinde fakirliin yüzde 30a ulat, Ninova çevresinde ise 3.8 milyondan fazla kiinin göç etmesi nedeniyle bu rakamn yüzde 41in üstüne çktn açklamt.

Ana Sayfaya Git