Musul'un batısı riskli oluyor!

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu son bölge konumundaki batı yakasını kurtarmaya yönelik operasyonun, "dar sokaklar ve nüfus yoğunluğu" nedeniyle daha riskli ve zor olacağı belirtiliyor.

Haberler 09.02.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musulu DEAtan kurtarma operasyonda dou yakasnda kontrolün tamamen salanmasnn ardndan bat bölgelerine yönelik harekat için askeri hazrlklar tüm hzyla devam ediyor. Musul operasyonunda ilk iki aamann kentin çevre bölgeleri ve dou yakasnn DEAtan temizlenmesi eklinde gerçekletii, son aamann ise bat bölgelerinin kurtarlmasyla neticelendirilecei ifade ediliyor.

Askeri ve idari yetkililer kentin batsna yaplacak operasyonun dar sokaklar ve bölgede yaayan yaklak 750 bin sivil göz önüne alndnda daha çetin geçeceini söylüyor.

- Batda yaayan 750 bin sivil operasyonu zorlatryor

Musul Belediyesi verilerine göre, kent merkezindeki 183 mahalleden 83ü bat yakasnda kalyor. Bunun yan sra birçok devlet dairesi, hastane, geni sanayi bölgesi ve stratejik öneme sahip Musul Havaliman da bat bölgesinde yer alyor.

AA muhabirine konuan Musul Valisi Nevfel Hammadi es-Sultan, Tahminlerimize göre kent merkezinin imdiki nüfusu yaklak 2 milyon civarnda. Ancak kaç kiinin batda kaç kiinin dou bölgesinde olduu konusunda net bilgiye sahip deiliz. dedi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanl Sözcüsü Yahya Resul de basn mensuplarna yapt açklamada, DEAn elinde tuttuu Musulun bat bölgesinde yaklak 750 bin sivilin yaadn tahmin ettiklerini söyledi.

Bat bölgelerdeki sivil nüfus younluu ve eski yerleim merkezlerindeki dar sokaklarn operasyonunun hem zor hem de yava ilerlemesine yol açacan kaydeden Resul, söz konusu dar sokaklarn özellikle Irak ordusuna ait zrhl araçlarn hareket kabiliyetini zorlatraca, bunun da operasyonu olumsuz etkileyecei deerlendirmesinde bulundu.

Kent merkezindeki militanlarn etkisiz hale getirilmesi için Irak askerlerinin zrhl araçlar ve ar silahlar kullanmadan ev ev ilerleme kaydetmesi gerektii ifade edilirken, kilit önem tayan hava desteinin bölgedeki sivil yerleimlerin çokluu nedeniyle etkin ekilde salanamayacak olmas da operasyonu zorlatracak bir dier faktör olarak gösteriliyor.

- Dicle Nehri üzerine yüzer köprüler kurulacak

Musulun ortasndan geçip kenti iki yakaya ayran Dicle Nehri üzerindeki 5 köprünün douya yönelik operasyonlar srasnda yklmas nedeniyle imdiki aamada söz konusu noktalarda yeni yüzer köprülerin kurulmas planlanyor.

Ortak Operasyonlar Komutanl Sözcüsü Resul, ordu güçlerinin Musulun batsna geçiinde kullanlacak yüzer köprülerin kurulumunun normal artlarda birkaç saatten fazla sürmeyeceini belirtirken u anda asl tehlikenin köprülerin yerletirilmesi srasnda askeri mühendislik ekibine düzenlenebilecek olas DEA saldrlar olduuna dikkati çekiyor.

Musulun bat bölgelerinin kurtarlmasna yönelik operasyonlara katlacak güçlerin Dicle Nehri üzerinde kurulacak yüzer köprülerin kurulumu dnda güneydeki Kayyara ve Hammam el-Alil kasabalarndan da bölgeye saldr gerçekletirmesi planlanyor.

Güneyde konulanan Irak güçleri, halen DEAn elinde tuttuu bat yakasnda yer alan Musul Uluslararas Havalimanna sadece birkaç kilometre mesafede yer alyor.

- IKBYnin dou operasyonunda salad destek batda mümkün olmayabilir

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Said Memozini de Irak ordusunun batya yapaca operasyonun douya göre daha zor olaca görüünü paylayor.

Irak ordusunun douda Pemerge güçlerinin mevzilerini de kullanarak kolaylkla ilerleme kaydettiine iaret eden Memozini, batda ise böyle bir imkann söz konusu olmadn söylüyor.

Ordu güçlerini batda zorlayacak etkenlere ilikin Memozini unlar kaydetti:

Pemerge güçlerinin, batda DEA ile mücadele eden Irak askerlerine douda olduu gibi lojistik destek salamas mümkün deil. Bunun yan sra askerlerin operasyon bölgesine ulaabilmesi için Dicle Nehrinden geçmesi lazm. Bunlara bir de bat bölgesindeki çok sayda eski ve dar sokaklar, dolaysyla askerlerin zrhl araçlarla hareket kabiliyetinin zayflamas eklenirse DEAn batda daha avantajl taraf olduu ortaya çkyor.

- Operasyona katlacak güçler

DEAn Musuldaki varlna tamamen son verecek operasyonun üçüncü aamasna Irak ordusuna bal 1inci, 9uncu, 15inci ve 16nc tugaylar ile douda konulanan terörle mücadele timleri ve Irak federal polis güçlerinin katlaca kaydediliyor.

Operasyona Musulun Suriye snrnda konulanm olup Türkmen nüfusun çounlukta olduu Telafer ilçesini kuatan ran destekli milis gücü Hadi abinin cephe gerisinde destek verecei tahmin ediliyor.

ABD öncülüündeki uluslararas koalisyon güçlerine ait askeri danmanlarn da Musulun dousuna yaplan operasyonda olduu gibi yine cephe gerisinde destek salamalar öngörülüyor.

Musulun kuzey, dou ve güneydou bölgelerinde konulu Pemerge güçlerinin bat ile balantlar olmad için operasyona katlmalar gündemde görülmüyor.

- Güneyde yeni kamp hazrlklar

Musulun batsna yaplacak operasyonun askeri yönü kadar insani boyutu için de hazrlklar yaplyor. Sivillerin Irak ordusu ve DEA militanlar arasnda yaanacak çatmalarn arasnda kalmamas için güvenli bölgelere tahliye edilmesi planlanyor. DEAn elinde tuttuu bölgelerde yaam mücadelesi veren sivillerin Irak ordusunun kontrolündeki güney ve dou bölgelerine kaçmak isteyecei öngörülürken, Dicle Nehri üzerindeki köprülerin kullanlamaz halde olmasnn douya kaç zorlatraca kaydediliyor.

Kentin güney bölgelerine yönelik göç aknnn kontrol altna alnmas ve barnma sorununun çözümü için Birlemi Milletler (BM) ve Irak merkezi hükümetinin yeni snma kamplar oluturmaya dönük çalmalara balad ifade ediliyor.

BM Irak nsani Yardm Koordinatörü Lisa Grande konuya ilikin daha önce yapt açklamada, Musulun çevre bölgelerinde halihazrda 20 çadr kamp bulunuyor. Yeni iç göç dalgasnn kontrol altna alnmas için 10 kamp için daha hazrlk yapyoruz. Baz eski kamplarn da geniletilmesi ve kapasitelerinin artrlmas yönünde karar aldk. demiti.

Yeni kamplarn kentin güney bölgesinde kurulacan ve bunun için Irak merkezi hükümetiyle uygun yer tespitine yönelik çalmalar yaptklarn aktaran Grande, söz konusu kamplarn güneydeki Hammam el-Alil ve Kayyara kasabalar yaknlarnda kurulmasn planladklar bilgisini paylamt.

Irak Babakan Haydar el-badi, 17 Ekim 2016da balatlan Musul operasyonunda 24 Ocak itibaryla kentin dou bölgesinin tamamnn DEAtan kurtarldn açklamt.

Ana Sayfaya Git