Musul'un batısındaki siviller büyük risk altında

Birlemiş Milletler (BM) Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un batı yakasında yaşayan yüz binlerce sivilin, eski yerleşim merkezinde mahsur kalmasından endişe ettiklerini belirtti.

Haberler 07.02.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Grande, Musulun bat bölgesinin DEAtan geri alnmas için yaplacak operasyonun insani boyutu ve muhtemel riskleri hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Kentin bat bölgesinin geri alnmasnn douya benzemeyeceini dile getiren Grande, iki buçuk yldr DEAn esaretinde yaayan yüz binlerce sivilin son derece büyük bir riskin altna girmesinden endie ettiklerini ifade etti.

Bat bölgesinin douya kyasla daha dar sokaklara ve eski yerleim merkezlerine sahip olduuna iaret eden Grande, Bat bölgesindeki eski yerleim merkezinde yüz binlerce insan mahsur kalabilir. Bu nedenle derin kayglarmzn olduunu söyleyebiliriz. dedi.

Grande, Musulun dousunun kurtarlmas srasnda edindikleri tecrübelerle sivillerin karlanmas ve barnma sorununun çözümü konusunda daha hazrlkl olduklarn, Irak Göç ve Göçmenler Bakanl ile güçlü bir koordinasyon içinde çalmalarn yürüttüklerini anlatt.

Musulun batsndan gelecek iç göç dalgasnn kontrol edilebilmesi için imdiden kollar svadklarn ve kamp kurma hazrlklarna baladklarn kaydeden Grande, Musulun çevre bölgelerinde halihazrda 20 çadr kamp bulunuyor. Bunun yannda yeni iç göç dalgasnn kontrol altna alnmas için 10 kamp için daha hazrlk yapyoruz. Baz eski kamplarn da geniletilmesi ve kapasitelerinin artrlmas yönünde karar aldk. diye konutu.

Yeni kamplarn kentin güney bölgesinde kurulacan ve bunun için Irak merkezi hükümetiyle uygun yer tespitinde bulunduklarn aktaran Grande, söz konusu kamplarn güneydeki Hammam el-Alil ve Kayyara kasabalar yaknlarnda kurulmasn planladklarn söyledi.

Musulun batsnda iddetli sokak çatmalarnn yaanabilecei, dolaysyla sivillerin daha fazla hedef olabilecei deerlendirmesinde bulunan Grande, bu ihtimali göz önüne alarak kentin güney bölgesinde çadr kamplar ile birlikte 3 mobil hastane kurulmasna da karar verildiklerini ifade etti.

- Musulun bat bölgesini daha zor ve iddetli operasyonlar bekliyor

Bata Irak güvenlik güçleri olmak üzere birçok askeri uzman Musulun bat bölgelerinin DEAtan kurtarlmas için düzenlenecek operasyonlarn dou yakasna kyasla daha zor ve iddetli olacan belirtiyor. Uzmanlar buna neden olarak bat bölgelerinde eski yerleim birimlerinin yan sra hükümet daireleri, endüstri merkezleri ve havaliman gibi önemli noktalarn bulunmasndan kaynaklandn ifade ediyor.

Irak ordusuna ait zrhl araçlarn, eski yerleim bölgelerindeki dar sokaklara giremeyecei, dolaysyla halen sivillerin yaad söz konusu bölgelerde ev ev ilerlemek zorunda kalnabileceini dile getiren uzmanlar, bunun da güvenlik güçlerinin iini zorlatracan söylüyor.

Kenti bekleyen sokak çatmalarndan kaçmaya çalacak sivillerin dou bölgesine giden Dicle Nehri üzerindeki 5 köprünün koalisyon güçleri tarafndan vurulmasndan dolay, Irak ordusunun elindeki tek güvenli nokta konumundaki güney bölgesine yönelecei aktarlyor.

Terör örgütü DEAn 10 Haziran 2014te ele geçirdii Irakn ikinci büyük kenti Musulun geri alnmas için 17 Ekim 2016da Irak ordusu ve Pemerge güçlerinin koordinasyonuyla büyük bir operasyon balatlmt. Söz konusu operasyonunun balad tarihten yaklak 100 gün sonra, kentin dou bölgesinin tamam Irakl güvenlik güçlerinin kontrolüne geçmiti.

Ana Sayfaya Git