Musul'un yeni valisi Necim Cuburi oldu

Irak'ta Musul Vilayet Meclisi, Vali Mansur el-Marid'in görevinden istifa etmesinin ardından Necim el Cuburi'yi oy çokluğuyla yeni vali seçti.

Haberler 25.11.2019 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerel medyadaki haberlere göre, Meclis, düzenledii olaan toplantsnda, Musul Ortak Operasyonlar Komutan Tugeneral Necim Cuburiyi 23 oya kar 39 oyla yeni vali seçti.

Cuburinin görevine resmen balayabilmesi için Irak Cumhurbakan Berhem Salihin Vilayet Meclisinin kararn onaylamas gerekiyor.

Necim el Cuburi, Musulun terör örgütü DEAtan kurtarlmas için Ekim 2016da balatlan operasyonda görev almt.

- Musulda 5 ylda 4 vali deiti

Bata Arap, Kürt, Türkmen ve Hristiyan pek çok dini ve etnik aznln yaad Musul, 2014-2017 yllar arasnda terör örgütü DEAn igalinde bulunduu dönemde ve kurtarlmas için yürütülen operasyon srasnda ciddi zarar gördü.

DEAn igali srada Musulun Valisi Esil Nuceyfi idi. Musulu terk edip Erbil kentine snmak zorunda kalan Nuceyfi, dönemin Babakan Haydar el-badinin talimatyla yolsuzluk yapt gerekçesiyle görevden alnd ve daha sonra hakknda yakalama karar çkartld.

Irak merkezi hükümeti, Nuceyfinin yerine Vilayet Meclisi karar olmadan Nufeyl Hammadiyi atad. Badat tarafndan atand zaman kentin DEAn elinde olmas nedeniyle görevini Erbilde sürdüren Hammadi, 2017nin sonunda Musula geçti.

Irak Babakan Adil Abdulmehdi, mart aynda, Musuldaki Dicle Nehri üzerinde yaanan feribot faciasnda ihmali olduu gerekçesiyle ilk önce Hammadiyi görevden ald ve yolsuzlua kart gerekçesiyle hakknda yakalama karar çkard.

Nucefi gibi Hammadinin de görevden alnmasndan sonra mays aynda vilayet meclisi Mansur el Maridi yeni vali seçti ancak Marid, imkanlarnn kstl olmasn gerekçe göstererek geçen hafta görevinden istifa etti.

Ana Sayfaya Git