Müzakere için o ortam yok!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ABD ile herhangi bir görüşmelerinin olmadığını ve müzakere için halihazırda uygun bir ortam görmediklerini söyledi.

Haberler 29.05.2019 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Dileri Bakanl Sözcüsü Abbas Musevi, bakanlk binasnda düzenledii basn toplantsnda bölgedeki gelimeler ve ran ile ABD arasndaki gerginlikle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

ABDnin nükleer anlamadan çekilmesinin ardndan ran diplomasisinin yeni bir merhaleye geçtiini belirten Musevi, Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarifin Türkmenistan, Suriye, Japonya, Pakistan, çin, Hindistan ve Irak ziyaretlerinin rann tutumunu izah etmek için gerçekletirildiini ve Cumhurbakan Hasan Ruhaninin de ksa süre içinde 2-3 bölge ülkesini ziyaret edeceini aktard.

Biz müzakere masasn terk etmedik

Musevi, ABD Bakan Donald Trumpn rana yönelik açklamalarna ilikin, ABD ile herhangi bir görümemiz yok ve halihazrda ABD ile müzakere için uygun bir ortam görmüyoruz. Biz uluslararas anlamalara sayg temelinde hareket ediyoruz, ABD de buna dönebilir. ABDnin nükleer anlamadan çekilmesi nedeniyle bu konu baarszla urad. Biz bu artlarda müzakere perspektifi göremiyoruz. Gelimeleri beklemek lazm. ifadelerini kulland.

ABD Dileri Bakan Mike Pompenun öne sürdüü 12 artn bamsz hiçbir ülke tarafndan kabul edilemeyeceini dile getiren Musevi, Biz müzakere masasn terk etmedik. nükleer anlama hala devam ediyor. ran her arta hazrdr. Müzakere için herhangi bir ortam yok. Kendileri ne yapacaklarna karar vermelidir. Biz onlara ne yapacaklarn söyleyecek durumda deiliz ve onlarn davranlarna göre kararmz veririz. diye konutu.

Gerginliin nedeni ABDnin sözüne bal kalmamas

rann ara buluculuk için kimseye öneride bulunmadn ve ara buluculuk aamasnda olmadklarn kaydeden Musevi, Basra Körfezinin gerginlikten uzak tutulmas için ara buluculuk ihtiyac hisseden ülkelerin giriimlerini olumlu karladn belirterek öyle devam etti:

Ara buluculuk için baz gereklilikler var, ran ile ABD arasndaki gerginliin nedeni bu ülkenin nükleer anlamadan çkmas ve sözüne bal kalmamasdr. Farkl ülkeler muhtelif motivasyonlarla bu konuyu takip ediyor, biz de onlar dinliyoruz. Biz u an ara buluculara hazr deiliz.

ran bölge ülkeleriyle her zaman diyaloa hazr

Dileri Bakan Yardmcs Abbas Arakçinin Umman, Katar ve Kuveyt ziyaretine de deinen Musevi, bu temaslarda bölge ülkelerine rann i birlii ve dayanmaya hazr olduu yönündeki mesajnn iletildiini ifade etti.

Musevi, Baz ülkelerin bölgede gelien olaylarla ilgili endie duymas normaldir. Yaanan gelimelerin bölge ve bölge d ülkeleri endielendirmesi anlalrdr. Bölgemiz sebepsiz ve gereksiz bir gerginlie maruz kald. Bölge d ülkeler bu vaziyetten yararlanmak istiyor. ran baz ihtilaflara ramen bölgenin güvenlii için tüm bölge ülkeleriyle müzakere etmeye hazrdr. ran bölge ülkeleriyle sorunlarn çözülmesi için her zaman diyaloa hazrdr. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin çelikili herhangi bir davrann görmüyoruz

ABDnin yaptrmlarna kar çkan Türkiyenin takip ettii politikalarla ilgili bir soru üzerine Musevi, Türkiye, dost ve komu ülkelerimizden biridir. Bu ülke ile ilikilerimiz çok yönlü ve stratejiktir, bunun en belirgin da enerji alanndadr. Türkiyenin resmi düzeyde ve pratikte çelikili herhangi bir davrann görmüyoruz. açklamasnda bulundu.

Musevi, Pakistan snrnda kaçrlan 3 snr muhafznn hl Ceyül Adl örgütünün eline bulunduunu ve kurtarlmalar için giriimlerin devam ettiini, Zarifin ziyaretinde bu konunun da gündeme geldiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git