Myanmar hükümeti soykırımdan suçlu bulundu

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, Myanmar hükümetinin ülkedeki Müslüman azınlığa soykırım uyguladığına hükmetti

Haberler 23.09.2017 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz medya kurulularnda yer alan haberlere göre, Uluslararas Daimi Halk Mahkemesi Malezyada, Myanmar hükümetinin ülkedeki Müslüman aznlklara kar tutumunu görütü.

Davada, 5 gün süren durumalar boyunca mahkemenin 7 kiilik uluslararas heyeti, belgeleri, uzman görülerini ve 200 tank ifadesini inceledi.

Myanmardaki Arakanl Müslümanlar bata olmak üzere Müslüman aznla yönelik ilenen suçlara dair hükmü açklayan mahkemenin Bakan Daniel Fierstein, davada, Myanmar yönetiminin soykrm, sava suçlar ve insanla kar suç konusunda soruturulduunu ve suçlu bulduunu bildirdi.

Ayrca mahkeme, kararn ardndan 17 maddelik tavsiyesini de duyurdu.

Tavsiyeleri okuyan Yargç Gill H. Boehringer, Birlemi Milletlere bal aratrma heyetine, Myanmarn Arakan, Kaçin ve dier bölgelerindeki Müslüman gruplara kar ilenen suçlar soruturmas için vize ve serbest eriim verilmelidir. dedi.

Zulüm gören aznlklarn haklar ve vatandalklarnn verilmesi için Myanmar hükümetinin anayasasn deitirmesi ve ayrmc yasalar feshetmesi gerektiine iaret eden Boehringer, uluslararas toplumun, Myanmardaki zulümden kaçan insanlara ev sahiplii yapan Banglade ve Malezya gibi ülkelere mali destek salamas gerektiinin altn çizdi.

Boehringer, Myanmar hükümetine konuyla ilgili bask yaplmas amacyla mahkemenin bulgularn, kararn ve tavsiyelerini uluslararas kurululara ve sivil gruplara iletileceini bildirdi.

HÜKÜMET SUçLU BULUNDU

Mahkeme Üyesi Dr. Chandra Muzaffer de mahkemenin kararn, Myanmarda ilenen suçlarn tannmasna yönelik önemli bir adm olarak nitelendirdi.

Muzaffer, mahkeme bulgular ve kararnn, Güneydou Asya Uluslar Birlii (ASEAN), Uluslararas Ceza Mahkemesi (UCM) ve süper güçler gibi uluslararas kurulularn bu konudaki eylemlerinde temel alnmas gerektiine dikkati çekti.

talyada 1979da kurulan Uluslararas Daimi Halk Mahkemesi, 66 üyeden oluuyor.

Mahkeme, kuruluundan bu yana insan haklar ve soykrm konular da dahil olmak üzere 43 oturum gerçekletirdi.

Mahkemenin kararlar, cezai sorumluluu tanmasnn ötesinde, hakikate ulamak ve vicdani haklarn teslim edilmesini amaçlyor.

Myanmar ordusunun, silahl militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakanda sivillere yönelik düzenledii saldrlarda, 25 Austostan bu yana binlerce Müslüman hayatn kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giri çklara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil says tam olarak tespit edilemiyor.

Saldrlarda 200 civarnda köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafndan yakld ya da kullanlamaz hale getirildi. On binlerce Arakanl Müslüman, can güvenlii nedeniyle hala bölgeden uzaklamaya çalyor. Myanmardan kaçan siviller dalk bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladee geçiyor.

Bangladee 25 Austostan bu yana 421 binden fazla Arakanl Müslüman ulat.

Ana Sayfaya Git