Myanmar ordusunun en az 40 sivili öldürdüğü iddia edildi

Myanmar ordusunun, temmuz ayında en az 40 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir dizi sivil katliam gerçekleştirdiği iddia edildi.

Haberler 21.12.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul

BBCnin yürüttüü bir aratrma haberinde, 11 görgü tannn ifadeleri ve görüntüler, Myanmardaki insan haklar ihlallerini aratran ngiliz merkezli sivil toplum kuruluu Myanmar Witnessn toplad görüntülerle karlatrld.

Habere göre, Myanmar ordusunun sivillere yönelik cinayetlerinden kaçmay baaranlar ve görgü tanklar, Myanmar askerlerinin köylüleri topladktan sonra ayrdklar erkekleri öldürdüklerini söyledi.

BBCnin ulat görseller, öldürülenlerin birçounun önce ikenceye maruz kaldn ve infaz edildikten sonra s mezarlara gömüldüünü ortaya koydu.

En az 40 kiinin öldürüldüü bir dizi sivil katliam, temmuzda Myanmarn ortasndaki Sagaing bölgesinde Kani kasabasndaki 4 ayr olayda gerçekleti.

Yin köyünde 14 erkein, ikenceyle ya da darbedilerek öldürüldükten sonra ormanlk alandaki bir çukura atld ileri sürüldü.

simleri gizli tutulan tanklar, Yin köyündeki 14 erkein öldürülmeden önce iplerle balandklarn ve dövüldüklerini aktard.

Kardei, yeeni ve kaynbiraderi infaz edilen bir kadn, Yaananlar izlemeye dayanamadk, bamz edik, aladk. dedi.

Söz konusu cinayetlerden kaçmay baaran bir erkek, askerlerin erkekleri öldürmeden önce saatlerce korkunç ikencelerde bulunduunu söyledi.

Yin köyüne yakn mesafede bulunan Zee Bin Dwin köyündeki bir toplu mezarda, temmuzda, aralarnda bir çocuk ve bir engellinin de olduu 12 kiinin ar yaralar tayan cesetleri bulundu.

Cinayetler, demokrasinin yeniden tesis edilmesini talep eden milis gruplarnn orduya kar saldrlar nedeniyle bölgedeki sivillere toplu bir ceza olarak görülüyor.

Myanmardaki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020deki genel seçimlerde hile yapld iddialarnn ortaya atlmas ve ülkede siyasi gerilim yaanmasnn ardndan 1 ubatta yönetime el koymutu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dileri Bakan Aung San Suu çii bata olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltna alm ve 1 yllna olaanüstü hal ilan etmiti.

Myanmar ordusunun darbe kart protestocu ve isyanc gruplara silahl müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kii hayatn kaybetti, binlerce gösterici gözaltna alnd.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardm Kuruluuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1200 kii hayatn kaybetti, yaklak 10 bin kii gözaltna alnd.

Ülkede geni katlml gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yarglanmalarna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git