Myanmar'da darbe karşıtlarından 'mavi tişört' eylemi

Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasını protesto eden darbe karşıtları, gözaltındaki darbe karşıtlarına destek amaçlı "mavi tişört" eylemi başlattı.

Haberler 22.04.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Myanmarda askeri darbe ve seçilmi hükümet üyelerinin gözaltna alnmasn protesto eden darbe kartlar, gözaltndaki darbe kartlarna destek amaçl mavi tiört eylemi balatt.

Kuala Lumpur

Yangon, Mandalay, Bago gibi kalabalk bölgelerde, mahkumlara giydirilen mavi tiörtlerle sokaklara çkan binlerce protestocu, bundan önce cezaevinde ikence ve kötü muameleye maruz kalarak yaamn yitirenlerin adlarn tayan pankartlarla darbe kart sloganlar att.

Sosyal medyada paylalan fotoraflardaki baz pankartlarda, Bütün tutuklular serbest braklana kadar hepimiz mahkumuz mesaj verildi.

Yangondaki protestocular da Myanmar ordusunun sivillere yönelik iddetini lanetlerken, darbe kart milletvekillerinin kurduu sivil hükümete destek sloganlar att.

Askeri yönetim, sivil hükümeti yasa d ilan etti

Öte yandan Myanmar askeri yönetimi, darbe kart milletvekillerinden oluan Ulusal Meclisi Temsil Komitesinin (CRPH) kurduu Ulusal Birlik Hükümetini (NUG) yasa d ilan ettiini duyurdu.

Myanmar ordusunun yayn organlarndan MWD televizyonunda yer alan haberde, askeri hükümet tarafndan NUGye ilikin yaplan açklama yer ald.

Açklamada, sivil hükümet olduu öne sürülen NUGnin meru temellere dayanmad ve Myanmar halknn iradesini temsil etmedii belirtilerek, Söz konusu oluum yasa ddr. ifadesi kullanld.

CRPH 16 Nisanda, Myanmardaki askeri hükümeti meru görmediklerini belirtip halkn oylaryla seçilmi isimlerden oluan Ulusal Birlik Hükümeti ad altnda sivil hükümet kurduklarn duyurmutu.

Sivil hükümetin kabinesinde, 1 ubat darbesinden önce gözaltna alnan eski Myanmar Devlet Bakan Win Myint, devlet bakan olarak yer alrken ülkenin gözaltndaki eski fiili lideri Aung San Suu çii de Devlet Danman olarak görevlendirilmiti.

Myanmardaki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasm 2020 seçimlerinde hile yapld iddialarnn ortaya atlmas ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardndan 1 ubatta yönetime el koymutu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dileri Bakan Aung San Suu çii bata olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltna alm ve bir yllna olaanüstü hal (OHAL) ilan etmiti.

Darbe kart protestolarn balamasndan bu yana güvenlik güçlerinin protestolara silahl müdahalesi sonucu 738 kii hayatn kaybetti.

Ülkede geni katlml gösteriler sürerken gözaltndaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yarglanmalarna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git