Myanmar'da devrik lider Suu Çii 4 yıl hapse mahkum edildi

Myanmar'da devrik lider Aung San Suu Çii, yasa dışı telsiz ithal etme ve bulundurma suçlamalarıyla yargılandığı davada, 4 yıl hapse çarptırıldı.

Haberler 11.01.2022 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bangkok

Askeri darbeyle 1 ubat 2021de devrilen Suu çiinin yargland bir dizi davadan ikincisinde karar açkland.

Bakent Nepidodaki mahkeme, resmi prosedürleri ihlal ederek telsiz ithal etmek ve bulundurmaktan suçlu bulduu 76 yandaki Suu çiiyi 4 yl hapse mahkum etti.

Suu çii, yargland 11 farkl suçlamadan ilki olan, halk isyana tevik etmek ve Kovid-19 kstlamalarn ihlal etmekten 6 Aralkta suçlu bulunarak 4 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Myanmardaki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020deki genel seçimlerde hile yapld iddialarnn ortaya atlmas ve ülkede siyasi gerilim yaanmasnn ardndan 1 ubatta yönetime el koymutu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dileri Bakan Aung San Suu çii bata olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltna alm ve 1 yllna olaanüstü hal ilan etmiti.

Myanmar ordusunun darbe kart protestocu ve isyanc gruplara silahl müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kii hayatn kaybetti, binlerce gösterici gözaltna alnd.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardm Kuruluuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana yaklak 1400 kii hayatn kaybetti, 10 bine yakn kii gözaltna alnd.

Ülkede geni katlml gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yarglanmalarna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git