NATO Askeri Komitesi Toplantısı

NATO'ya üye ülkelerin genelkurmay başkanları, 178. NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı için Brüksel'de bir araya geldi.

Haberler 17.01.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO Askeri Komite Bakan Orgeneral Petr Pavel, gazetecilere yapt açklamada toplantnn ubat aynda düzenlenecek savunma bakanlar toplants ile temmuz ayndaki NATO Zirvesine hazrlk niteliinde olduunu belirtti.

Pavel, Askeri i birlii çok önemli bir husus. Ancak askeri i birlii sadece siyasi, ekonomik, sosyal ve hukuki gelimelerle ele alnrsa etkili ve uzun vadeli olabilir. diye konutu.

- Toplant gündemi

lk oturumda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin genelkurmay bakanlarna NATO ile Avrupa Birlii arasnda yürütülen i birlii hakknda bilgi vereceini aktaran Pavel, daha sonra Avrupann güneyindeki güvenlik durumunun ele alnacan kaydetti.

Pavel, toplantda Ortadou ve Kuzey Afrikada mevcut güvenlik durumuna odaklanacaklarn, bu çerçevede NATOnun DEAa kar uluslararas koalisyona katks ve Iraktaki rolüne ilikin görümeler yapacaklarn kaydetti.

Toplantnn ikinci gününde NATO ortaklar Ukrayna ve Gürcistan ile görüeceklerini aktaran Pavel, bu balamda Ukraynadaki güvenlik durumuna ilikin deerlendirmeler yapacaklarn ifade etti. Pavel, Gürcistanla yürütülecek oturumda ülkedeki savunma reformlar ve NATO ile ilikilerin ele alnacan belirtti.

Pavel, son oturumda müttefiklerin NATOnun modernlemesi ve adaptasyonuna ilikin hususlar görüeceini, bu çerçevede ittifakn askeri önceliklerine odaklanlacan duyurdu.

- Türkiyeyi Genelkurmay Bakan Akar temsil ediyor

Toplantda Türkiyeyi Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar temsil ediyor.

Akarn, toplant çerçevesinde ABD Genelkurmay Bakan Orgeneral Joseph Dunford bata olmak üzere ikili görümelerde bulunmas öngörülüyor.

Türk Silahl Kuvvetlerinin Afrindeki terör örgütü hedeflerine yönelik olas operasyonu öncesindeki Akar-Dunford görümesinde Suriyedeki gelimelerin yan sra bölgesel güvenlik sorunlarnn ele alnmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git