NATO Irak'a geri dönüyor

NATO liderleri Irak'a yeniden askeri eğitmenler gönderilmesi konusunda uzlaşı sağladı. Stoltenberg, bir ekibin en kısa zamanda Bağdat'a hareket edeceğini söyledi.

Haberler 11.07.2016 - 11:23 Son Güncelleme : 11.07.2016 - 11:23

NATO liderleri, Varşovada Iraka yeniden askeri eğitmen gönderme konusunda anlaştı. NATO, 2004-2011 yılları arasında Irakta görev almıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hazırlıkları başlatmak üzere bir ekibin en kısa zamanda Bağdata hareket edeceğini söyledi.

Stoltenberg, Partnerlerimize büyük destek sağlayacağız. Böylece, ülkelerini güvence altına alabilir ve vahşi Radikalizme karşı koyabilirler dedi.

AFGANİSTANA DESTEĞE DEVAM

Öte yandan, Afganistandaki istikrarsız durum ışığında, NATO, Afganistana da destek vermeye devam etme kararı aldı.

Varşovadaki NATO Zirvesi sırasında alınan karar uyarınca, NATO eğitim misyonunun 2016 yılı boyunca sürmesi ve Afgan güvenlik güçlerinin 2020 yılı sonuna kadar maddi açıdan desteklenmesi öngörülüyor.

Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Afganistan ilerleme kaydediyor ve bu ilerleme devam etmeli. Mesajımız açık. Afganistan yalnız değil dedi.

NATO Genel Sekreteri, ABD dışındaki NATO üyelerinin Afgan güçlerine destek amacıyla yılda 1 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg, Türkiye, Almanya ve İtalyanın Afganistan misyonuna güçlü bir şekilde bağlı olduğunu kaydetti ve Kalmaya hazırız dedi.

EĞİTİM MİSYONU 2015TE BAŞLADI

NATOnun eğitim misyonu 2015 yılında Uluslararası Afganistan Güvenlik Destek Kuvveti ISAFın yerini almıştı. Almanya, bu yeni misyona 40ı danışman olmak üzere toplam 980 kişiyle destek veriyor. 2017de de sürmesi planlanan misyon kapsamında toplam 12 bin ABD ve NATO askeri görev yapıyor.

ABD ve Almanya da dhil pek çok NATO üyesi 2016 yılında aslında Hindikuştaki askerlerini çekmeyi planlamıştı. Ancak radikal İslamcı Taliban örgütünün şiddeti artırması ve Kunduzu ele geçirmesi bu planların yeniden gözden geçirilmesine yol açtı. Stoltenberg, gelecek yıl NATO Zirvesinin Brükseldeki NATO merkezinde yapılacağını açıkladı.

Ana Sayfaya Git