NATO Rusya ile bu haftaki görüşmelerden hemen sonuç beklemiyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ve Batılı ülkelerle Rusya arasında Avrupa'nın güvenliği hakkında bu hafta yapılacak görüşmelerden hemen sonuç beklemenin gerçekçi olmayacağını söyledi.

Haberler 11.01.2022 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Brüksel

NATO-Ukrayna Komisyonu Toplants öncesinde Ukrayna Babakan Yardmcs Olga Stefanishyna ile basn toplants düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Cenevrede ABD-Rusya görümesi yaplacan, çaramba günü Brükselde NATO-Rusya Konseyinin toplanacan ve perembe günü Viyanadaki AGT toplants düzenleneceini hatrlatt.

Stoltenberg, Bu haftay bitirdiimizde, toplantlar tamamladmzda, sorunlarn çözülmü olmasn beklemek gerçekçi deil. dedi.

NATOnun sorunlarn çözümü için bir süreç, bir dizi toplant düzenlenmesi üzerinde anlamay ümit ettiini belirten Stoltenberg, unlar kaydetti:

Her iki tarafta da Avrupada silahl bir çatmay engellemek için süreç balatma konusunda gerçek bir irade olduunu ümit ediyorum. NATO tarafnda bu irade var. Biz ilerleme salayacak bir süreç, bir dizi toplant üzerinde anlamay hedefliyoruz.

Ukraynann NATO üyelii

Jens Stoltenberg, Ukraynay desteklemeye devam edeceklerini, bu ülkenin NATO standartlarn karlamas için yardm sürdüreceklerini belirtti.

Stoltenberg, Avrupada herhangi bir ülkenin, hangi güvenlik düzenine dahil olaca da dahil olmak üzere, kendi yolunu seçme hakknda taviz vermeyeceiz. Ukraynann ne zaman NATO üyesi olaca Ukraynann ve NATO üyesi 30 ülkenin karardr. Baka kimsenin bu konuda söz söyleme hakk yoktur. deerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, NATOdan üyelikle ilgili netlik istiyor

Ukrayna Babakan Yardmcs Stefanishyna da Rusyann güvenlik garantileri konusunda dayatmalarda bulunduunu, müzakerelerin Rus askerlerinin Ukrayna snrndan çekilmesiyle balamas gerektiini vurgulad.

Rusyann, Ukraynay igal için yeterli sayda askerini snra yaca gerçeini herkesin görmesi gerektiini belirten Stefanishyna, bunun önlenmesi için gereken her eyin yaplmasn istedi.

Stefanishyna, ülkesinin istedii ittifaka katlma hakk bulunduunu vurgulayarak, Avro-Atlantik entegrasyon Ukrayna anayasasnda bulunmakta, halkn büyük çounluu tarafndan desteklenmektedir. Bu müzakere konusu veya koz olarak kullanlacak bir ey deildir. diye konutu.

Olga Stefanishyna, NATOnun açk kap politikasn deitirmeyeceine inandklarn ifade ederek, Ukrayna gibi NATOya üye olmak isteyen ülkelerin durumuna netlik kazandrlmasn talep etti.

Rusyann güvenlik garantileri önerileri

Rus ordusunun Ukrayna snrnda son aylarda yapt askeri tahkimat sonras NATO ile Rusya arasnda gerginlik artm, ilikiler Souk Sava sonras en düük seviyeye gerilemiti.

30 Kasmdaki NATO Dileri Bakanlar sonunda, Rusyann, Ukraynaya kar saldrgan tutum göstermesi halinde bunun ciddi sonuçlar ve ar bedeli olaca uyars yaplmt.

Rusya, 15 Aralkta ABD ve NATOya ilettii güvenlik garantileri konulu anlama teklifinde, NATOnun douya doru genilemesinden ve eski Sovyetler Birlii ülkelerinin NATOya alnmasndan vazgeçilmesine dair ABDden taahhüt istiyor.

ABDnin, eski Sovyetler Birlii ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmamas, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapsn kullanmamas ve bu ülkelerle askeri i birlii yapmamas talepleri de taslak anlama metinlerinde yer alyor.

Rusyann teklifinde, nükleer silahlarn her ülkenin kendi ulusal topraklar dnda konulandrlmamas ve ulusal topraklar dnda konulandrlan bu tür silahlarn geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

Bu konularn ele alnmas için bu hafta Batl ülkeler ve NATO ile Rusya arasnda bir dizi görümeler yaplacak.

ABD ve Rusya dileri bakan yardmclar, bugün sviçrenin Cenevre kentinde bir araya geliyor. 12 Ocakta Brükselde, 2019dan beri toplanmayan NATO-Rusya Konseyi toplanacak. 13 Ocakta ise Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) bünyesinde bu konular Viyanada ele alnacak.

Ana Sayfaya Git