NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalı

NATO tatbikatında Atatürk'ü düşman liderler arasında göstererek skandala yol açan teknisyen, resmin kime ait olduğunu bilmediğini öne sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren personel de görevden alındı.

Haberler 18.11.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO, Norveçte gerçekleen Trident Javelin tatbikat esnasndaki bir simülasyonda Atatürk ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hedef alan skandal uygulamalar hakknda açklama yapt.

AA muhabirine açklamada bulunan üst düzey NATO yetkilisinin verdii bilgiye göre, Norveçte 8-17 Kasm tarihleri arasnda yaplan tatbikatn masa banda düzenlenen simülasyonlar srasnda iki olay yaand.

Simülasyonlara ilikin düzenlemelerin yürütüldüü Norveçteki Ortak Harp Merkezinde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde Düman Liderler Biyografisi hazrland. Ancak hazrl yapan ekip teknisyeni Atatürkün heykelini bu biyografilerden birine yerletirdi. Skandaln ardndan bilgisine bavurulan teknisyen, sosyal medyadaki aratrma sonrasnda Atatürk heykelini yanllkla yerletirdiini iddia etti.

Simülasyona katlan Türk ekibin müdahalesi sonrasnda Atatürk heykeli düman liderler biyografisinden kaldrld.

Skandala neden olan teknisyen ise heykelin Atatürke ait olduunu bilmediini savunarak özür diledi.

CUMHURBAKANI ERDOANLA LGL SAHTE HESAP

NATO yetkilisinden alnan bilgiye göre, dier olayda Norveç Silahl Kuvvetlerine bal bir sivil personel Hollandadaki karargahta simülasyon çerçevesinde kullanlan sanal bir sohbet mecrasnda Recep Tayyip Erdoan adl sahte hesap açt.

Norveç ordusuna bal personel, sahte hesapla, Cumhurbakan Erdoann simülasyonda düman ülke liderleriyle yakn iliki kurduu ve i birlii yapt mesajn verdi.

Olayn ortaya çkmas üzerine, söz konusu personel görevden alnd.

JWC Komutan Andrzej Reudowicz, konuya ilikin özür mektubu yaynlad.

NATO Genel Sekreteri Vekili Rose Gottemoellerin de çok üzgün olduunu belirten NATO yetkilisi, örgütün konuya ilikin bir açklama yapmasnn beklendiini söyledi.

Cumhurbakan Erdoan Norveçte dün gerçekleen Trident Javelin tatbikat srasnda düman tablosu ksmna kendi ahsnn ismi ve Atatürkün resminin yerletirilmesine tepki göstererek, Bu haber gelince Genelkurmay Bakanmz ve ABden sorumlu Bakanmz, onlar da Kanada yolundayd, bizi aradlar. Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikat. 40 tane askerimiz var, biz imdi bu askerimizi çekme karar verdik, çekiyoruz. dediler. Dedik ki Tabii, hiç durmayn hemen. Velev ki o hedefler kaldrlsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin. Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git