NATO: Tüm müttefikler Türkiye ile tam dayanışma içinde

NATO'da Türkiye'nin talebiyle düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı sona erdi. Toplatı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg,"NATO Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'nin güney sınırını Suriye'den gelen saldırılara karşı korumaya devam edeceğiz' dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin talebiyle olaanüstü toplanan NATO Toplants sona erdi. 1 saat 10 dakika süren toplantda önemli kararlar alnd.NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO karargahnda Suriye gündemli olaanüstü toplantnn ardndan basn toplants düzenledi.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile dün akam Suriyedeki gelimelere ilikin telefon görümesi gerçekletirdiini anmsatan Stoltenberg, çavuolunun bugünkü danma toplantsnn yaplmas talebinde bulunduunu söyledi. Türkiyenin NATOdaki toplantda Suriyedeki ciddi güvenlik durumuyla ilgili müttefikleri bilgilendirdiini aktaran Stoltenberg, sözlerini öyle sürdürdü: Müttefikler, dlibdeki saldr sonucu hayatn kaybeden askerler için basal dileklerini iletti ve Türkiye ile tam dayanma içinde olduklarn ifade etti. Müttefikler, Suriye rejimi ve Rusyann dlibde devam ettirdii hava saldrlarn knyor ve bu saldrlar durdurmalar, uluslararas hukuka uygun davranmalar ve Birlemi Milletlerin (BM) barçl çözümünü desteklemeleri çarsnda bulunuyor. Bu tehlikeli duruma bir son verilmeli ve 2018deki atekese acilen geri dönülmeli. Bu bölgede kötüye giden durumun önüne geçilmeli. dlibde mahsur kalanlara ulam salanmal.

Türkiye ile dayanmamz dile getirdik

Stoltenberg, bugünkü toplantda Türkiye ile dayanmalarn dile getirdiklerini belirterek, Türkiye çok deerli bir NATO müttefikidir ve Türkiye ayn zamanda Suriyedeki çatmadan en derin ekilde etkilenen NATO müttefikidir. çok sayda terör saldrsna maruz kalm ve milyonlarca mülteciye kaplarn açmtr. diye konutu. NATOnun Türkiyeye çeitli ekillerde destek vermeye devam etiini kaydeden Stoltenberg, buna örek olarak hava savunmasnn güçlendirilmesini gösterdi ve ttifakn güney dou snrndaki durumu izlemeye devam edeceklerini vurgulad.

Stoltenberg, Türkiyenin Batl müttefiklerinden somut destek beklentisine ilikin bir soru üzerine, NATO halihazrda Türkiyeye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yaplabileceine bakyor. deerlendirmesinde bulundu. Türkiyenin NATO müttefiklerini Suriyedeki duruma ilikin düzenli bilgilendirdiinin altn çizen Stoltenberg, Sadece bugün yaptmz toplant bile NATO dayanmasn ve müttefiklerin Türkiyeye desteini açk biçimde göstermektedir. ifadelerini kulland. Stoltenberg, Rusya ve Esed rejimine BM öncülüündeki siyasi çözüme dahil olmalar çarsnda bulundu.

NATONUN 4ÜNCÜ MADDES NEDR?

NATOnun Kuzey Atlantik Anlamasnn 4üncü maddesi uyarnca bir müttefik toprak bütünlüü, siyasi bamszl ya da güvenliinin tehdit edildiini düündüünde, tüm müttefiklerle danma talebinde bulunabiliyor.NATOnun 4.Maddesi taraflardan herhangi birisinin saldrya uramas halinde olaanüstü toplantya çarma yetkisi tanyor.

NATOnun 4.Maddesi öyle diyor: Taraflardan herhangi biri, Taraflardan birinin toprak bütünlüü, siyasi bamszl ya da güvenliinin tehdit edildiini düündüü zaman, tüm Taraflar birlikte danmalarda bulunacaklardr.

NATOnun 5. Maddesi ise taraflardan birine saldry tüm ittifak üyerine saldr olarak kabul ediyor:

Taraflar, Kuzey Amerikada veya Avrupada içlerinden bir veya daha çouna yöneltilecek silahl bir saldrnn hepsine yöneltilmi bir saldr olarak deerlendirilecei ve eer böyle bir saldn olursa BM Yasasnn 51. Maddesinde tannan bireysel ya da toplu öz savunma hakkn kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenlii salamak ve korumak için bireysel olarak ve dierleri ile birlikte, silahl kuvvet kullanm da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldrya urayan Taraf ya da Taraflara yardmc olacaklar konusunda anlamlardr. Böylesi herhangi bir saldn ve bunun sonucu olarak alnan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyine bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararas bar ve güvenlii salamak ve korumak için gerekli önlemleri ald zaman, bu önlemlere son verilecektir.

TÜRKYE 2015TE 4ÜNCÜ MADDE çN BAVURMUTU

Türkiye en son 2015te 4üncü maddenin iletilmesini istemi, bunun ardndan NATO Suriyeden kaynaklanan tehditlere kar Türkiyeye uyarlanm güvence tedbirlerini kabul etmiti.Bu çerçevede erken uyar ve gözlem uçaklarnn (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Dou Akdenizdeki askeri unsurlarn artrlmas ve istihbarat, keif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmütü.

Ana Sayfaya Git