"NATO yeni bir Soğuk Savaş istemiyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya uluslararası sorumluluklarına uyma çağrısında bulunarak, NATO'nun faaliyetlerinin savunma amaçlı olduğunu, yeni bir Soğuk Savaş istemediğini belirtti.

Haberler 10.10.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stoltenberg, Bükrete NATO Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu açl konumasnda ittifakn gündemine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

NATOnun sözünü tutan bir ittifak olduuna iaret eden Stoltenberg, Ne yaptmz açklyoruz ve taahhüt ettiklerimizi de yerine getiriyoruz. diye konutu.

Stoltenberg, NATOnun yeni güvenlik ortamnn getirdii snama ve tehditler karsnda evrildiine deinerek, ittifakn güneyde ve douda varln arttrdna dikkati çekti.

Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonyadaki NATO birliklerinin tam anlamyla ilevsel hale geldiini vurgulayan Stoltenberg, bu birliklerin, Bir müttefike yaplan saldr tüm ittifaka yaplm saylacaktr mesajn net ekilde verdiini bildirdi.

NATO YEN BR SOUK SAVA STEMYOR

Stoltenberg, Rusyann NATO müttefikleri snrlarnda askeri ynak yapmasndan dolay endie duyduklarn aktard.

NATO faaliyetlerinin orantl, uluslararas sorumluluklar balamnda tamamyla savunma odakl olduunu ifade eden Stoltenberg, Rusyann özellikle ZAPAD 2017 tatbikat srasnda yeterince effaf davranmamasn eletirdi.

Stoltenberg, Rusyaya uluslararas sorumluluklarn yerine getirme çars yaparak, Rusya, bizim kalc komumuz. Rusyay izole etmek istemiyoruz. NATO yeni bir Souk Sava istemiyor. dedi.

DEA SAHADA GÜç KAYBEDYOR

NATOnun DEAa kar mücadelede uluslararas koalisyonun üyesi olduunu hatrlatan Stoltenberg, erken uyar uçaklaryla ittifakn mücadeleye önemli katklar olduunu vurgulad.

Stoltenberg, NATOnun Irak güvenlik güçlerine eitim verdiini, böylelikle DEAa kar mücadeleye katkda bulunduunu bildirdi.

DEAa kar mücadelenin ilerleme kaydettiine dikkati çeken Stoltenberg, DEA sahada güç kaybediyor, kaçmaya baladlar. dedi.

BRÜKSEL ZRVESNE HAZIRLIK DEVAM EDYOR

Stoltenberg, bir sonraki NATO zirvesinin 2018de Brükselde gerçekleeceini belirterek, zirve hazrlklarnn devam ettiini ifade etti.

Galler ve Varova zirvelerinde alnan kararlar üzerinde çalmaya devam edeceklerine iaret eden Stoltenberg, unlar kaydetti:

Brüksel Zirvesinde ortak savunmamz gelitirme, dou ve güney kanadmzda istikrar ve güvenlii arttrma, Rusya ile ilikiler, Avrupa Birliiyle ibirlii ve ittifakn modernletirilmesi gibi konulara odaklanacaz.

Ana Sayfaya Git