NATO zirvesi!

NATO'nun kuruluşunun 70'inci yılında, üye ülkelerin dışişleri bakanları Washington'da toplanacak.

Haberler 02.04.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO üyesi 29 ülkenin dileri bakan, ittifakn 70inci yl dönümünü kutlamak için Washingtonda bir araya gelecek.

Dileri bakanlar, 3-4 Nisan tarihlerinde Washingtonda toplanarak Rusya, Afganistan, terörle mücadele ve külfet paylam gibi konular ele alacak.

Toplantya ilikin bilgi veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dileri bakanlarnn ilk gün ABD Kongresinde düzenlenecek oturuma katlacan, kendisinin de ittifak adna burada bir konuma yapacan kaydetti.

Müttefiklerin çaramba akam 1949da Kuzey Atlantik Anlamasnn imzaland Mellon Auditoriumda bir araya geleceini belirten Stoltenberg, bunun 70 yldr süren bar ve refah kutlamak için bir frsat olacan kaydetti.

- Ana gündem Rusya

Stoltenberg, dileri bakanlarnn perembe günü Rusyayla ilikileri ele alacan bildirdi.

Rusyann Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlamasn (INF) ihlal etmeye devam ettiini ifade eden Stoltenberg, Rusya anlamann yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptmz çarlar dikkate almyor. Zaman daralyor, bu nedenle NATOnun ataca admlar ele alacaz. diye konutu.

NATOnun Rusyann agresifleen tutumundan endie duyduunu dile getiren Stoltenberg, toplantda ayn zamanda Azak Denizindeki gerginliin de görüüleceini söyledi.

Stoltenberg, müttefiklerin Karadenizde durumsal farkndal artracak önlemler almasn ve Gürcistan ile Ukraynaya desteklerini artrmasn beklediini kaydetti.

- Terörle mücadele

Toplantnn devamnda NATOnun terörle mücadeleye ilikin çalmalarnn görüüleceini bildiren Stoltenberg, bu çerçevede Afganistandaki durumun ele alnacan ifade etti.

Stoltenberg, Afganistanda bir aradayz ve gelecekteki mevcudiyetimize ilikin kararlar birlikte alacaz. diye konutu.

NATOnun terör örgütü DEAla mücadelede birlik olduunu vurgulayan Stoltenberg, ittifakn Irakta eitim misyonuyla terör örgütünün geri dönüünü engellemek için çalmalar yürüttüünü hatrlatt.

- Külfet paylam

NATO dileri bakanlarnn toplanty külfet paylamn görüerek kapatacan aktaran Stoltenberg, Yllardr savunma bütçelerimizi milyarlarca dolar azalttk. Artk milyarlarca dolar artryoruz. dedi.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla ve daha iyi yatrm yapmaya baladnn altn çizerek, Ancak daha fazlasn yapmalyz ve yakaladmz ivmeyi kaybetmemeliyiz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git