NATO zirvesinde büyük kriz

ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO müttefiklerinin savunma harcamaları taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABD'nin ittifaktan çıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia edildi. Bu iddia krize neden oldu. Liderler Gürcistan ve Ukrayna ile yapılan oturama ara verdi. Acil toplantı yapıldı.

Haberler 13.07.2018 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açklama yapan ABD Bakan Trmup çok sert konutum ama NATOya inancmz tam. Sanrm ABDyi Senato onay olmadan NATOdan çkarabilirim ama buna gerek yok dedi. Macrondan da Trump yalanlayacak açklama geldi.

Belçikann bakenti Brükselde düzenlenen NATO zirvesinde üye ülkeler arasnda ABD Bakan Donald Trumpn savunma bütçesi konusundaki srar nedeniyle kriz yaand ifade edildi. ABD Bakan Donald Trumpn, NATO müttefiklerinin savunma harcamalar taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ABDnin ittifaktan çkaca tehdidinde bulunduu iddia edilmiti.

NATO kaynaklarndan edinilen bilgiye göre ise Trumpn sert çknn NATO ortaklaryla düzenlenen oturumda rahatszla neden olmas üzerine liderler, Gürcistan ve Ukrayna ile yaplan toplantya ara verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29 lideri olaanüstü oturumda bir araya getirdi.

Toplant öncesinde sosyal medya hesabndan bir mesaj paylaan Trump, NATO müttefiklerinin savunma harcamalarnda ilk olarak yüzde 2 taahhüdünü annda karlamas gerektiini belirterek, bu barajn da yüzde 4e yükseltilmesi gerektiini belirtmiti.

TEHDT ETMED...

Öte yandan, Reutersn haberine göre NATOdan iki kaynak, ABD Bakan Donald Trumpn, savunma harcamalarn az bulduu müttefiklerine yönelik sert eletirilerine ramen, NATOdan çkma tehdidinde bulunmadn söylediler.Trumpn ittifaktan çekilme yolunda bir tehdit getirip getirmedii sorusuna her iki kaynak da hayr yant verdi.

ABD BAKANI KONUTU

ABD Bakan Donald Trump, NATO Zirvesine ilikin toplantlarn verimli geçtiini belirterek, ki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. dedi.

NATO Zirvesinin son gününde gerçekleen olaanüstü toplantnn ardndan basn toplants düzenleyen Trump, müttefiklerin özellikle geçen yldan itibaren savunma harcamalarnda önemli artlar yaptn kaydetti.

Trump, kendisi göreve geldikten sonra özellikle savunma harcamalarnda ciddi art olduuna dikkati çekerek, müttefiklerin sadece geçen yl 33 milyar dolar katk saladn, bunun da yakn zamanda 40 milyar dolara yükseleceini düündüünü aktard.

ABD Bakan, ki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. dedi.

NATODAN çIKMAYA GEREK YOK

Savunma harcamalarndaki artn yetersiz olmas durumunda ABDnin NATOdan çekilme ihtimali bulunup bulunmad ve bunun ABD Senatosunun onay olmadan yaplmasnn mümkün olup olmadnn sorulmas üzerine ise Trump, Sanrm bunu yapabilirim ama buna gerek yok. Dier ülkeler katk vermezse memnun olmayz. ABDye adil davranlmyordu ama bu deiti. NATOya inanyorum. ifadelerini kulland.

Trump, ABDnin NATOya güçlü bir ekilde bal olduunu ancak zirve kapsamnda dün yaplan toplantlarda savunma harcamalaryla ilgili çok sert bir konuma yaptn söyledi ki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. dedi.

AVRUPAYA YARDIMCI OLUYOR

NATO bize yardmc olduundan daha çok Avrupaya yardmc oluyor. diyen Trump, müttefiklerin savunma harcamalarnda yüzde 2 taahhüdünü yerine getireceini, bunun baarlmasnn ardndan taahhüdün yüzde 4e çkarlmasna ihtiyaç duyulduunu savundu.

NATO müttefiklerinin Trumpn Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinle gerçekleecek görümesinden endie duyup duymadklarnn sorulmas üzerine ise ABD Bakan NATO liderleri Rusya Devlet Bakan Putinle görüeceim için bana teekkür etti. açklamasnda bulundu. Putin hakknda deerlendirmede bulunan Trump, Putin benim rakibim. Dümanm m? Hayr. Umarm bir gün dostum olur. Henüz yeterince tanmyorum. dedi.

Trump, ngiltere ziyaretinde göç konusunun ana gündem maddelerinden biri olacana iaret ederek, Avrupa Birlii (AB) çok dikkatli olsun. Göç Avrupay kontrolü altna alyor. dedi.

MACRON TRUMPU YALANLADI

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, ABD Bakan Donald Trumpn NATOdan çekilecei iddialarna ilikin, Trump hiçbir zaman ne bana ne de toplantlarda NATOdan geri çekileceini söylemedi. dedi.

Macron, Belçikann bakenti Brükselde düzenlenen NATO Zirvesinin son gününde basn toplants düzenledi.

Müttefik ülkelerin hedeflerine ulamas ve kolektif güvenlik için NATOnun güvenilir, modern ve etkili olmas gerektiini ifade eden Macron, NATO bünyesinde birlik ancak sorumluluklar ülkeler arasnda paylald zaman mümkündür. ifadelerini kulland.

Macron, hedefin 2024 ylna kadar savunma harcamasnda gayri safi yurt içi haslann yüzde 2sine ulamak olduunu söyleyerek, her ülkenin kendi güvenlii için kendi savunma harcamasn belirlediini kaydetti.

Macron, ABD Bakan Donald Trumpn savunma harcamasnn artrlmas gerektii yönündeki ifadelerine ilikin yöneltilen sorulara ise Kolektif güvenliimizden bahsediliyor. Bu rakamlara indirgenebilir mi? Hayr. Savunma harcamalar rakamalara indirgenemez. cevabn verdi.

Zirvenin dün açklanan sonuç bildirgesinde her ülkenin uymas gereken hususlarn açk olduunu ve bunlar yerine getirmek için çalacaklarn kaydeden Macron, ABD Bakannn teklif ettii gibi savunma harcamalarnn yüzde 2den hemen yüzde 4e çkarlmayacan çünkü bunun için zaman gerektiini söyledi.

Trumpn zirve srasnca skça gündeme getirdii savunma harcamalarnn artrlmasyla ilgili Bunun iyi bir ey olduundan emin deilim. deerlendirmesini yapan Macron, bir ülkeden savunma harcamasn artrmas istendii zaman ve bu art terör tehditlerine cevap vermediinde bunun bir anlam olmadn savundu.

Trump hiçbir zaman ne bana ne de toplantlarda NATOdan geri çekileceini söylemedi. diyen Macron, toplantlarda savunma harcamalarn artrlmas konusunda tüm ülkelerle anlama salandn kaydetti.

NATOnun bu iki günün ardndan çok daha güçlü çktn dile getiren Fransa Cumhurbakan, Daha güçlü çktmz bir zirve oldu çünkü ABD Bakan Trump güçlü bir NATO istediini teyit etti. Bu güzel bir ey. dedi.

ABDnin Fransann önemli bir müttefii olduunu ve ABD ile iliki içerisinde olmas gerektiini ifade eden Macron, anlamazlk olan konularda Trump ikna etmeye çaltn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git