NATO'dan uzmanlar grubu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın başta Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Sahel bölgesi olmak üzere güneye yaklaşımının değerlendirilmesine destek için 10 kişilik bağımsız uzman grubu atadı.

Haberler 07.10.2023 - 00:35 Son Güncelleme : 07.10.2023 - 00:58

NATOdan yapılan açıklamaya göre diplomatlar, akademisyenler ve askerlerden oluşan grupta Türkiyeden eski Paris Büyükelçisi Ali Onaner yer aldı.

Litvanyanın başkenti Vilniusta temmuz ayında yapılan NATO Zirvesinde, müttefik ülkeler NATOnun güney bölgesiyle ilişkilerine daha derin bir bakış oluşturulması konusunda anlaşmıştı. Temmuz 2024te ABDnin başkenti Washingtonda yapılacak NATO Zirvesine kadar bu ilişkilere dair öneriler oluşturulması amaçlanıyor.

Genel Sekreter Stoltenbergin atadığı grup, bu süreci desteklemek için rapor oluşturacak. Rapor, Nisan 2024teki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Stoltenberge teslim edilecek.

Raporun, NATOnun güney bölgesine yaklaşımını şekillendirecek somut tavsiyelerin oluşturulmasına destek sağlaması isteniyor.

Stoltenbergin atadığı grupta Türkiyeden Büyükelçi Ali Onanerin yanı sıra ABDden Büyükelçi Richard Norland, Danimarkadan akademisyen Katja Lindskov Jacobsen, Fransadan akademisyen ve araştırmacı Elie Tenenbaum, Almanyadan emekli Büyükelçi Hermann Nicolai, Yunanistandan akademisyen Thanos Dokos, İtalyadan Tuğgeneral Alessio Nardi, Polonyadan akademisyen Aleksandra Bukowska-McCabe, İspanyadan Carlos Carnero Gonzalez ve Portekizden grubun başkanı olarak akademisyen Ana Santos Pinto yer alıyor.

Ana Sayfaya Git