Netanyahu için zaman daralıyor!

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya koalisyon hükümetini kurması için tanınan süre giderek daralırken, partisi kilit role sahip Liberman şart koştuğu zorunlu askerlik yasa tasarısından vazgeçmiyor.

Haberler 29.05.2019 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail Babakan Binyamin Netanyahuya koalisyon hükümeti kurmas için tannan sürede sona yaklalrken, hükümetin kurulmas için kilit role sahip srail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman da söz konusu koalisyonda yer almak için öne sürdüü zorunlu askerlik yasa tasars artndan geri adm atmyor.

Partisi mecliste 5 milletvekiliyle temsil edilen Liberman, Netanyahu liderliinde kurulacak koalisyon hükümetinde yer almak için Ultra-Ortodoks Yahudilerin de askere alnmasn zorunlu klacak askerlik yasasnn meclisten geçmesi artnda srar ediyor.

Netanyahunun koalisyon hükümetini kurmas için tannan sürenin yarn gece sona ermesi nedeniyle tüm gözler eski Savunma Bakan Libermana çevrildi.

Facebook hesabndan yapt açklamada Liberman, Netanyahunun partisi Likudun kendisi ve partisine yönelik eletirilerine cevap verdi.

Liberman, Likudun kendisini Netanyahuya dümanlk beslemekle suçlad ve bu nedenle koalisyon hükümetine katlmay reddettii yönündeki iddialarn aslsz olduunu savundu.

Netanyahu liderliindeki koalisyon hükümetinde yer almak istediklerini belirten ancak artlarndan da geri adm atmayacaklarn vurgulayan Liberman, u ifadeleri kulland:

srail Evimiz Partisinin tek amac var o da seçimlerden önce halkmza verdiimiz sözleri yerine getirmek, yoksa Netanyahuyu devirmek gibi bir niyetimiz yok. Fakat ilkelerimizden de ödün vermeyeceiz.

Trump bile devreye girdi

srail Babakannn Liberman ikna edememesi üzerine ABD Bakan Donald Trump, dün devreye girerek srail siyasetine yön vermeye çalt.

Twitter hesabndan paylat mesajnda Trump, srailde koalisyon hükümetinin kurulmasndaki sorunlar umarm çözülür ve Bibi (Netanyahu) ile ben, Amerika ile srail arasndaki ittifak her zamankinden daha güçlü klmaya devam edebiliriz. Daha yapacak çok ey var. ifadelerine yer verdi.

ABD Bakannn bu mesaj yerel basnda srail siyasetine yön verme çabas olarak yorumlanrken, Trumpn söz konusu açklamasnn ardndan Libermann daha ne kadar direnebilecei merak ediliyor.

Koalisyon hükümetinin kilidi Libermann elinde

srailde 9 Nisanda yaplan seçimde Netanyahunun partisi az bir farkla 35 milletvekili çkararak birinci olsa da tek bana iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekili saysna ulamamt.

Bunun üzerine geçen ay Cumhurbakan Reuven Rivlin, meclise girmeyi baaran tüm partilerin yetkilileriyle görütükten sonra koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahuya vermiti.

Mecliste 5 milletvekiline sahip olan, Libermann liderliindeki srail Evimiz Partisi, Netanyahu liderliindeki hükümete katlmak için Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilerin de askerlik görevini yapmasn zorunlu hale getiren yasa tasarsnn meclisten geçmesini art komutu.

Yasa tasarsna koalisyon ortaklarndan olan ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden sekizer milletvekiline sahip as ile Yahudi Birleik Tevrat Partisinin kar çkmas nedeniyle Liberman koalisyon hükümetine katlmay reddetmiti.

Bu nedenle Netanyahunun partisinin ba çektii 5 sa partinin sandalye says 60ta kalarak güvenoyu için gerekli 61 milletvekiline ulaamad için hükümet kurulamad.

Babakan Binyamin Netanyahunun koalisyon hükümetini kurmak için yapt görümelerin baarszla uramas üzerine partisi Likudun sunduu, meclisin feshedilmesini öngören yasa tasars ilk oylamadan geçmiti. Meclisin feshedilmesini öngören tasar, iki oylamadan daha geçerek kabul edilirse srailde yeniden seçime gidilecek.

Ana Sayfaya Git