Netanyahu için zor hafta

İsrail'deki Haaretz gazetesi, Başsavcı Avichai Mendelblit'in Başbakan Binyamin Netanyahu hakkındaki 3 ayrı soruşturmaya ilişkin "kesin olmayan kararını" en geç gelecek hafta başında açıklayacağını yazdı.

Haberler 26.02.2019 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail Basavcs Avichai Mendelblitin, Babakan Binyamin Netanyahu hakkndaki 3 ayr soruturmaya ilikin kesin olmayan kararn bu haftann sonunda ya da gelecek haftann banda açklayaca belirtildi.

sraildeki Haaretz gazetesinin haberine göre, Basavc Mendelblit, Netanyahu hakkndaki 1000, 2000 ve 4000 numaral üç ayr soruturma dosyasna ilikin kesin olmayan kararn önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaacak.

Basavcnn kesin olmayan kararn bu haftann sonunda veya gelecek haftann banda açklayaca ifade edilirken, 1000 ve 4000 numaral soruturma dosyalarndan dolay Babakan hakknda dava açlabilecei yönünde görü bildirecei, 2000 numaral dosyann ise kapatlmasna yönelik kesin olmayan kararn paylaaca dile getirildi.

- Kesin karar seçimden sonraya kalacak

Hem srail kamuoyu hem de muhalefet partileri, Mendelblitin, Netanyahu hakkndaki 3 ayr soruturmaya ilikin kararn uzun zamandr bekliyor. Ancak Mendelbletin 9 Nisanda yaplacak erken seçime müdahale ediyor algs oluturmamak için Netanyahu hakkndaki soruturmalara ilikin kesin kararn seçimden sonra açklamas bekleniyor.

Uzmanlar, Mendelbletin Netanyahu hakkndaki dosyalara ilikin kesin olmayan kararn açklayarak üzerindeki kamuoyu basksn azaltmay, kararnn kesin olmamas sebebiyle de seçimlere müdahale ediyor imajn ortadan kaldrmay amaçlad yorumunu yapyor.

-Netanyahu hakkndaki soruturmalar

srail polisi, geçen yllarda rüvet ald ve yolsuzlua bulat iddiasyla Netanyahu hakknda dört ayr soruturma balatmt. Soruturmalar tamamlayan polis, bir dosyada Netanyahuyu aklarken, dier üç dosyay Babakan hakknda dava açlmas önerisiyle geçen yl basavcla göndermiti.

Netanyahunun avukatlar ocak aynda Basavc ile görüerek soruturmaya ilikin kararn seçimden sonra vermesi önerisinde bulunmu ancak Mendelblit, Babakan hakkndaki soruturmaya ilikin kararn seçimden önce açklamasnn önünde herhangi bir yasal engel olmadn dile getirerek bu öneriyi reddetmiti.

srail Babakan, 4000 numaral telekomünikasyon yolsuzluu soruturmas kapsamnda Shaul Elovictchin sahibi olduu Bezeq medya irketine ait Walla News adl internet sitesinde, Netanyahu ailesi lehine haberlere yer verilmesi karlnda Bezeq irketine 276 milyon dolar deerinde mali imtiyaz salamakla suçlanyor.

1000 numaral dosyada ise Netanyahunun 2007 ile 2016 yllar arasnda i adamlarndan hediye ad altnda 283 bin dolar deerinde puro, ampanya, mücevher ve uçak bileti ald iddia ediliyor.

Ana Sayfaya Git