Netanyahu köşeye sıkıştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en yakın rakipleri olarak gösterilen yeni siyasetçi Benny Gantz ile muhalif lider Yair Lapid, nisan ayında yapılacak seçime ortak listeyle gireceklerini açıkladı.

Haberler 22.02.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailde nisan aynda yaplacak erken seçimde Babakan Binyamin Netanyahunun en yakn rakipleri olarak gösterilen srail Direnç Partisi lideri Benny Gantz ile Gelecek Partisi lideri Yair Lapid seçime ittifak halinde katlma karar ald.

Eski srail Genelkurmay Bakan ve yeni siyasetçi Gantzn partisi ile muhalif liderlerden Lapidin partisi, 9 Nisandaki erken seçime ortak listeyle gireceklerini duyurdu.

Seçime katlacak milletvekili listelerinin Merkez Seçim Komisyonuna teslim edilmesi için tannan sürenin bitimine saatler kala iki lider ittifak konusunda anlat.

Varlan anlamaya göre, srail Direnç Partisi ile Gelecek Partisi, seçime ortak listeyle girecek. Seçimi kazanmalar halinde babakanlk koltuunda 5 yllk hükümetin görev süresinin ilk yarsnda Gantz, dier yarsnda ise Lapid oturacak.

- Netanyahuyu zor günler bekliyor

sraildeki seçim dengelerini deitirecei yorumlarna neden olan ittifakn, Netanyahunun seçimi kazanma ansn zora sokaca belirtiliyor.

sraildeki kamuoyu aratrmalarna göre, seçimden Netanyahunun partisi Likudun birinci, Gantzn partisi srail Dirençin ikinci, Lapidin partisi Gelecekin ise üçüncü çkaca öngörülüyor.

Son yaplan anketlere göre, Netanyahunun partisinin 31, Gantzn partisinin 18, Lapidin partisinin ise 13 milletvekili çkaraca tahmin ediliyor.

Gantz ile Lapidin kurduu ittifakn önümüzdeki günlerde oylarn artrmas halinde seçimi Netanyahunun partisinin önünde tamamlayabilecei dile getiriliyor.

Seçimi önde tamamlasalar bile Gantz ile Lapidin 120 sandalyeli mecliste tek bana iktidar olmak için gerekli olan 61 milletvekili saysna ulamas zor gözüküyor.

Bu nedenle sa partilerin desteine ihtiyaç duyan ittifakn, seçimi kazansa bile koalisyon kurmakta zorlanaca yorumlar da srail basnnda yer alyor.

srailde 2009dan bu yana babakanlk koltuunu aralksz ekilde elinde bulunduran Netanyahunun, kurulan ittifaka kar sa partileri bir araya toplamaya çalt belirtiliyor.

Netanyahu, dün seçime tek bana katlmalar halinde barajn altnda kalaca öngörülen sa partilere tek çat altnda toplanmalar çars yapmt.

Bu çarnn ardndan sa partilerden Yahudi Evi (Habayit Hayehudi), Otzma Yehudit Partisiyle (Yahudi Gücü) ittifak kurmaya hazr olduklarn açklamt.

- Netanyahu, Moskova ziyaretini ertelemiti

srailde seçim yar kzrken, Netanyahunun Rusyaya yapaca ziyaret dün ileri bir tarihe ertelenmiti.

Netanyahu ile Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin bugün Moskovada bir araya gelecei görüme, Netanyahunun istei dorultusunda ileri bir tarihe ertelendi.

srail Babakanlk Ofisinden ziyaretin ertelenmesine dair resmi açklama yaplmazken, srail basn Netanyahunun, Gantz ile Lapid arasndaki ittifak görümeleri nedeniyle Rusya ziyaretini ileri bir tarihe ertelediini yazd.

Ana Sayfaya Git