Netanyahu seçimi kazanmak için her yolu deniyor

Adı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla anılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 9 Nisan'da yapılacak erken seçimi kazanmak için deyim yerindeyse her yolu mübah görüyor.

Haberler 15.03.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin son 10 yllk politikasna damga vuran ve ülkesinin Filistinlilere kar uygulad zulmün dozajn her geçen gün artran Netanyahu, seçimi önde tamamlamak için türlü yöntemlere bavuruyor.

Ülkede seçime bir aydan az süre kalrken anketlerde ikinci sraya düen Netanyahu, bugünlerde fanatik Yahudilerin oylarn almak için Türkiyeye de türlü iftiralar atyor.

Hakknda yolsuzluk, rüvet ve görevi kötüye kullanma gibi üç ayr soruturma dosyas bulunan ve srail Basavcsnn seçimin ardndan bu dosyalara ilikin kararn açklamas beklenirken, Netanyahunun seçim öncesi kulland ayrtrc ve saldrgan dil dikkati çekiyor.

Netanyahu daha önceki seçimlerde de buna benzer söylemler kullanarak, ülkedeki fanatik kesimlerin oylarn almaya çalmt. En son 2015te yaplan genel seçimde ülkedeki Filistinli seçmenleri hedef alan rkç açklamalar yapan Netanyahu, seçimi kazandktan bir gün sonra ise özür dilemiti.

-srail sadece Yahudilerin devletidir

Ar sa politikalaryla öne çkan Netanyahu, seçim öncesi kulland dili daha da sertletirdi. Seçimin kaderini sa seçmenin belirleyeceini iyi bilen Netanyahu bir anlamda tribünlere oynamaya devam ediyor.

Netanyahu, geçen hafta srailli oyuncu ve model Rotem Selann sosyal medyada paylat srail tüm vatandalarn ülkesidir eklindeki cümlesine verdii cevapta, Sevgili Rotem, önemli bir düzeltme: srail tüm vatandalarnn devleti deildir. Meclisten geçirdiimiz Yahudi Ulus Devlet Yasasna göre, srail sadece Yahudilerin ulus devletidir. ifadelerini kullanmt.

srail Cumhurbakan Reuven Rivlin de bu hafta banda tartmaya katlarak Netanyahunun sözlerine tepki göstermi, srail devletinin tam anlamyla Yahudi ve demokratik bir devlet olduuna inananlar, tüm vatandalarn srailde eit haklara sahip olduunu hatrlamallar. Bu ülkede birinci snf, ikinci snf seçmen yoktur. açklamasnda bulunmutu.

- Filistinlilerin partilerine getirilen seçim yasana destek verdi

Yapt açklamalar ve att admlarla Filistinlilere olan dümanln açkta ortaya koyan Netanyahu, srail Merkez Seçim Komisyonunun srail vatanda Filistinlilerin oluturduu 2 partili (Ulusal Demokratik Meclisi-Birleik Arap Listesi) blokun seçime girmelerini yasaklamasna da destek verdi.

Merkezi Seçim Komisyonunun 7 Martta ald kararn ardndan sosyal medya hesabndan yapt açklamada Netanyahu, Terörü destekleyenlerin srail meclisinde yeri yoktur. diyerek Filistinlilerin oluturduu bloka getirilen yasa destekledi.

Ulusal Demokratik Meclisi-Birleik Arap Listesinin oluturduu blokun seçime katlp katlamayacana ilikin son karar ise srail Yüksek Mahkemesi verecek.

- Fanatik partiye meclis yolunu açt

sraildeki son kamuoyu yoklamalarnda Netanyahunun partisi Likudun seçimde ikinci sraya düecei öngörülüyor. Buna karlk Netanyahu, meclisteki sa partilerin çounluu salamas için baz girimelerde bulundu.

Ülkede üç dönemdir kesintisiz Babakanlk görevini yürüten ve koltuunu kaybetmek istemeyen Netanyahu, yüzde 3,25lik seçim barajn aamayaca tahmin edilen sa partilere birleme çars yapt.

Hatta bunu bir adm öteye tayan Netanyahu, muhtemel sa ittifaka, seçimi kazanmas halinde kuraca hükümette iki bakanlk sözü verdi.

Bu çarnn ardndan ar sa görüleriyle öne çkan ve baraj aamayaca öngörülen Filistin kart Yahudi Evi ve Yahudi Gücü Partisi seçime ortak listeyle girme karar ald.

Bu partilerden Yahudi Gücünün, ABD doumlu Meir Kahanenin srailde kurduu Kach Partisinin devam olduu belirtiliyor. Irkçl yayd gerekçesiyle 1988 ylnda yasa d ilan edilen partinin devam olarak gösterilen Yahudi Gücü Partisine meclis yolunu açmas nedeniyle, srail yanls Amerikan srail Halkla likiler Komitesi (AIPAC) ve Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) bile Netanyahuya tepki göstermiti.

- srail askerlerine ait mezarl seçim kampanyasnda kulland

Binyamin Netanyahunun partisi Likud, seçmenlerden solcu partilere oy vermemelerinin istendii seçim kampanyas videosunda srail askerlerine ait bir mezarl kulland.

Gelen tepkilerin ardndan özür dileyen Netanyahu, askerlere ait mezarln videoda yer almasnn montaj hatas olduunu ileri sürdü.

- Seçimi Arap-Yahudi çekimesine çevirdi

Netanyahu ayrca seçimdeki en yakn rakibi olarak gösterilen eski Genelkurmay Bakan Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapidin kurduu Mavi Beyaz ittifaknn seçimden sonra srail vatanda Filistinlilerin partileriyle koalisyon kurmay planladn iddia etti.

Bu iddiasn gündemde tutmak için de seçim kampanyasnda Bibi veya Tibi slogann kullanmaya balad.

Netanyahunun lakab olan Bibi ile srail meclisindeki Filistinli milletvekili Ahmed Tibinin soyadn yan yana getirerek, seçmenlere Mavi-Beyaz ittifakna oy vermeleri halinde Filistinlilerin destekleyecei bir koalisyon hükümetinin kurulaca mesajn vermeye çalt dile getiriliyor.

- Seçim günü kkrtt bir gün sonra özür diledi

srailde 27 Mart 2015te yaplan genel seçimler srasnda Netanyahu ülkedeki yaklak 2 milyon Filistinli seçmeni hedef alan rkç açklamalar yapm, seçimi kazandktan bir gün sonra ise özür dilemiti.

Seçim günü öleden önce sosyal medya paylamnda bulunan Netanyahu, Sac hükümet tehlikede. Arap seçmen sanda akn ediyor. Solcu sivil toplum kurulular onlar otobüslerle oy vermeye götürüyor demiti.

Netanyahunun bu sözleri rkç olmakla eletirilmi, seçimlerde ikinci parti olan merkez-sol eilimli Siyonist Birlik lideri zak Herzog, srail Babakanna, Arap seçmenlerden özür dilemesi çarsnda bulunmutu.

Bu sözleriyle radikal srail seçmenini kendisine oy vermesi için sanda yönlendirmeyi hedefleyen Netanyahu, seçim bittikten sonra ise yapt bu kkrtc açklamalarndan dolay özür dilemiti

Netanyahu, Birkaç gün önce söylediim eylerin baz srail vatanda Araplar incittiini biliyorum. Benim niyetim bu deildi, özür dilerim. ifadesini kullanmt.

- Rezillikler Tarihi

Netanyahunun siyasi emellerine ulamak için sarf ettii skandal sözler için sonradan özür dilemesi sadece bununla da snrl deil. Neredeyse siyasete balad dönemden beri bu yöntemi kullanan Netanyahu, bu nedenle epeydir srail basnn da hedefinde.

srailin en büyük gazetelerinden Haaretzde Mazal Mualem imzasyla 2009 ylnda yaymlanan bir makalede, Netanyahu için özür kelimesi en kolay söylenen kelime gibi gözüküyor. bal kullanlmt.

Makalenin Rezillikler Tarihi ara balyla devam eden ksmnda, Netanyahunun rkç veya rencide edici sözleri nedeniyle sonradan diledii özürlerin bir listesi verilmiti.

Netanyahu bu yöntemi kullanarak radikal srail seçmeninin oylarn almay ve bu sayede iktidarn devam ettirmeyi hedeflemekle itham edilmiti.

- Netanyahu döneminde 3 bin 300den fazla Filistinli katledildi

Binyamin Netanyahu, babakanl boyunca kulland rkç ve ayrtrc dilin yan sra Filistinlilere yönelik birçok katliama da imza att.

srailde dört kez babakan olan ve halen bu görevi yürüten Netanyahu döneminde Gazze eridine 2 kez büyük çapta saldr düzenlendi. Netanyahunun emriyle Gazzeye düzenlenen bu 2 saldrda 2 bin 250den fazla Filistinli ehit oldu.

srail güçlerinin Netanyahu döneminde 2009dan bu yana Bat eria ve Gazzede ehit ettii Filistinlilerin toplam says ise 3 bin 300den fazla.

Bu dönemde katliamlarn yan sra Filistinliler üzerindeki bask da giderek artt. srail yönetimi bu yl igal altndaki Dou Kudüste Filistinlilere ait en az 133 evi ykt.

Ana Sayfaya Git