Netanyahu'dan 'Gazze'nin sahibiymiş' gibi açıklama

İsrail Başbakanı Netanyahu, birçok Arap lidere Gazze'nin kontrolünü önerdiğini belirterek, "Gazze'yi alacak birini umuyordum ama bunu yapmak isteyen kimse olmadı." diyerek adeta "Gazze'nin sahibiymiş" gibi açıklama yaptı.

Haberler 05.04.2019 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail radyosuna konuan ülkenin Babakan Binyamin Netanyahu, Gazze eridindeki son gelimelere dair deerlendirmelerde bulundu.

Tüm seçenekleri tüketmeden Gazzeye yönelik geni çapl saldry düünmediklerini belirten Netanyahu, srailli tüm ebeveynler unu bilsin ki tüm seçenekler bitmeden çocuklarn Gazzeye savaa göndermem. dedi.

Netanyahu, birçok Arap lidere Gazzenin kontrolünü önerdiini belirterek, Gazzeyi alacak birini umuyordum ama bunu yapmak isteyen kimse olmad. diyerek adeta Gazzenin sahibiymi gibi açklama yapt.

srailin 2006dan bu yana kara, hava ve denizden abluka altnda tuttuu Gazze eridinde 2 milyona yakn Filistinli zor artlar altnda hayatn sürdürmeye çalyor.

FLSTNDEN NETANYAHUNUN AçIKLAMALARINA TEPK

Filistin Devlet Bakanl Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne ise yapt yazl açklamada, Netanyahunun söz konusu açklamalarnn, ABDnin Arap ülkeleri ile Filistin üzerindeki komplosunun göstergesi olarak yorumlad.

Ebu Rudeyne, Netanyahunun dillendirdii plann Yüzyln Anlamas projesinin bir parças olduuna iaret ederek, te bu, Bakan Mahmud Abbasn sürekli olarak uyard konuydu. Onun için Filistin ulusal davas ile Arap milletinin menfaatlerinin korunmasnn köe ta olan Kudüsten taviz vermedi. dedi.

Gazze eridini yöneten Filistin slami Direni Hareketi Hamasa çarda bulunan Ebu Rudeyne, Hamasn, Kudüsün Yahudiletirilmesi, Filistin kimliinin yok edilmesi, özgürlük ve bamszlktan vazgeçme karlnda kendisinin Yüzyln Anlamas projesinin bir parças olmas için planlar yapldnn farkna varmal. uyarsnda bulundu.

Ebu Rudeyne Gazze ve Kudüs olmakszn bir Filistin devletinin kurulmasnn mümkün olmayacan vurgulayarak, Gazze eridinde bir devlet kurulamaz, Gazzesiz de bir devlet kurulamaz, Kudüssüz bir devlet de kurulamaz. ifadelerini kulland.

Filistin Yönetimine göre, ABDnin henüz açklanmayan Yüzyln Anlamas projesinin, Gazze eridinde bir Filistin devleti kurmay hedefledii ve Bat eriada yaayan Filistinlilere ise ksmi bir otonomi hakk tanmay planladn öne sürüyor.

YÜZYILIN ANLAMASI

ABD Bakan Trumpn srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüü, Suudi Arabistan, Birleik Arap Emirlikleri (BAE) ve Msrn da destek verdii belirtilen Yüzyln Anlamas plannn, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarnn bir bölümünün alnmasn öngördüü ileri sürülüyor.

Bir dier iddiaya göre ise plan; Kudüsün tamamnn sraile braklmas ve Bat eriadaki yasa d Yahudi yerleim birimlerinin büyük bölümünün varln sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içeriyor.

Ana Sayfaya Git