O bölgeyi aldı

ABD öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin hava desteği ile karadan Demokratik Suriye Güçlerinin yürüttüğü Rakka operasyonunda, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesinin, daha önce bulunduğu Caber Kalesi, DEAŞ'lı teröristlerden geri alındı.

Haberler 07.01.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koalisyon güçlerinin hava destei ile ana omurgasn PKKnn Suriyedeki kolu olan PYDnin silahl kanad YPGnin oluturduu Demokratik Suriye Güçlerinin yürüttüü Rakka operasyonu devam ederken, çatmalar 10 gündür Frat Nehri kysndaki Caber Kalesi çevresinde younlamt. Suriye ve Iraktaki Kürt internet siteleri Dou ve Bat Caber köylerinin DEAten alnmasnn ardndan iki köy arasnda bulunan Caber Kalesinin de terör örgütünden alndn duyurdu.

Osmanl Devletinin kurucusu Osman Gazinin dedesi Süleyman ahn türbesinin daha önce bulunduu Caber Kalesinin DEAten kurtarldna dair fotoraf ve görüntüler hem söz konusu sitelerde, hem de Demokratik Suriye Güçlerinin sosyal medya hesaplarnda paylald. Rakka operasyonu kapsamnda süren çatmalarda imdiye kadar aralarnda Amerika, ngiliz ve Kanadallarnda bulunduu YPliler ölmütü.

SÜLEYMAN AH TÜRBES DAHA ÖNCE CABER KALESNDEYD

Tarih boyunca Ukayliler, Harzemahlar Memluklular, Türkmen boyunun eline geçen Caberin Türkler için anlam bir bakadr. Osmanl Devletinin kurucusu Osman Gazinin dedesi Süleyman ah, iki muhafzyla birlikte Frat Nehrini geçerken ehit düer. Cenazesi bu kaleye defnedilir. Asrlar sonra Yavuz Sultan Selim Han kaleyi Osmanl topraklarna katar, Süleyman ahn iki muhafzyla birlikte defnedildii yere türbe yaptrr.

Caber Kalesi, 20 Kasm 1921de Türkiye ile Fransa arasnda imzalanan anlamayla Türkiyenin topra saylr ve orada Türk bayra çekme, muhafz bulundurma hakk tannr. Suriye Hükümeti Frat Nehri üzerinde 1968 tarihinde balatt Tabka Barajnn 1973 ylnda tamamlanacan ve barajn su toplamaya balamasyla Caber Kalesi ve Süleyman ahn türbesinin tamamen sular altnda kalacan ileri sürerek, Türkiyeden naklini ister. Yaplan anlama ile Süleyman ah türbesi 1973 ylnda Karakozak Köyüne tanr. 13 Mart 2014 tarihinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile DEA arasndaki çatmalar sonucu Karakozak köyü ve türbenin bulunduu bölge ID kontrolüne geçti. 22 ubat 2015te, Türk Silahl Kuvvetleri artan güvenlik problemleri ve DEA tehdidi nedeniyle ah Frat adl askeri bir operasyon ile türbede bulunan 40 askeri ülkeye geri getirmek için Suriyeye girdi. Türbede bulunan Süleyman ahn naa ve dier manevi deeri bulunan eyalar alndktan sonra Süleyman ah Türbesi ve yakndaki karakol patlayclarla havaya uçuruldu.

Süleyman ah Türbesi Sayg Karakolu ise 2015 ylnda anlurfann Birecik lçesinin karsnda, snra yakn Suriyenin Eme Köyünde kuruldu.

Ana Sayfaya Git