"Önce dövdüler beni, sonra bıraktılar"

İsrail askerleri tarafından pazar günü El Halil'de gözaltına alınan down sendromlu Filistinli genç Tavil, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı

Haberler 15.12.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail askerlerinin igal altndaki Bat eriann El Halil kentinde pazar günü yaanan olaylarda gözaltna ald down sendromlu Muhammed et-Tavil, bana gelenleri AA muhabirine anlatt.

El Halilin eski ehir bölgesinde neredeyse herkesin tand Filistinli genç, srail askerlerinin ABDnin Kudüs kararn protesto etmek için düzenlenen gösterilere müdahalesi srasnda gözaltna alnd.

Ayn bölgede yaayan Yahudi yerleimcileri korumak için konulu srail askerlerinin de tand ve durumunu bildii Tavili yaka paça ederek gözaltna almas büyük tepki çekti. Tavil, gözaltna alnma görüntülerinin sosyal medyada yaylmasyla dünya kamuoyunda da gündem oldu.

El Halildeki bir i merkezinin önünde AA muhabirine konuan Filistinli genç, Yine her zamanki bölgede yürürken bir anda bir asker kollarmdan tuttu ve ellerimi balayarak beni karakola götürdü. dedi.

Tavil, srail askerleri tarafndan bir saat kadar gözaltnda tutulduunu ve kendisine iddet uygulandn belirterek, Önce dövdüler beni, sonra braktlar. ifadesini kulland.

- Kahkahalarla gözaltna aldlar

Down sendromlu Muhammedin babas Hzr et-Tavil ise AA muhabirine yapt açklamada, çok hareketli olan ve çevrede sürekli gezen olunu El Halilde herkesin bildiini, hatta eski ehir bölgesindeki srail askerleri tarafndan da tanndn vurgulad.

Baba Tavil, srail askerlerinin olunu tanmasna ramen, bilinçli bir ekilde gözaltna aldn ifade ederek, Muhammedin durumunu bilmelerine ramen kendi aralarnda attklar kahkahalarla onu gözaltna aldlar ve dövdüler. dedi.

srail askerlerinin birçok defa Muhammede sknt çkardn belirten Tavil, insan haklar kurulularna srailin bata engelliler olmak üzere Filistinlilere yönelik saldrlarn durdurmak için müdahale etme çarsnda bulundu.

- Tüm yalvarmalara ramen gözaltna alnd

El Halilin Bab ez-Zaviye bölgesinde yaanan olaylar srasnda Muhammedin srail askerleri tarafndan gözaltna alnmasn fotoraflayan Amir e-elvedi de down sendromlu gencin tüm yalvarmalara ramen gözaltna alndn söyledi.

Bölgede bulunan gazetecilerin durumunu bildirmesine ramen srail askerlerinin Muhammedi gözaltna aldn vurgulayan Filistinli fotorafç elvedi, unlar söyledi:

Muhammed eski ehrin Ebu Suneyne Mahallesindeki evine gitmeye çalyordu. Olaylarn yaand bölgede srail askerleri kimsenin geçmesine izin vermiyordu. Ancak Muhammed evine gitmeye kararlyd. Askeri noktaya yaklanca srail askerleri Muhammedi durdurup üzerini aradlar. Bölgedeki gazetecilerin durumunu anlatmasna ramen engelli genci gözaltna aldlar.

- çocuk ve engelliler de igal gücünün hedefinde

Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) Üyesi Vasl Ebu Yusuf, srailin Filistin halkna yönelik ihlallerini sürdürerek tüm uluslararas hukuku çinediini ifade etti.

Engelli Filistinlilerin dahi srailin ihlallerine maruz kaldna dikkati çeken Ebu Yusuf, srail, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanyan kararnn ardndan igal altndaki Filistin topraklarn kuatan öfke ve kaynama halini her tür yöntemle sonlandrmaya çalyor. Dolaysyla çocuk ve engelliler de igal gücünün hedefinde. diye konutu.

ABD Bakan Donald Trumpn 6 Aralkta Kudüsü srailin bakenti olarak tanyan kararn açklamasnn ardndan, Filistinliler, bata igal altndaki Dou Kudüs olmak üzere Bat eria ve Gazze snrnda protesto gösterileri düzenlemi, srail güçlerinin müdahalesinde yüzlercesi yaralanmt.

- El Halilin Eski ehir bölgesi srail kontrolünde

Filistin ile srail yönetimi arasnda 1995te imzalanan kinci Oslo Anlamas çerçevesinde Bat eria, A, B ve C bölgelerine ayrlmt.

Yüzde 18i kapsayan A Bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistine, yüzde 21lik B Bölgesinin idari yönetimi Filistine, güvenlii ise sraile devredilirken, yüzde 61ini kapsayan C Bölgesinin idari yönetimi ve güvenlii sraile braklmt.

Anlamaya göre, nihai çözüm salanana kadar taraflar sahadaki gerçeklii deitirecek admlar atmayacakt. Ancak srail bu bölgeye Oslo Anlamasn ihlal ederek, Yahudi yerleimcileri yerletirmeye ve askeri kararghlar kurmaya devam etti.

srail ile Filistin arasnda 1997de yaplan anlama ile El Halil kenti ise H1 ve H2 olmak üzere iki ksma ayrlmt. Kentin yüzde 80i tümüyle Filistin yönetiminin kontrolüne, yüzde 20lik bölümü ise güvenlik bakmndan sraile, idari olarak Filistine balanmt. çinde Harem-i brahimin de bulunduu Eski ehir bölgesi de H2 olarak tasnif edilmi ve srail askerlerinin kontrolüne braklmt.

Eski ehir bölgesinde kurulan Yahudi yerleim biriminde yaklak bin kiilik bir Yahudi grup iskn edilmi durumda.

Ana Sayfaya Git