Onlar için 8 Mart anlam ifade etmiyor

Afganistan'da yıllardır devam eden iç savaşta eşlerini ve çocuklarını kaybeden kadınlar, hayata tutunabilmek için yoksulluk ve açlık başta olmak üzere sayısız olumsuzlukla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Haberler 09.03.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmite özgürce yaayan Afgan kadnlar, Taliban rejimi srasnda sahip olduklar sosyal, ekonomik ve kültürel haklar yitirdi.

Taliban yönetiminin 2001 sonunda sona ermesi, ardndan yeni hükümetin kurulmasyla da özgürlük ve haklarna kavuamayan Afgan kadnlar, her eye ramen yaama tutunmaya çalyor.

Kat aile ve airet kurallarnn bulunduu Afganistanda kadnlar, yaamn hemen her alannda iddet ve ayrmcla maruz kalyor.

Kaçrlma ve cinsel istismar olaylarnn hala çok yaygn olduu ülkede, yaadklar skntlardan kaç yolu olarak intihar seçen kadnlarn says da giderek artyor.

- Bizim için 8 Mart bir anlam ifade etmiyor

Afganistann güneyindeki Helmand vilayetinde Taliban zulmünden kaçarak bakent Kabile snan Ümmü Gülsüm, Bizim için 8 Mart bir anlam ifade etmiyor, u an bizim için en önemli ey, ekmek paras kazanmak. dedi.

Gülsüm, AA muhabirine yapt açklamada, Helmanddaki çatmalarda kocasyla büyük olunu, daha sonra snd Kabilde de intihar saldrsnda küçük olunu kaybettiini belirtti. Gülsüm, çalmad takdirde aç kalacaklarn söyledi.

8 Martn ne olduunu bile bilmediklerini ifade eden Gülsüm, evlatlarnn rahat yaamas durumunda her günün kendisi için Dünya Kadnlar Günü olacan kaydetti.

- Kadnlar günü diye bir gün duymadm

Kabildeki snmaclardan Gul Gutay, u ana kadar 8 Mart Dünya Kadnlar Günü diye bir gün duymadm ve hiç kimse bana bugün hakknda bir ey söylemedi. diye konutu.

çocuklarnn aç kalmamas için yarm gün ekmek frnnda çaltn dile getiren Gutay, yarm gün de çar pazarda dilencilik yaptn vurgulad.

Kocasn Kabildeki bir saldrda kaybeden Gutay, 4 çocuu için her gün çalmak zorunda olduunun altn çizdi.

Gutay, Afganistanda kadn olmann zor olduunu sözlerine ekledi.

- 8 Martta da çalmak zorundaym

Kabil sakinlerinden Khanum Birina da 8 Martn kendisi için önem arz etmediini ve 8 Martta da dier günler gibi çalmak zorunda olduunu söyledi.

Kocas hasta olduu için ailesini kendisinin geçindirdiini anlatan Birina, para kazanmak için evlerde temizlie gittiini belirtti.

çocuklarm mutlu etmek benim için dünyalara bedel. diyen Birina, her eye ramen, yaam mücadelesinden vazgeçmediini vurgulad.

- Ülkede kadnlarn durumu

Afganistan, kadnlar için en tehlikeli ülkeler arasnda yer alyor. Birçok kadn, içler acs koullarda hayatta kalmaya çalyor ve her gün iddete maruz kalyor.

BM raporuna göre, Afganistandaki kz çocuklarnn yars, 15 yandan önce zorla evlendiriliyor. Dourganlk orannn çok yüksek olduu Afganistanda her kadn, ortalama 5,1 bebek sahibi oluyor.

Kadn haklarnn hiçe sayld ve cehaletin kol gezdii Afganistanda kadn olmak çok zor. Erkeklerin söz dinlemeyen kadnlara uyguladklar iddet yöntemleri arasnda dövmek ve kezzap atmak en yaygn olan. Bu tür saldrlardan erkekler çou zaman hiçbir ceza almadan kurtuluyor.

Ana Sayfaya Git