Ortadoğu barış sürecinde "yeni yol arayışları"

İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasına ağırlık vererek iki devletli çözüm ilkesine zarar vermesinin, Filistinliler ve uluslararası toplumu tek devlet iki millet temelinde bir çözüme yönlendirebileceği belirtilirken, uzmanlara göre İsrail'in bu seçeneği kabul etmesi de zor görünüyor.

Haberler 05.01.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortadou bar sürecinde gündeme gelen yeni yol araylarn AA muhabirine deerlendiren Filistinli uzmanlar, uzlamaz tutumu nedeniyle iki devletli çözüme dahi yanamayan srailin tek devlet iki millet temelinde bir çözümü kabul etmesini ideolojik olarak pek de mümkün görmediklerini ifade etti.

Gazzedeki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öretim Üyesi Muhaymer Ebu Sade, Filistinde tek devlet iki millet seçenei srail için stratejik bir tehlike arz ediyor. Bunu müzakere konusu yapmalar imkansz. dedi.

Filistinlilerin nüfus artnn Yahudilere oranla çok daha yüksek olduunu bu nedenle srail hükümetinin tek devletli çözümünü kesinlikle reddettiini dile getiren Ebu Sade, srail iki devletli çözümü reddediyor ayrca tek devlet iki millet çözümünü de reddedecektir. Ancak srailin inatç tavr göz önüne alndnda Filistinlilerin tek devleti istemesi mümkün. diye konutu.

- ABD, Kerrynin açklamalaryla kendisini temize çkarmaya çalyor

Ayn üniversitede görev yapan bir dier akademisyen Teysir Muheysin de konuya ilikin ABDnin tavr hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Muheysin, ABD yönetimi Dileri Bakan John Kerrynin açklamalaryla kendisini temize çkarmaya çalyor. ABD, ideolojik sebeplerden dolay srailin iki millet tek devlet fikrini kabul etmeyeceini biliyor. srailliler aznlkta olduu için bu fikir onun varln tehlikeye atyor. ifadelerini kulland.

Uluslararas toplumun yerleim birimlerine kar çkmas çerçevesinde tek devlet projesini düünmeye baladn ancak bunun hayata geçirilmesinin zor bir seçenek olduunu vurgulayan Muheysin unlar söyledi:

srail, yerleim birimi siyasetini devam ettirdi. Ayn zamanda da iki devletli çözüm giriimlerini zayflatt. Trump dönemi ile durum Filistinliler için daha da zor bir hale gelecek gibi görünüyor.

- srail tek devletli çözümü ideolojik olarak reddediyor

Gazzedeki Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Adnan Ebu Amir ise iki devletli çözümü reddeden srailin tek devleti kabul etmesinin iki toplum arasndaki nüfus younluu dikkate alndnda uzak bir ihtimal olduunu söyledi.

Ebu Amir, srail iki devletli çözümü reddederken tek devletli çözümü nasl kabul edebilir. srail tek devletli çözümü ideolojik olarak reddediyor. srail, Yahudi devleti temelinde kuruldu ve Filistinlilerin varln kabul etmiyor. diye konutu.

srailin uzlamaz tavrna ve yerleim birimleri faaliyetlerine dikkati çeken Ebu Amir, uluslararas toplumun uzun süredir devam eden Filistin-srail çatmasna artk bir çözüm getirmesi gerektiini vurgulad.

ABD Dileri Bakan Kerry, 28 Aralkta yapt açklamada, iki devletli çözümün srailliler ve Filistinliler arasnda adil ve kalc bir bar salamann tek yolu olduuna dikkati çekerek, Birlemi Milletlerdeki oylama iki devletli çözümün korunmasyla ilgiliydi ve biz de bu nedenle destek verdik. demiti.

Kerry ayrca srailin yeni yerleim yerleri kararlarnn, iki devletli çözümün geleceini ciddi ekilde tehlikeye attnn altn çizmiti.

srailin yerleim birimleri konusunda izledii uzlamaz tavrn sonucu olarak 2014te müzakerelerin durmasyla çkmaza giren Ortadou bar süreci, geçen ay srailin igali altndaki Filistin topraklarnda yasa d tüm yerleim faaliyetlerini derhal ve tamamen durdurmasn içeren karar tasarsnn Birlemi Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde 14 oyla kabul edilmesiyle yeni bir boyut kazanmt.

BM Güvenlik Konseyinden bu kararn geçmesinde, imdiye kadar sraile yönelik eletirilerin karsnda duran ve 2011de srailin yasa d yerleim birimlerini knayan karar tasarsn veto eden ABDnin ilk kez çekimser oy kullanmas etkili olmutu. srail bu karara büyük tepki göstermi ve yerleim birimleri politikasnda srarc olduunu belirtmiti.

Ortadou bar sürecinde gelinen bu noktada iki devletli çözüm ihtimalinin zayflamas üzerine daha önce de dillendirilen Yahudi ve Araplar içeren iki millet ve tek devletli çözüm önerisi yeniden gündeme gelmiti. Güney Afrika modeli bir yönetimi öngören iki milletli tek devlet önerisine taraflar mesafeli bakarken srail, nüfus artndaki fark da dikkate alarak daha önce de bu öneriye yönelik olumsuz bir tavr sergilemiti.

Ana Sayfaya Git